Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
chapara - майстор
Ама гн. Триф се опитва да се изплъзне май, както винаги, от всяка лайнарщина която сътвори.
Спри се бе, болен мозък!!!
Дъното те очаква.
ср фев 05, 2025 12:17 amchapara написа:
Ама гн. Триф се опитва да се изплъзне май, както винаги, от всяка лайнарщина която сътвори.
Спри се бе, болен мозък!!!
Дъното те очаква.
Човече, добре ли си вече?
Къде, от какво да се изплъзна? Някъде да съм написал- така се прави? Аз ли сглобих тръболяка така и налепих теракота?
Свършило се, налепено отгоре, затворено, Край. Какво да го посъветвам? Да се блъсне челно в най здравата стена на апартамента си ли?
Задай си въпроса защо имам количества материали у дома! Харесва ми, ей така- да си имам.

Айде вече да си поговориш със специалист!

пп. Бат кемал, пиши вече - 12 професии!

пп-екстра. Преди година и нещо правир ремонт на баня- прокапа на долния етаж. Баня, правена от нулата преди около 25-30 години.
Нито една гумичка не беше изпуснала. Уточнявам, не бяха ползвани такива муфи, не беже мазано и с нищо допълнително.
Едно отклонение, вероятно оставено за вана, беше завършено с наЕлон. За тези години горката синтетика беше започнала да се разпада.
Та, ако оплюя предния майстор, това ще промени ли нещо, ще ме направи ли по-глям от него?
Правиш ли връзка с онова ти мнение за медицински вазелин, найлонов плик с цип?
Mitashki_MM - специалист
Ако автора на темата още чете да споделя малко челен опит, че преди 5г имах същия съмнения за тия муфи. Тогава бях нацелил с бормашина канала на кухненската мивка и за да не къртя нагоре двете разводки за мивка и пералня мушнах една от тия двойни муфи. При пробата нямаше проблеми ама аз нарочно оставих мястото неизмазано (нали е зад шкаф) със сгъната салфетка отдолу да видя ако почне да сълзи в някакъв момент - еми още не е дошъл. За мое учудване и проблеми със запушване не сме имали при все, че госпожата ползва мивката като заместител на кофата за отпадъци и редовно "храни" канала със супи, салати, паста и пр.
chapara - майстор
Тръбите вертикални ли са :? Тези с муфите?
kozl - майстор
Има си правила за изграждане на канализация, а тези муфи се ползват изключително за ремонтни дейности и при ситуации, които не позволяват втъкването на муфата да става в посока обратна на течението..
В случая на показаните снимки определям като тарикатска немърливост, поради мързеливост.

И понеже стана въпрос за стари и нови муфирани тръби, то при старите от време "оно" уплътнителните гуми са с друг профил.
Моето мнение е, че сегашния профил на уплътненията за PVC тръби не е съобразен с обратното движение на муфата.
Който е виждал от старите уплътнения и ги съпостави със сегашните ще разбере за какво съм писал.

По принцип съм участник в употребата на PVC тръбите произвеждани някога от "Капитан Дядо Никола" за водопроводи и сме ползвали двойните муфи. При това във водопровода водата е напорна. Само че профилът на уплътненията не е като този като на сегашните PVC тръби за канализация.
chapara - майстор
Когато водата е под налягане е дрга бира. Тогава налягането набива уплътнението и го натяга в шлица. Когато е на самотек е различно.
hidrazin - майстор
чет фев 06, 2025 8:03 amkozl написа:
... за водопроводи и сме ползвали двойните муфи. При това във водопровода водата е напорна.
По време ОНО главните водопроводи бяха изградени от етернитови тръби. И на много места още са такива.
При тях единия тип на връзка е точно такава "двойна" муфа от етернит.
Тогава се наричаше връзка СИМПЛЕКС (SIMPELEX).
На картинките се вижда устройството и - етернитова муфа със скосени вътрешни краища и засечки.
Плюс два дебели, гумени О-пръстена. На самите тръби двата края бяха с намален външен диаметър.
И накрая какво? Днешно време ВИК дружествата отчитат над 50% загуби на вода.
И не само от спукани тръби ами и от муфите.

Прикачен файл:
SIMPLEX.jpg

:partyman:
zz_stefanov - майстор
Това е друго. При отходната канализация се разчита на свободното изтичане и ръбове, които са напречни на посоката на движение на кашата не са желателни.
Иначе още си спомням как се монтира етернитова муфа - с два лоста забити в земята :)
LazarGanev - "Велик майстор"
вт фев 04, 2025 4:16 pmchapara написа:
.
Дори почти задължително и при правилно изпълнена инсталация, хоризонталните сглобки се лепят с полиуретанов уплътнител.
Аз пък на много места съм се вбесявал от подобни изпълнения на лепене на разглобяеми съединения със силикон, PU уплътнител и какво ли още не. Убедил съм се, че такива творчески своеволия са дело основно на плочкаджии, та си мисля че те работят по някакви свои секретни технологични инструкции. Дали мога да помоля за линк към такива инструкции? А иначе моето мнение по темата е, че не би трябвало да има притеснения за течове при такова изпълнение с двойни муфи, рискът е много по-малък от смесването на детайли от различни производители, на което никой не обърна внимание :cool:

Тема "Канализация в баня - снаждане с муфи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: