От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
pro_drummer написа:
Здравейте, темата ми се струва подходяща, да ви попитам кой е най-удачния начин за реле, което да включва вечер по едно и също време и да изключва сутрин. Идеята е да има нощно диодно осветление в коридора.
Има! Нарича се електроконтактен часовник. Може и с евтините таймери за по 10-15 лева, но нямат памет за часа ако спре тока. По-добре по скъп ел. контактен часовник.
Може и с фото реле, като се стъмни и да се включват диодите.
И двата варианта ги има готови и се продават в магазините.
Може и комбинирано. но се оскъпява.
Фоторелето след часовника. Така дори и да е станало настроения час, ако е светло да не се включват диодите.
kristi78 - специалист
Здравейте пиша в тази тема защото мисля че тук е най-подходящото място за това. та въпроса ми е следния трябва да напраля таймер 10сек. 12волта. ситуацията е следната когато натисна бутон трябва таймера да се задейства, да минат ~10сек и когато времето изтече трябва да спре. Ще е добре на схемата да има и място за светодиод, който да свети когато таймера е включен. И ако има някоя по-проста схема че съм начинаещ.
shadow__01 - майстор
kristi78 написа:
И ако има някоя по-проста схема че съм начинаещ.
В началото на темата са я дали. Най-сигурно, лесно и евтино става с таймер 555:
Прикачен файл:
Timer 555 circuit.jpg
Timer 555 circuit.jpg (29.93 KиБ) Видяна 4930 пъти
Стойностите на елементите за желаното време ги изчисляваш по формула или направо в някой сайт като този http://clarkson-uk.com/555-timer/operation/frames2.html
За светодиодна индикация си изчисляваш реизстор за светодиода и към изхода от където се захранва релето.
Успех!

Тема "Чакащ мултивибратор - времереле с таймер 555" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: