Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Rakeem - специалист
Това на илюстрацията е кръстосана скара.

Тези момчета работят грамотно и в случая правят това, което се пита в темата.
bigdragon - майстор
Спри да копаеш дъното бре човек!

Заповядай от твоята 13-та страница:

Прикачен файл:
Untitled.png
Untitled.png (94.32 KиБ) Видяна 181 пъти
chapara - майстор
Тъй е. Може двойна, може и единична, но посоката и събирането на картона има еднаквост. Картоните по късата страна се закопчават на едно ЦД, като картоните там са скосени на 45° и там не се ползва лента, която би направила гърбица! По дългата част няма профил! ЦД то е през 50см. защото е кратно на 2м. Ползва се само реномирана смес за фугите, предложена от производителя. С тези основни принципи се проектира направата на таван, без чертежи, защото явно повечето хора не умеят да ги разчетат.
Относно питането, картонджиите са си свършили работата.
За мен темата е приключена, надявам се да не съм бил участник в ,,Сдека или не'' и да съм помогнал на автора,
Другото са глупости и приказки от злобари на лична основа.
Успех на всички, дори на Виртекс :partyman:
yanko78 - специалист
Абе аз да питам, надлъжно или напречно де монтира картон, че съм сбрал две бригади и не моат се разберат
chapara - майстор
пет яну 30, 2026 12:06 amyanko78 написа:
Абе аз да питам, надлъжно или напречно де монтира картон, че съм сбрал две бригади и не моат се разберат
Пий си хапчетата навреме😉
И там където си ги мерят, си затегни колана на гащите😆
Късно е за картони, лягай си, аз още малко съм на смяна и ще направя същото :roll:
gogo7777 - майстор
вт яну 27, 2026 7:31 pmSLX написа:
Здравейте,
В обичайната ситуация съм, в която шпакловчикът смята, че картонаджията не е направил нещата преди него правилно.
Въпросът е дали действително е така.
Според единия гипсокартонът се поставя по дължината на профила, тоест фугите трябва да лежат върху профил и да са надежно захванати от двете страни. В нашия случай фабричните краища на гипсокартона са перпендикулярни на профилите, което според шпакловчика крие риск от напукване по фугите при термично разширение.
Днес си говориха двете бригади и се скараха :)
Вие ще сте арбитър.
Видео на картона, който "мърда"
https://youtube.com/shorts/wA3m3vxaNJY? ... lDB_5M3Hvz

Според картонаджиите всичко е изпълнено по спецификацията на Knauf.
Та, вие сте предпоследната инстанция преди Кнауф.
Аз ще съм последната инстанция :-D
Шпакловчиците да си събират кошчетата и шлаклите и да ходят да мажат къщи докато се научат.
Наредена им скарата и картона както трябва, а намират кусури за да си прикрият некадърността...аз ако съм на картонаджията ще пребия шпакловчика с лопатата :lol:
:drinkers:
Последна промяна от gogo7777 на пет яну 30, 2026 11:19 am, променено общо 1 път.
MamaMy - майстор
Пичове, дайте да се разберем. Дори и правилно поставен картона като посока, скарата не е изпълнена добре. Липсват междинните напречни профили върху които да легнат и да бъдат захванати дългите страни на картона. Ето под тази фуга няма профил. Нали скарата не е само от надлъжни профили. Трябва да има и напречни. Това с посоката на картона е далеч по-малък проблем.

Прикачен файл

гипсокартон.jpg
гипсокартон.jpg (85.92 KиБ) Видяна 91 пъти
gogo7777 - майстор
Мама, там не е нужно да има профил :wink:
SLX
пет яну 30, 2026 11:18 amMamaMy написа:
Пичове, дайте да се разберем. Дори и правилно поставен картона като посока, скарата не е изпълнена добре. Липсват междинните напречни профили върху които да легнат и да бъдат захванати дългите страни на картона. Ето под тази фуга няма профил. Нали скарата не е само от надлъжни профили. Трябва да има и напречни. Това с посоката на картона е далеч по-малък проблем.
Точно това е опасението на шпакловчиците.
Дали тря0ва или не трябва там да има профил май е главният въпрос.
gogo7777 - майстор
Главния въпрос е, че на шпакловчиците работата им е да шпакловат не да умуват. Иначе Чапара го намекна, работата се прави от-до т.е. който слага картона е редно и да шпаклова. Щото накрая ще дойде бояджията и ще каже, че предните са се усрали и не носи отговорност ако и той се усере.
:drinkers:

Тема "Правилно ли е поставен този гиспокартон на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: