съб окт 25, 2025 10:03 amНиколов Н. написа: Прав си за цените. Но въпросът е,че ВИК не си вършат работата като хората. Тръбопроводи с дни текат по улиците,не се оправят или поне да се спре водата до отстраняване на аварията. И друго-хващат крадци на вода,стигат до съда и...НЯМА съд! Оправдават ги,както оправдават убийците. За това е добре да има "такса водомер" но да е примерно 10% от разходваната вода. А където разхода е 0 - да е примерно 5лв./месец. Така ваканцуващите ще плащат за подръжката.ВиК не си вършат работата, защото и в правосъдието е така
Ми да оно рибата се вмерисала отвсекъде.
А аз вече писах как при наша ЕС плащаме от години +10%, па вече и + 15% от изразходеното по водомер, та тая "такса водомер", дефакто на практика, отдавна ни е наложена и прогресивно расте. И понеже съм затрил часове висене по кол центровете на ВиК, не сме само ние така.
Клиентите се жалват,
Аз съм за такса достъп и категорично против "такса водомер"
Но тази "такса водомер" кой я измисли
То тва като програмата за "саниране", която всъщност е програма за подобряване на енергийната ефективност. Е да тази програма допуска някои саниращи дейности, но определящото е енергийна ефективност.
Но тази такса за достъп до ВиК няма да реши проблема на безводието.
Като пример малко село, водоснабдено с водохващане по проектни норми за битово ползване. Зимата няма проблем с водоползването, но след зимата като почне поливния сезон и вода за всички къщурки няма. Водата е достатъчна за битови нужди, но не е достатъчна за поливане. Няма басеини, няма декоративни градини, всичко са зеленчукови градинки и овошки. Таксата достъп няма да оправи положението през поливния период в селото и пак логически се стига до соц.методи с цената на водата. До толкова кубика по една цена, повече по тройна цена