Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chapara - майстор
Съдейки от:
с цел да избута реката от близките къщи и сега продава това място
От общината имат предвид че могат да придойдат води. Ако това се случи, ситуационно само ти си го виждал, има опасност насипа да си иде. В този слуай без подпорна стена, а само с пилоти, част от къщата ще стане като наколно жилище. Само с фундаментна плоча пък може да имаш наклонена плоча и жилище. Виждал съм и съм правил оглед на такова. Там водата от банята излизаше от вратата и по стълбището се изтичаше, а сифона беше в най високата точка, в далечния ъгъл.

Ноо, това е на теория. Може и да не стане. Ти си решавай. За мен си е руска рулетка. Друго май не мога да кажа. Пожелавам успех👍
Lutchezar - майстор
Автора все се надява че някой ще ми каже че ще стане някак си.
Според мен за парите които ще се налеят в укрепване на основите може да се купи друг терен с близост на вода на безопасно и смислено за строеж място, ако ли не и със построена къща. Но ако има пари нека експериментира.
MamaMy - майстор
Човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи! :?
chichko_pechko - специалист
вт авг 20, 2024 2:53 amLutchezar написа:
Според мен за парите които ще се налеят в укрепване на основите може да се купи друг терен с близост на вода на безопасно и смислено за строеж място, ако ли не и със построена къща. Но ако има пари нека експериментира.
Вярно е. Но все пак питам за да чуя от хора, които може да са минали през нещо подобно и да имат добър или горчив опит.
Днеска правиха и изпитания с динамичене пенетрометър, който пак стигна до 5-тия метър преди да удари на скала.
Иначе потъваше всеки 10 сантиментра с около 15-20 удара. На някои места и с 30, но може да е ударуил камък/тухла там.
ivanovbg - майстор
вт авг 20, 2024 12:10 pmchichko_pechko написа:
вт авг 20, 2024 2:53 amLutchezar написа:
Вярно е. Но все пак питам за да чуя от хора, които може да са минали през нещо подобно и да имат добър или горчив опит.
Днеска правиха и изпитания с динамичене пенетрометър, който пак стигна до 5-тия метър преди да удари на скала.
Иначе потъваше всеки 10 сантиментра с около 15-20 удара. На някои места и с 30, но може да е ударуил камък/тухла там.
Където е текло пак ще тече. За да сложат този насип явно се е случвало подобно наводнение и целта му е да ограничи поне щетите. В днешно време с наводнения от непочистени реки не е въпросът дали, а кога. Ич да не ти бутне къщата, а само да ти отнесе двора стига. Отделно едни домати няма да можеш да си насадиш, да не говорим за дръвчета, щот не знаеш върху какъв боклук си го насадил и после какво ще хапнеш.

А мнения от патили можеш да не чакаш, щот толкоз глупави хора не ми се вярва да има, а ако има едва ли ще пишат по форумите.
вт авг 20, 2024 12:40 pmivanovbg написа:
Където е текло пак ще тече. За да сложат този насип явно се е случвало подобно наводнение и целта му е да ограничи поне щетите. В днешно време с наводнения от непочистени реки не е въпросът дали, а кога. Ич да не ти бутне къщата, а само да ти отнесе двора стига. Отделно едни домати няма да можеш да си насадиш, да не говорим за дръвчета, щот не знаеш върху какъв боклук си го насадил и после какво ще хапнеш.

А мнения от патили можеш да не чакаш, щот толкоз глупави хора не ми се вярва да има, а ако има едва ли ще пишат по форумите.
Мисля, че насипа е бил за да отдалечи реката от близките къщи и улицата. Насипа е над 35-40 метра широк + 10 метра улица. Т.е. на над 50 метра е реката от най-близките къщи. Но може насипа да е направен и за един въжен мост, който е имало там преди. Премахнат е защото вече има други мостове. Т.е. не е малък насип а няколко декара заравнено място и не е мръднало от 40 години.

Въпроса е може ли да се строи върху такова място? Не дали реката няма да го отнесе догодина.
Lutchezar - майстор
Пусни някоя сателитна снимка от Гугъл Мапс плюс няколко отстрани да го видим този насип.
ivanovbg - майстор
вт авг 20, 2024 1:28 pmchichko_pechko написа:
вт авг 20, 2024 12:40 pmivanovbg написа:

Мисля, че насипа е бил за да отдалечи реката от близките къщи и улицата. Насипа е над 35-40 метра широк + 10 метра улица. Т.е. на над 50 метра е реката от най-близките къщи. Но може насипа да е направен и за един въжен мост, който е имало там преди. Премахнат е защото вече има други мостове. Т.е. не е малък насип а няколко декара заравнено място и не е мръднало от 40 години.

Въпроса е може ли да се строи върху такова място? Не дали реката няма да го отнесе догодина.
Ами ако е било старо селско бунище? Явно се самонавиваш. Еми строй тогава. Нали това искаше да чуеш?
chapara - майстор
вт авг 20, 2024 2:07 pmivanovbg написа:

Ами ако е било старо селско бунище? Явно се самонавиваш. Еми строй тогава. Нали това искаше да чуеш?
Човек съм наблюдателен според приятелите. Житейски опит да искаш.
От край време наблюдавам и пътно ремонтните работи. Как се ремонтира. Обявяват се депа за стар асфалт, който уж ще се извози след завършване на обекта. Всеизвестно е че се закопава и не се извозва, икономии, гледали сме го и в Т.В. репортажи. Чист пример за стария път София-Ботевград, между селата Елешница-Потоп. Там дори наглоста стигна, че с такъв асфалт се пълнят дупки по пътя, които след двайсетина дни си се отварят и толкова. Голяма българска ,,рационализация"!! Резултата е че старият асфалт от ремонти на магистрала ,,Хемус" напълни канафките и реката до стария път с канцероген, за прахоляка в продължение на 10 години да не говорим. Та кой гарантира че този насип не е такова ,,депо", позаринато с пръст??

Бягай от там с 200ста.
вт авг 20, 2024 1:45 pmLutchezar написа:
Пусни някоя сателитна снимка от Гугъл Мапс плюс няколко отстрани да го видим този насип.
Вярно, че се самонавивам :) И преди съм го правил и понякога стават нещата. Но тук не искам да рискувам.
Утре ще дойде конструктор да го огледа на място. А геоложкия доклад ще покаже повече.
Мястото е 50 на 20 метра грубо казано.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

https://imgtr.ee/image/WhatsApp-Image-2 ... %29.hiGaFa
https://imgtr.ee/image/WhatsApp-Image-2 ... %29.hiGOON
https://imgtr.ee/image/WhatsApp-Image-2 ... %29.hiGgPm
https://imgtr.ee/image/WhatsApp-Image-2 ... %29.hiGkpF
https://imgtr.ee/image/WhatsApp-Image-2 ... .26.hiGxDv
https://imgtr.ee/image/WhatsApp-Image-2 ... %29.hiG2JH
https://imgtr.ee/image/WhatsApp-Image-2 ... %29.hiGZST
Последна промяна от chichko_pechko на чет авг 22, 2024 4:04 pm, променено общо 1 път.

Тема "Строеж на еднофамилна къща върху стар 40-годишен насип" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: