• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Вичи, няма да споря с теб. Монтирай един панел със северозападно изложение и наклон 10 градуса на земята и докладвай резултатите.

Съгласен, съм, че най-голям минус е намаляване на проективната площ на колектора, но и преминаването на лъчите намалява, защото те преминават през по-дебел слой стъкло. Дори да имаме селектовен абсорбер който поглъща 95% от лъчите, то това е в идеалният случай при перпендикулярно насочени лъчи. При всички други градуси поглъщането намалява - съответно другите проценти до 100 се отразяват и физиката си важи с пълна сила :)
6osi6 - майстор
lz2skt написа:
За нашите условия и възможности турските алуминки са идеални при цена 220 лв
За 220 лева колко енергия дават зимно време?
Който търси ефтино, без гаранция, за 400 $, без мито, ДДС и таксата за 50 кг. пратка, може да се вземе 12 тръбен колектор с характеристисите и изгледа на Wolf.
300 $ са с иноксови тръби.
http://linuoparadigma.en.made-in-china. ... ystem.html
Имат си и тестове в Keymark.
lz2skt - специалист
Колкото дава Слънцето. Нищо не съм плащал.Още не са измислили такса....само тихо,че това чака правителството ни.Тогава щях да мисля за колектори с 120 % ефективност :lol: В един типично зимен месец има 5-6 слънчеви дни.(ако приемем ,че разходите ни за т.вода са 1лв на ден ще спестим 5-6лв)Колегата Лов него питай колко дават през зимата.Аз съм с монтаж на 30гр наклон на колекторите.Приоритет ми е лятното слънцегреене.А и тогава приоритетно се ползва топлата вода. На стойката за колекторите ми се регулира наклона ,но не съм си играл да го променям .За мен при условие ,че съм ползвал самоделки(които вършат добра работа) и то причината е била изцяло по волята на безпаричието и неволята и в последствие възможно най-евтините панели на пазара и виждайки и ръководейки се от обективната реалност и принципа на пределната достатъчност съм дал оптималното решение за обикновенното българско домакинство. Подобни панели монтирани по морето работят вече 20г безпроблемно.
fox_vt - майстор
Вичи написа:
шоп написа:
Преди много години в часовете по физика ме учеха, че ъгълът на падане е равен на ъгълът на отражение. Демек колко % от намаленото слънцегреене ще бъдат отразени от стъклото, колко процента от преминалите през стъклото различни видове лъчи ще бъдат абсорбирани от абсорбера и колко % от тях ще бъдат обратно отразени в атмосферата...
Шопе, изумен съм, че човек отделил толкова време да се занимава с тези неща, не разбира, че ъгъла няма значение по отношение преминаването през стъклото. Единствено зависи от вида на стъклото. Под какъвто и ъгъл да ти е панела, ако стъклото отразява 5 %, ще отрази пак толкова. Просто в единия случай ще ги отрази на 90 гр., а в другия на 180 например. Същото важи и за абсорбера. Неефективното усвояване се дължи на това, че не се използва цялата площ. Ако панела е на 90 гр. усвоява със 100% от площта, ако е на 30 - с 50%, т.е. ефективната площ намалява с косинус на ъгъла спрямо слънцето.
Това не е вярно.Ако стъклото по каталог го дават да отрази 5% то това са при перпендикулярно положение спрямо слънцето.Забравящ обаче за ефекта на пълното вътрешно отражение,при който при определен ъгъл (забравил съм колко точно) светлината се отразява обратно.Дали от външната повърхност дали от вътрешната все тая.Именно това е идеята на призматичното стъкло в колекторите.
fox_vt - майстор
6osi6 написа:
lz2skt написа:
За нашите условия и възможности турските алуминки са идеални при цена 220 лв
За 220 лева колко енергия дават зимно време?
Който търси ефтино, без гаранция, за 400 $, без мито, ДДС и таксата за 50 кг. пратка, може да се вземе 12 тръбен колектор с характеристисите и изгледа на Wolf.
300 $ са с иноксови тръби.
http://linuoparadigma.en.made-in-china. ... ystem.html
Имат си и тестове в Keymark.
При мен сезонния пик по спомен беше края на септември и края на март.Това ще рече че във този момент ъгъла на колектора спрямо най високата точка на слънцето е точно перпендикулярен и колектора работи на абсолютния си максимум.За тази географска ширина де :) .Та зимата при слънчев ден без значение какви са температурите даже и под нулата спокойно бойлера стига 45-50 градуса понякога и повече.Та мислъта ми е че с подходящ ъгъл пак има добив.Вярно че със селективен добива ще се увеличи а вакуумнотръбния е друга бира но не е панацея,тъй като нашите ширини не са съвсем студени и ако зимата си добре то лятото ще има проблем.
Вичи - специалист
fox_vt написа:
Да започнем с Елдом 2 квадрата цена от производителя Цена 515 лв

И накрая най евтиния елдом който може да се намери на пазара ТУК Цена 484 лв и 10 стотинки.
bialk написа:
Изборът на слънчев панел вече е факт! Не можах да устоя на офертата от 424 лева за Eldom Classic R 2.5.
bialk, много добра цена. Сега ако кажеш и от къде?
шоп - майстор
Вичи написа:
fox_vt написа:
Да започнем с Елдом 2 квадрата цена от производителя Цена 515 лв

И накрая най евтиния елдом който може да се намери на пазара ТУК Цена 484 лв и 10 стотинки.
bialk написа:
Изборът на слънчев панел вече е факт! Не можах да устоя на офертата от 424 лева за Eldom Classic R 2.5.
bialk, много добра цена. Сега ако кажеш и от къде?
Въпрос на гледна точка.
Според мен цената никак не е добра.

само за 16 лв повече ( за 450 лв ) има колектори от 100% мед със селективни немски меден абсорбери Тинокс 2,5м2 сглобявани в Турция. Ако се купува по-голямо количвство и особено извън сезона ( който вече е факт) цените могат да се натискат надолу.

Варно, трябва една туба хубав силикон с УВ за да се оправят четирте ъглови сглобки и всичко заспива.

П.П тестовете между вакумни U тип вакумни тръби и плоски 100% меден селектив продължават.

Засега ( 2 месеца) предимството е на вакумните ( въпреки високите външни температури)
Силата на плоските е между 13,30 и 14,30 часа, докато вакумните имата доста по широк пик в кривата ( 11,30-16,30) към днешна дата.
След като премине годишният тест ще споделя любителските си наблюдения.
bialk - специалист
Днес пристигна бойлера, който трябва да монтирам на тавана над банята. Понеже банята ми е в северната част, пътят от банята до колектора е около 11-13 метра. Чудя се къде да разположа соларния бойлер - по-близо до банята или по-близо до колектора? При първият случай бойлерът ще бъде на 3-4 метра от колектора, но на 7-8 от бойлера в банята. Друг вариант е да го позиционирам непосредствено над банята на около 3 метра от долния бойлер, но тогава тръбния път до слънчевия колектор ще се увеличи двойно. В единият случай ще имам по-малко загуби по трасето СК-серпентина, но повече чакане на топлата вода по трасето от соларния до бойлера в банята.

K-Flex предлагат много полезен софтуер, с който могат да се изчислят топлинните загуби при ползването на различен размер тръби и изолация. При тръбен път 22 метра в двете посоки на тръба с вътрешен диаметър 14,4мм (тръба 1/2) с изолация K-Flex и температурна разлика 50К (температура в тръбата 75 гр, температура околен въздух 25гр) загубите са 231 вата. Докато при тръбен път 7 метра при същите условия, загубите падат на 74 вата. Разбира се, топлинните загуби зависят и от материала на тръбата - металните топлоотдават в пъти повече от ППР.

Или с други думи - ако поставя соларния бойлер в банята (22 метра тръбен път) дори и с изолация 13мм ще имам дневни загуби от около 1кв повече, отколкото ако бойлерът е разположен на таван под колектора.

Прикачен файл

7м.jpg
7м.jpg (71.39 KиБ) Видяна 1812 пъти

Прикачен файл

22м.jpg
22м.jpg (71.53 KиБ) Видяна 1812 пъти
шоп - майстор
bialk, много полезен калкулатор, не бях запознат с него. По усет при мен всички буфери и бойлери са в близост да соларните полета. Все пак слънчевите колектори могат да работят и 10 часа лятно време и дългият търъбен път е предпоставка за загуби.

Вкъщи сме в момента 5 човека и наблюденията са ми, че сутрин и вечер в две бани домакинството използва топлата вода в диапазон 6.30-7.00 и 18.30-19.00 часа. Загубите в този случай от няколко литра сутрин и вечер в тръбите в участъка буфер-баня, са приемливи и допустими.

В крайна сметка всичко опира до място за монтаж. На един обект го има, на друг го няма. Ако са големи загубите по тръбният път няй-често се преоразмерява м2 на колектора или бройките на колекторите и всичко е ОК.
bialk - специалист
Не отричам, че има и по-добри варианти за СК в ценовия диапазон до 500 лв. За 450 лева бях намерил Wolf Topson 3.1. Макар и втора ръка този панел си струва всяка стотинка, на практика е вечен. Медният турски вероятно е също много добър. Но намалението от 150 лева за елдомския си каза думата. И най-вече тестовете на Solar Keymark.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: