Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
VBG - специалист
Първо искахте да дадете информация за изчисление на лагери, а сега пишете за сравнение на лагери. :yawinkle:
Ще ги изчисляваме или ще ги сравняваме? :-D
Кога измислихте това за 1 1/min при рутерите?
Приятно писане и умната
STEPER - специалист
VBG написа:
Първо искахте да дадете информация за изчисление на лагери, а сега пишете за сравнение на лагери. :yawinkle:
Ще ги изчисляваме или ще ги сравняваме? :-D
Кога измислихте това за 1 1/min при рутерите?
Приятно писане и умната
Вероятно форума няма модератор /и/ или е необходимо администратора да
се намеси и да изчисти целият този спам.
velsi - Почетен майстор
Добре де, кое в крайна сметка е спам и кое не? Кажете какво трябва да се изтрие и ще го махна. Питам, защото все пак всичко, което се изписа си е по темата.
bisermonov - специалист
Моето мнение че нищо не трябва да се трие от спора за лагерите аз лично научих нещо че при ниски обороти и натоварвания сачмите не се търкалят да така е не се бях замислял въпреки че не е от най-голямо значение и докато се протърка лагера бая път трябва да извърви разбира се като си го смазваш от време на време. То в спора се ражда истината е някой хора спорят по емоционално други са по сдържани нищо лошо не се е случило важното е че хората които го четат научават доста работи и аз самия съм научил неща. :)
STEPER - специалист
bisermonov написа:
Моето мнение че нищо не трябва да се трие от спора за лагерите аз лично научих нещо че при ниски обороти и натоварвания сачмите не се търкалят да така е :)
Интересно.
Никога не е късно човек да ... научи нещо :yawinkle:
Поздрави

Прикачен файл

BallBearing.gif
BallBearing.gif (643.31 KиБ) Видяна 4970 пъти
STEPER - специалист
Реших да кача малко снимки на моето изделие,за да разведря атмосферата.
Материала е MDF,алуминии и кабели :rolleyes: и стъкло /предвижда се за в бъдеще/
Въртяна е само да направи няколко геометрични фигури - окръжност,квадрат и триъгълник.
Още не мога да влезна в час със софтуера за програмиране на машината. :evil:

Прикачен файл

100_1041 [640x480].JPG
100_1041 [640x480].JPG (110.7 KиБ) Видяна 4947 пъти

Прикачен файл

100_1034 [640x480].JPG
100_1034 [640x480].JPG (115.52 KиБ) Видяна 4947 пъти

Прикачен файл

100_0942 [640x480].JPG

Прикачен файл

100_0939 [640x480].JPG
100_0939 [640x480].JPG (113.14 KиБ) Видяна 4947 пъти

Прикачен файл

100_0937 [640x480].JPG
STEPER - специалист
И още :yawinkle:

Прикачен файл

100_1062 [640x480].JPG

Прикачен файл

100_1057 [640x480].JPG

Прикачен файл

100_1053 [640x480].JPG

Прикачен файл

100_1050 [640x480].JPG

Прикачен файл

100_1044 [640x480].JPG
nik80 - специалист
евала, като изключим това че не ми допада когато няма синхронизация между левия и десния край, всичко останало е като по учебник =D> личи си и старанието за външния вид, радва окото :)
пробвал ли си с измервателен уред да видиш колко е отклонението в краищата при натоварване по тази ос? аз постоянно проверявах с измервателния часовник всеки нов възел как се държи, все се съмнявах дали е достатъчно стабилно
тези дълги направляващи без подпора как се държат? аз имах доста допълнително укрепване, за да може да работи бързо на 3D или други резки движения за да не се огъва конструкцията, инерцията доста отклонения дава
също така и проверявал ли си повтаряемостта на тези крайни изключватели, дали стават за референтна точка, аз го направих с оптрон и работи супер точно, спира на една и съща стъпка всеки път, но понякога влиза прах

edit: кибритените кутийки цепят мрака и аз имам същите :supz:
едит2: а измерванията спрямо масата как са ти? при мен плота е дебел талашит 3см ламиниран с гетинакс, и отдолу подпрян с метални греди и пак потъва :cry:
boltik - специалист
STEPER,голям красавец,браво =D> Изкам да задам още веднъж следният въпрос.Може ли да се каже,че според големината на работния плот,може да се конфигорират някакви размери на цнц-тата?Разгледах лика прикачен от Велси и забелязах,че предлаганите части са с размери от до,от до и т.н.Може ли да се каже,че с практиката са се уформили някакви размери и производителът на тези части се е насочил към тези размери,които най-много се търсят?А следователно и това да определя размерите.Ясно е,че всеки си прави машинката според нуждите и парите.
STEPER - специалист
nik80,
не можах да разбера за каква синхронизация говориш.
Ако говорим за симетричност - при една такава машина симетрия не може да се получи.
От едната страна има само една алуминиева лайстна по която се движи лентовия кабел и е направено окабеляването.
Не разполагам с измервателен часовник и както писах проверявал съм само на геометрични фигури за да проверя дали се затваря точно геометрията - откъдето започва там и да завърши.Фигура като окръжност е най трудна за машината.
За сега всичко е още стегнато и се получава точно.Не знам как ще бъде при продължителна експлоатация.Натоварванията при мен няма да са големи.
Използвал съм стъпкови двигатели при които скоростите са значително по малко от сервото а от там и инерцията и
механичните натоварвания и усуквания по време на движение.Използвал съм MDF който за разлика от другите
материали добре поглъща вибрациите.Помислете защо е основен материал при направта на качествени тонколони.
Направляващите не са чак толкова големи - по Y са 550 мм. и диаметър 20 мм.Монтирани са под работния плот /който е неподвижен/с цел по малко замърсяване.По X са също 20 мм в диаметър и дължина 370 мм.По Z са с ф=16 мм. и дължина
250 мм. Мисля че при тези размери ще бъда спокоен.но с времето ще си покаже.
Датчиците са ми само за HOME позиция и са индуктивни на Festo.Работят супер. Оптроните се обсъждаха във форума и единствения им недостатък е замърсяването - а тези машини са изключително мръсни при работа.Датчици за лимит позиция не съм поставял и мисля че не е необходимо.

boltik,
Не мога да кажа че с практиката са се оформили някакви размери.Те зависят изклзчително от това за какво е предназначена машината.за какво ще се използва,а от там и нейната конструкция и използвани материали.
Например един мебелист ако иска да фрезова врати /а той иска/ ще трябва да предвиди машина с работен плот не по малко от 2 метра на 1 метър.
Мойта е хоби машинка.Аз съм радиолюбител и ше я използвам предимно за направата на панели,кутии и други механични
детайли използвани в електрониката - предимно меки материали.
И понеже нямам гараж или работилница,работното място на машинката е кабинета ми в апартамента,затова ще трябва да предвидя и прахосмукачка за нея.
Искам да сложа и 4-та ос като тази на снимката за да моге да се обработват и кръгли детайли .
Поздрави

Прикачен файл

5A.jpg
5A.jpg (115.71 KиБ) Видяна 4912 пъти

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: