• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
John - специалист
Тани,извинявам се, но това не е спор а надвикване .Вече изгубих нишката на разговора.Темата беше инсталация без РК като,задаващия темата имаше в предвид липсата на открити РК.В твоя случай ти също правиш РК но те са зад контактите дали ще са на спайка, на Ваго клеми или с лустер клеми-това пак е вид РК.Ако бъркам поправете ме.
jekasus - майстор
John написа:
Тани,извинявам се, но това не е спор а надвикване .Вече изгубих нишката на разговора.Темата беше инсталация без РК като,задаващия темата имаше в предвид липсата на открити РК.В твоя случай ти също правиш РК но те са зад контактите дали ще са на спайка, на Ваго клеми или с лустер клеми-това пак е вид РК.Ако бъркам поправете ме.
viewtopic.php?f=11&t=44207&start=120 Вече казах какъв е смисъла на темата.
Тани - модератор
Извинявам се за викането, но ми омръзна да повтарям, казвам и показвам едно и също и да ми задават същия въпрос отново. И това дори като съм го доказал в някои случаи математически и други "невъзможни неща" съм снималпреди много страници.

Относно темата - ако наистина не съм разбрал, така или иначе ще чистя и разделям темата, ако наистина автора е имал предвид съвсем без връзки, ще отделя и идеята за скрити разклонителни кутии в отделна тема.

Още веднъж се извинявам на останалите за виковете. Така или иначе са адресирани към един човек, след като стигнем (или не) до някакъв консенсус с него, ще почистя плявата и ще останат смислените мнения.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Цитата е картинка, защото вече бе го редактирал. Явно не си диржиш на думата.
Като се прибера и скрия 8 мостови кабела с четири спайки иминиращи два кръга, ще млъкнеш ли най-после?
Зависи каква кутия ще ми извадиш! Кутиите са ми 4/4,5см високи на 7см диаметър. А щом съм го редактирал, значи има и за какво! Реших да го напиша кратко и без да ползвам големи червени букви, които ги написах първоначално като отговор на големите червени букви от твоя страна. И хайде първо да си имаме културата, а после уважението!
А аз не повтарям ли едно и също, защото ти не по-малко от мен не искаш да слушаш? Искаш ли да ти кажа в моето жилище зад вратите колко контакта е предвидил да сложи майстора? 0! И понеже моето не е цвете, то и в други съм го виждал това. Аз ти показвам как от 4-те дупки на конзолната кутия не можеш да мушнеш повече от 2 броя мостовак в едната и как се повдига ключа, като се постави този кабел. На снимките ли не ми вярваш? На монтирани ли ти приличат? Или трябва да изхабя метър кабел, специално за да го нарежа, да направя спайки, да ги изолирам и да покажа?
drastar - специалист
Извинявам се за викането, но ми омръзна да повтарям, казвам и показвам едно и също и да ми задават същия въпрос отново. И това дори като съм го доказал в някои случаи математически и други "невъзможни неща" съм снималпреди много страници.

Относно темата - ако наистина не съм разбрал, така или иначе ще чистя и разделям темата, ако наистина автора е имал предвид съвсем без връзки, ще отделя и идеята за скрити разклонителни кутии в отделна тема.

Още веднъж се извинявам на останалите за виковете. Така или иначе са адресирани към един човек, след като стигнем (или не) до някакъв консенсус с него, ще почистя плявата и ще останат смислените мнения.

След като пуснах темата, се усетих, че не може съвсем без връзки. Лично, аз връзки зад контактите не правя, но контактите които ползвам са много добри. Те затягат кабела както автоматичните предпазители. Обаче връзките зад контакта също са добро решение. Правя връзки само при ключовете.
По късно, когато стана спор, че било по скъпо, поисках да направи съпоставка за двата вида инсталации и вече 11 страници :-D :shock:
доста работи исках, но да не се повтарям, който е пожелал ще ме е разбрал :weedman:

пп Тани, не разделяй темата
Кики - специалист
А такаа, надроби попарата и сега почваш да я сърбаш :lol:

То е ясно че без връзки не може, ясно е че при добро желание и необходимите материали без видими разклонителни кутии може да се измисли.
Последна промяна от Кики на ср сеп 18, 2013 11:03 pm, променено общо 3 пъти.
thinkpad - майстор
drastar написа:
доста работи исках, но да не се повтарям, който е пожелал ще ме е разбрал
Кажи си какво искаш, сметката с кабелите я оправихме? :) Тия връзки в контактите просто няма да станат както ги иска Тани - то тоя контакт не може да поеме 8 кабела на куп, имат по 2 дупки обикновено. :lol:
п.п Защо да не раздели темата? Писането с големи червени букви в 11 страници искаш да е част от темата ти ли? :?
Тани - модератор
thinkpad написа:
Тани написа:
Зависи каква кутия ще ми извадиш! Кутиите са ми 4/4,5см високи на 7см диаметър.

...

Аз ти показвам как от 4-те дупки на конзолната кутия не можеш да мушнеш повече от 2 броя мостовак в едната и как се повдига ключа, като се постави този кабел. На снимките ли не ми вярваш? На монтирани ли ти приличат? Или трябва да изхабя метър кабел, специално за да го нарежа, да направя спайки, да ги изолирам и да покажа?
Ти сега ще ни казваш и какви кутии да ползваме ли? Всяка технология си има своите материали и инструменти! Та ако не искаш да ги ползваш, недей, но недей да плюеш по технологията! Всяка една идея си има предимства и недостатъци. Недостатъците обаче не са тези, които се опитваш да ѝ припишеш и както виждаш всъщност се оказват предимства! Майсторлъка се изразява да използваш подходящата технология при различните проекти, да си подбереш подходящите материали и да ги използваш за да постигнеш крайната цел! Разклонителни кутии се използват според случая! Нима не си използвал от тези квадратните? Защо с конзолните да е различно! Това, че не познаваш материалите и не ги използваш рационално, не ти дава право да казваш

"Това не може да стане"

По-правилно е :

"Аз не знам как да стане"

Точно за това е създаден форума! Не някой да ни обяснява как не може да стане, а да намерим начина това да стане! Ако не знаеш нещо как става - питаш и ти обясняваме!

Не е срамно да питаш, срамно е да не знаеш!

И аз най-редовно питам, като не знам нещо! Пак повтарям, че това е идеята на форума! Никой не е роден научен и няма човек който да знае всичко!
Разбира се, че няма да използвам твоята конзолна кутия! Нея не я използвам и само за ключове, когато няма връзки зад тях, защото е плитка и не поема големи аванси, а когато се монтират контакти/ключове на скъпи бои и мазилки е неприятно да остават следи от допирането на алуминиевите рамки. Ще използвам подходяща за случая кутия от всичките ми налични кутии, или ще си набавя подходяща за нуждите ми! Няма да правя инсталацията както мога , а както трябва!
Да почвам ли със спайките? Обещаваш ли, че ще млъкнеш след това,за тези връзки, а аз ще ти покажа със снимки още две неща, които казваш че не могат да станат?
John - специалист
Извинявай но,не се сдържах...задаващия темата не знае какво е имал в предвид :проба: Но,ти даде отговора на грешния въпрос.Както,казва един колега "всичко е според...зависи".Зависи от проекта,инвеститора, условията за изпълнение,
начина на изпълнение на строителството.Не,може да кажеш "това е най-добрия метод".Важното е да е изпълнено правилно технически,съгласно изискванията на правилниците и наредбите.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Ти сега ще ни казваш и какви кутии да ползваме ли?
Добре, печелиш! И наградата е - още разходи! :lol: По същата логика аз мога да направя дупка от няколко квадратни метра в стената и да сложа табло от трафопост в нея. Тия по-дълбоки конзоли хубаво влизат в бетон, да знаеш. Иначе действително тези стандартните са доста плитки и от база на тях изказах, че няма да стане номера, нито можеш да имаш 20 сантиметра аванс в такива кутии. Но материалите не винаги се подбират лично :)
Именно, че при различните проекти се подбират различни материали, но рядко съм виждал поръчка за 8 контакта на 4-те стени равномерно пръснати, честно. Повече виждам неща посочени първоначално от мен - контакти и ключове до вратата и контакти разположени на 1-2 от другите стени. И при някои проекти е много по-практично да се ползват разклонителни кутии. Много работи всъщност може, но от определени съображения методът е малко по-удобен. Специално методът с разклонителните кутии позволява по-голяма изолация на различните контакти и кабелите един от друг, както и лесно делене на токови кръгове. Все пак твоите кабели минават от едно място и е достатъчно да стане един фал, за да ги сменяш всичките. Честно, ако стане нещо и се запалят кабелите, мислиш ли, че само един ще изгори? Да, ще кажеш, че си го суча от пръстите, но това всичкото е съображения при изграждане.
Става ли от тук нататък да не си викаме, а просто спокойно да изброиш какво, как и защо смяташ, аз да отговоря и обратното? :)
Материалите ги познавам, но обикновено ползвам стандартни такива директно от онзи фирмен магазин с отстъпката. Изгъзиците не са с отстъпка. :lol:
Всъщност като го погледнеш, във форума ако може - значи не може. Освен ако не работи цял корпус от физици, химици и металурзи и нямаме тук изграден частен ускорител на заредени частици, че да откриваме абсолютно нови и нечути методи :)
п.п По-правилният въпрос е "Аз знам как да стане, а ти ще ми дадеш ли парите, да го направя така че да стане?" :lol:
Последна промяна от thinkpad на чет сеп 19, 2013 12:08 am, променено общо 3 пъти.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: