Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
чет авг 01, 2019 7:21 pmyanko78 написа:
чет авг 01, 2019 6:58 pmpreslav написа:
чет авг 01, 2019 6:19 pmyanko78 написа:
На 100 кг слагам материал, сложих 11 кг захар и 1:3 вода. Не са махани костилките, при сипване в обикновен меден казан, слагам рапицова мрежа, която улавя всички костилки и някоя сруга шумка и тревица попаднала в кайсиите. Преди самото варене, едно пакетче сода, малко въгленчета и 1-2 глави лук. Много е спорно за добавките, но все така е правим и съм доволен от резултата. Миналата година, правих праскови и аромата си беше великолепен. Пак казвам, ракията е пивка, но го няма приятния аромат на кайсията. По скоро, малко като на крушова наподобява.
Чай ся
Същото е, с тази разлика, че ти слагаш много захар, поне аз така разбрах.
На 100 кг материал, 100 л. вода, 1/3, се пада 33 кг захар.
Аз пак го правя 1/3, само че слагам 11кг захар и на тях се падат 33л. вода
Бъркат се по два пъти на ден джибрите и следя със захаромер, кога захарноста ще падне на нула. Опитвам и от материала. Ако е сладък, значи не е готов. Пробвам и с клечка запалена, над материала. Ако гасне, значи още ври, но за мен, този метод не е меродавен. Винаги може да има някаква тиха ферментация и клечката да гасне. На 100 кг материал, махам 800 мл първак и го изхвърлям. Спирам на 45 градуса и събирам до 30 патоки. Три пъти събирам патоки, които връщам в следващия материал и на четвъртия път хварлям всичко.
Варил съм и на селския модерен казан, но не съм доволен от вкуса на ракията която излиза. За содата/лука и въглена, също съм на мнение, че не са много удачни, но го правим с бабата и тя казва, че така се правило и аз следвам. Не мисля, че има някаква съществена разлика като се добавят.
Да е жива и здрава булката, че май само тя ми се връзва на каиша, иии благодарен съм и, че ми позволи да се намеся "свръх компетентно" в приказките на бащата, бабата и т.н. родата. Не е мястото тук, а не ми е и работа да се обяснявам какви съм ги виждал по-рано - сега в къщата има ракия (която не пием по еко съображения), има и вино (нищо, че някои му викат "голям майтап туй вино"), има и някои други неща, ама се отплеснахме, че темата е за градинарство, цветарство и овощарско, а ние го обърнахме на винарско.
Все пак, който се мисли за градинар, и който си налива в този ден, нека е честит и да му е корава краставицата, спорен домата, къдрава камбата и люта чушката!
Наздраве!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Айде, кажете ми, като фърляте ракия, с какво мажете настинали гърбове и ухапано от комар????
Andri01 - майстор
Във форума,тука сме все нормални хора! Хвърлящите ракия ,нямат работа тука ,а и не се мяркат ! Те са за Карлуково!!! :) :partyman:
Навремето, въдворените в карлуковското заведение казвали;
- "Лудите пристигнаха."
Това се е случвало, когато Пещерният дом се е пълнил с пещерняци.
Той е изграден в скалата на венеца от другата страна на Искъра.
https://ilovebulgaria.eu/wp-content/upl ... 116901.jpg
Заведението е долу, в ляво, а пещерняците, вечерта преди проникване в пещера, злоупотребяват като градинари.
kr1100 - майстор
вчера поръчах растително "олио" за пръскане с/у вредители. Тр. да пристигнв макс. до 5.09
отдавна му се каня / 2г./, че тука цените са убийствени- 100 мл 18 лв + куриер.
Даже се използва и в козметиката за хидратиране на кожата. 452 лв с доставката. Няма карантинен срок.
П.П. Днес имаше преброяване на тиквите - много лош сезон едва 25 бр / има още цвят ама ../. А миналата година над 63 бр от същия бр. гнезда.
чет авг 01, 2019 9:25 pmkr1100 написа:
... А миналата година над 63 бр от същия бр. гнезда.
Хм, наблюдавам нещо подобно с тиквичките. Не водя статистика, но миналата година от 2 корена си отядохме, като последните ги извадихме от фризера, края на юни. Сега са 6 корена, а количествата сякаш са същите.
kr1100 - майстор
Днес сутринта отидох с нежелание. Очаквах големи проблеми с бурята снощи. Очаквах мрежата над оранжерията да е разкъсана и да има поражения / все пак е на 3 пълни години. /
Лошото е ,че колкото малко ябълки и круши имаше повечето са на земята. В 8 ч даже не беше кално. А снощи като кокера ме изведе да ми се смели храната в градската градина - погром , то дървето, то клоно леш по земята.
Иначе боб. бамя, краставижи, домати, червено цвекло, патладжан, чуФки , ас,и - няма поражения - в смисъл повалено, :prayer: :prayer: разкъсано,пречупено. Нямам и счупени клони
preslav - майстор
Май нещата взеха да залязват към равносметка.
Доматите са кът.
Тиквичките са наполовина на миналата година.
Краставици бол, ама и те тръгнаха да си отиват.
Зелен боб бол, ама то само на боб...
От към лютото го докарахме, имаше и още има.
Камби и пипер са тръгнали, ама те са само за асортимент.
Пропуснах за чесъна, че всичкият го извлече сляпо куче.
Лукът средна големина - отдавам го на градушката, че го очука.
Грах - колкото да не е без хич - градушката го повали на земята, точно когато цъфтеше.
Зелето е тръгнало, ама дали ще го бъде?
Май това е по зеленчуците.
Кайсията даде за първа година - хубава, но и тя начукана.
Нектарината също добре, ама и тя с язви от градушката.
Сливата е супер, ама дървото е старо и май си отива.
Круши има, ама повечето ще са за ракия.
Джанките напълниха бидоните - ракия ще има, ама за тези дето пият.
Чакам да видя как ще се изложа с гроздето, че за сега му държим края, ама какво ще броим на есен, не е много ясно.
Бе... не е баш без квото и да е.
Съвсем съм аджамия и не ми идва да са старая много, нищо че мерака ми голям.
Накрая съм доволен на това, дето ми е дадено.
kr1100 - майстор
Днес ударих 1 пръскане на асмите и ябълките и външния домат, а и 2 круши малки / др. круши имат по 1-2 за опитване/
Посъбрах 7-8 бами ,3 патладжана и малко пиперки. Уж купих чорбаджийски чушки разсад, а то излязоха пиперки :? . / моя разсад чорбаджийски го очука градушката/.Ч. цвекло и алабаша са разперили едни големи листа / дано станат/.
Утре дупчим тръби за фусове и за куки и ще копаме дупки със свредел за тръбите / подготовка за другия сезон за мрежа/.
От 9 ти се очертават 5 почивни дни / 2 съботи, 2 недели и 1 четвъртък :wink: -тъкмо за кайсията.
А тия от градскоселското Аксаково 15 ти не им е почивен ден :-D
П.П. Забравих събрах листа от смокиня и ги сложих да се сушат.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: