Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Свалих го ключа - смърди.
Гледам в Елмех 96 има същия по форма за цена към над 16 EUR и се запътвам натам.
Обаче късото си остава загадка, защото ключа е от изолиращ материал и няма връзка с масата.
Явно се е нахранил с манджа и манджата е направила връзка с корпуса, където се щраква и има отвор в изолиращия корпус на ключа към чаркалъците на ключа.
kozl - майстор
Купих, смених и т.н., кухнята тръгна :supz:
От любопитство разчекнах стария ключ, очаквайки да видя манджа, но ...
Няма проникване на течности, а част от пластина, полустопена се мандрахерцаше свободно вътре, откачена от мястото и. И точно тя е прехвърлила фазата към металния корпус, като се е подала през един отвор в пластмасовия копрус на ключа. И моето предположение е, че е действала като контакт на реле при подаване на напрежение, а като няма напрежение и мултицета не показва наличие на проводимост.

Та тва късо де събаря всите АП-та по веригата, аз го определям като "късо" късо, въпреки че дълго, дълго го търсих :-D
Оти съдомиялната ми прави едно по дълго късо, при което падаше само 1 АП - главния в ап.табло с крива В (Шнайдер 50А), като прескачаше multin9 32А и не успяваше да събори този в ГЕТ пак multin9, но 63А.

Преди време писах в някаква тема за предпазители, защо сложих АП скрива В и с по-малък ток на изключване - за да не бегам до ГЕТ.
Но явно това кво ке пада - не зависи от кривата, а от това колко е "късо" късото съединение :wink:
MamaMy - майстор
Те за тва са убави смрат бушоните. От телефона мож си го настройваш постоянно за какъвто ти требе ток от 1 А до 63 А и за разлика от обикновения бушон, може да насройваш да изключва при понижено или повишено напрежение, като и двете граници се настройват. Мож си спираш тока на цялата къща от работа ако щеш или от спирката ако си забравил ютията. Можеш да провериш дали си изключил сичко у вазе щото он и това мери и показва. Можеш да провериш всеки един уред колко консумира реално във всеки един момент. Ако си сложиш отделен такъв на бойлеро, можеш да си го пущаш и спираш по желание преди да се прибереш. Абе учена работа. Има още две камари с гяволии, че даже и сам автоматично да прави разни работи според датата, часът, изгрев-залез (+-) некакво време, според някоя си температура някъде...

Да не се брои за реклама! Убавото треа да се фали, чи малко остана!
hidrazin - майстор
ср апр 01, 2026 8:39 pmkozl написа:
Няма проникване на течности, а част от пластина, полустопена се мандрахерцаше свободно вътре, откачена от мястото и. И точно тя е прехвърлила фазата към металния корпус, като се е подала през един отвор в пластмасовия копрус на ключа. И моето предположение е, че е действала като контакт на реле при подаване на напрежение, а като няма напрежение и мултицета не показва наличие на проводимост.
Разбира се че там където е няма как да се нахрани с манджа.
И не, полустопената пластина не е действала като реле.
Просто при стопяването част от метала се изпарява и метализира "бакелитения" корпус на ключа.
Тая метализация пробива и дава късо само при по-високо напрежение и не се хваща с мултицет.

Ако искаш да се убедиш махни тая пластина и върни "гърмящия" ключ на мястото му.
На 99,9% пак ще падне бАщон дори и без тая пластина. :)
:partyman:
P.S. Един от спомените ми за подобна случка са от 20+ години.
Хазяинът се оплаква че като включи трифазен разклонител в контакта и му гърмят бАшоните. (стопяеми)
И за като новобранец измервам с почти новия си мултицет MY-68 - няма проблем. И му викам "Ръгай в контакта!".
Така БАБАХНА от щепсела (от старите, черни, трифазни и бакелитови) че му опуши ръкава на бялата риза и му метализира кожата по откритата част на ръката.
Плазмата от дъгата излезе през отвора за кабела на щепсела защото и кабела си беше тъничък и "хлопаше" в отвора.

P.S. 2
Разбира се това не ми е единствения подобен случай. Последния е от миналата година.
Ама за него ще пусна отделен пост или дори тема - заслужава си. За да знаят хората от какво да се пазят. :)
Baлepu - специалист
Станало е полупроводник :-D
Аз пък имам обратния случай. В казармата ... няма ток. Според мултицета - има напрежение, бушонът трябва да е здрав. Най-накрая го проверих. По нагара по патрона е минавал нищожен ток, достатъчен да отклони стрелката до 220 :-D Та на мултицет много не трябва да се вярва :idea:
aleksnp - специалист
Мултицета си върши работата. Истината е в задкормилното устройство.
kozl - майстор
ср апр 01, 2026 10:00 pmhidrazin написа:
ср апр 01, 2026 8:39 pmkozl написа:
Разбира се че там където е няма как да се нахрани с манджа.
И не, полустопената пластина не е действала като реле.
Просто при стопяването част от метала се изпарява и метализира "бакелитения" корпус на ключа.
Тая метализация пробива и дава късо само при по-високо напрежение и не се хваща с мултицет.

Ако искаш да се убедиш махни тая пластина и върни "гърмящия" ключ на мястото му.
На 99,9% пак ще падне бАщон дори и без тая пластина. :)
Това е ключа:

Изображение

Врътките стърчат над плота. Защитата против проникване на течности е гумено уплътнение в керамичната плоча, което се притиска към бакелитовата врътка. Ако няма притискане течностите ще стигнат до оста и от там при пластините. Т.е. възможност има при неуплътняване, примерно при износване на уплътнението или липса на притискане на врътката към уплътнението.

Метализацията е факт, както е факт, че късото ту го имаше, ту го нямаше :wink: Така се подведох при откачване на фурната при връзката във фурната и късото изчезна, бушоните задържаха и аз обвиних фурната за виновник. Смених кабелът на фурната, основно по причини , че ми беше къс и ме затрудняваше при измъкването и тестване на фурната с неразкачен кабел и че беше с напукана изолация при връзката към фурната и ново скъсяване немислимо за мен. Тествах извадената фурна с новия кабел и късото пак се криеше. Чак като набутах фурната в долните шкафове и бам - тест на новите предпазители NOARK.
Изобщо лагиката се крие. Котлоните не бяха ползвани поне 24 часа преди късото. Фурната около час преди късото. Последното действие преди късото беше миене на посуда. Зад сушилката има контакт от някаква шнайдерска серия и аз логически почнах от него. И да и този контакт на Шнайдер подмених, защото металът беше почернял. И както обичайно се случва новия контакт е с друга по форма капачка. На мен старата ми харесва повече ще я лъсна и ще подменя новата, ама друг път :-D
Няма нужда да го връщам ключа, още не съм го изхвърлил и през крушката 100W мога да му подам напрежение, но какво ще докажа с това :?
Ми аз го разглобих, може да съм прекъснал метализацията към металната подложка, която се свързва с корпуса чрез 2 рапиди.
Също разместих откачената пластина, т.е. променил съм късо-факторите :roll: И все пак:
1. Крушката светва :shock: Тръскам ключа да се размести пластината, но крушката свети постоянно :? - решавам опроводяване от метализация 8-[ Крушката изгасва или примигва - пластината е :roll:
2. Крушката не светва. Тръскам ключа да се мести пластината и крушката светва - пластината е :supz: Тръскам ключа и в крушката никакъв помен от светлинка - решавам крушката изгоре от мноо проби и тръскане и подменям крушката, но па не свети :shock: Мое би па съм нацелил дефяктна крушка. За по-сигурно навръзвам 10-на крушки в паралел и пак към ключа, ама нанай нищо не свети. Статистически, логически късото го нема :?

И аз да вложа пример с метализация по фасунги. Имаше неква серия дето пластината за пъпката се среща с пластината за резбовата част на крушката и бам метализация и постоянно късо и всите крушки в кръга не светят, че в 1 от фасунгите има постоянно късо със или с без крушка. И въпроса е ако имам мегер, как той ще помогне да открия коя е фасунгата :?
Baлepu - специалист
чет апр 02, 2026 7:50 amkozl написа:
И въпроса е ако имам мегер, как той ще помогне да открия коя е фасунгата :?
Разкачваш половината - врътваш. После - "пробиващата" половина - също на две (на три или на четири - според до колко си карък) ... Докато стигнеш до виновната.

Тема "Откриване на късо фаза-нула." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: