чет авг 01, 2019 7:21 pmyanko78 написа:Да е жива и здрава булката, че май само тя ми се връзва на каиша, иии благодарен съм и, че ми позволи да се намеся "свръх компетентно" в приказките на бащата, бабата и т.н. родата. Не е мястото тук, а не ми е и работа да се обяснявам какви съм ги виждал по-рано - сега в къщата има ракия (която не пием по еко съображения), има и вино (нищо, че някои му викат "голям майтап туй вино"), има и някои други неща, ама се отплеснахме, че темата е за градинарство, цветарство и овощарско, а ние го обърнахме на винарско.чет авг 01, 2019 6:58 pmpreslav написа:Същото е, с тази разлика, че ти слагаш много захар, поне аз така разбрах.чет авг 01, 2019 6:19 pmyanko78 написа: На 100 кг слагам материал, сложих 11 кг захар и 1:3 вода. Не са махани костилките, при сипване в обикновен меден казан, слагам рапицова мрежа, която улавя всички костилки и някоя сруга шумка и тревица попаднала в кайсиите. Преди самото варене, едно пакетче сода, малко въгленчета и 1-2 глави лук. Много е спорно за добавките, но все така е правим и съм доволен от резултата. Миналата година, правих праскови и аромата си беше великолепен. Пак казвам, ракията е пивка, но го няма приятния аромат на кайсията. По скоро, малко като на крушова наподобява.Чай ся
На 100 кг материал, 100 л. вода, 1/3, се пада 33 кг захар.
Аз пак го правя 1/3, само че слагам 11кг захар и на тях се падат 33л. вода
Бъркат се по два пъти на ден джибрите и следя със захаромер, кога захарноста ще падне на нула. Опитвам и от материала. Ако е сладък, значи не е готов. Пробвам и с клечка запалена, над материала. Ако гасне, значи още ври, но за мен, този метод не е меродавен. Винаги може да има някаква тиха ферментация и клечката да гасне. На 100 кг материал, махам 800 мл първак и го изхвърлям. Спирам на 45 градуса и събирам до 30 патоки. Три пъти събирам патоки, които връщам в следващия материал и на четвъртия път хварлям всичко.
Варил съм и на селския модерен казан, но не съм доволен от вкуса на ракията която излиза. За содата/лука и въглена, също съм на мнение, че не са много удачни, но го правим с бабата и тя казва, че така се правило и аз следвам. Не мисля, че има някаква съществена разлика като се добавят.
Все пак, който се мисли за градинар, и който си налива в този ден, нека е честит и да му е корава краставицата, спорен домата, къдрава камбата и люта чушката!
Наздраве!
