• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
darken_nz - специалист
Съсед развиваше теории, че е от стенд-бая и др. дребни консуматори, които старите ел-мери не ги ловели, ама не ще да е от това.
Съседа ти е прав ,за тва говорех и аз ,наистина са суперчувствителни .
ето ти линк на енергото ако не вярваш :
http://www.evn-ec.bg/bg/haushaltskunden/tips.asp
:)
Palawnik - специалист
darken_nz написа:
Всички помним как едновремешните не можеха да отчитат малката консумация и с течение на времето взеха да ги правят все по-чувствителни,тези новите вече са истинска напаст.
Сега следва логичния въпрос :
И как?
Станали по-чувствителни ОК. И започвам да смятам:
5 стаи по една лампа 60 W свети 5 часа 30 дни
И какво излиза
5*60*5*30/1000 = 27 kW/h по 0.12лв. 3.24 лв.
3.24лв. съвсем не са 20-30% на 50лв.
По въпроса за грешката. Колкото и лоши системи да са били повече от 5-10% грешка не е имало. Съгласен съм че с времето е възможно да е имало увеличение на грешка с още 5%. И пак излиза грешка 10-15%. И пак не мога да докарам до 20-30% с колкото скачат сметките след подмяната на електромера.
Добре приемам че старите електромери са имали грешка 20%. Нали се сещате че тази грешка е в "+" и в "-". Иначе казано все трябваше да се появи някой който да каже : "Ей след като ми смениха електромера плащам по-малко.". Как така старите електромери мереха все в полза на потребителя????
Това ми звучи като оправданието на ВиК че водомера ми не отчита 1 капка в минута, ама видиш ли общия водомер бил много прецизен и отчитал 20 капки в минута. Затова общия водомер ВИНАГИ има повече вода от сумата да индивидуалните.
darken_nz - специалист
Защо не вярваш ,бе човек ?
Така си е . Не може да сравниш старите с новите ,а водомера си е друго нещо .електромерите преди бяха вкъщи ,казвам ти ,защото съм го гледал
И съм гледал тия,и мога да ти кажа,че новите имат разлика
Ако беше прав нямаше да ги сменят ,
Вярно коригират някои грешки ,ама са адски чувствителни .
За проценти не знам ,чак до там не съм смятал . :-D
Сам ще се убедиш :)
georgiarg - специалист
Електронните електромери отчитат само чисто активната енергия, а повишаването на сметките идва от това че са много чуствителни.
Старите електромери винаги са мерели поне с -10% в най-добрия случай.
engineer - специалист
До всички:
Като чета постовете дови аз вече се усъмних :? . До края на деня ще имам напълно еднозначен и неоспорим отговор на въпроса какво ТОЧНО мери електромера.
Моля всички за малко търпение. Не пропускайте да проверите какво ще ви пусна.
Лъчезар - специалист
georgiarg написа:
Електронните електромери отчитат само чисто активната енергия, а повишаването на сметките идва от това че са много чуствителни.
Старите електромери винаги са мерели поне с -10% в най-добрия случай.
стига сте чакали и разбунвали духовете, georgiarg много добре ви го е написал.
Никой не печели от реактивната енергия. В по-големите предприятия и то най-вече на високо напрежение са монтирани електромери за тази енергия/както за входящата, така и за изходящата/, само за да бъдат принудени да я компенсират, а не да товаря излишно съоръженията на електроенергийните предприяти.
darken_nz - специалист
:) Лъчезар ,явно не си разбрал .
Аз по-горе казах именно същото ,че плащаме повече от чувствителността.
Електромера си е за активен товар ,но аз се съмнявам ,че отчасти ще измери и загуби .
пример : нека имаме консумация 700W и cosfi =0,5
I=P/Uф.cosfi =700/220.0,5 = 6,36 A
Е,тоя ток дето минава през него ,няма ли да окаже влияние на измерването? :) (тоя въпрос важи за всичките електромери )
Ние точно това обсъждаме .
Justy - майстор
Да се върнем в първи курс на темата косинус фи. Това е ъгълът на изместване на тока спрямо напрежението при реактивен товар. И произведението на двата вектора / напрежение и ток /, проектирано върху абсцисата, съответно е по малко. Тази разлика се нарича загуба на енергия от влошен фактор на мощността. Независимо от това, дали токът и напрежението са умножени през съответните намотки / за механичния електромер /, или се подават но операционния усилвател да ги умножи - това са пълните стойности на тези величини. Загубите от пълната енергия до реално консумираната са за сметка на потребителя. И двата типа електромери имат своите системи за корекция, така че не може да се каже - този е по точен от другия. И, разбира се, всичко е в ръцете на енергото чрез неговото лаборатория - където уредът се тарира :wink:
8180 - майстор
Justy,
Дано не си прав за пълните стойности. Защото тогава спасението ни е в тези корекции, които кой знае как се настройват и контролират - те би трябвало да са някакви динамични, според моментния характер на потреблението. Демек, за да стане истинско трябва да се мери фазовото отместване и да се умножава с него, което май е доста сложно.
Поради което допускам че си прав, за съжаление.
darken_nz,
По-горе (за стенда-бая) сме писали заедно и затова не съм отчел мнението ти в поста си. Малко множко ми си виждат тези 9W за телевизор (от линка), но дори и така не кореспондират с увеличението - аз съм само на ток.

И сега, действителен случай със стар електромер. Могат да дават ГОЛЯМА грешка, в минус при това. Струва ми се логично при наличие на движещи се части - за тях е по-лесно да се забавят или заклинят.
Една зима изкарах със смешно малки сметки САМО за нощната, каквато се стараем да консумираме. Бях забелязъл този ефект, но естествено си трая. После, за април дойде някаква по-голяма сметка и реших, че нещо не са отчитали и са изравнили.
Обаче "будната съвест" в кооперацията написала, че крадна. Явяват се някакви от "енергополиция" !? (на Симеон в Сф) и се започват едни мерения, едни разследвания, разправии, сериозни финансови заплахи - дълга история. В крайна сметка смениха ел-мера, който беше на ~30г., поради което се наложи да си го купувам сам.
Та моето обяснение е, че вероятно брояча на нощната периодично е заклинвал, евентуално при студ и .... грешка - не знам как да я напиша в %, ама явно почти не е въртял - колкото да не е нула.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Цифровите електромери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: