• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
djjimmy66 - специалист
От много години си правя зеле, но тази година чух за един тарикатлък и реших да го приложа - при пресичането (винаги си го правя по класическия метод - натриев бензоат, 10г на 10л вода/чорба) се добавяло 4-5 супени лъжици захар на сто литра, за да не прави сага-онуй бялото отгоре, в Русе така му викаме. Някой правил ли го е досега и има ли ефект? Хайде хаирлия да е и тази година, дай Боже всекиму! :partyman:
ESPACE - майстор
Бензоата леко променя вкуса, по добре сложи калиев сорбат.А тая захар не виждам какво ще помогне.
vasko stanev - помощник
copy-paste на личната ми рецепта която си я гледам всяка година за да си припомням:
РЕЦЕПТА ЗА КИСЕЛО ЗЕЛЕ В БИДОН – ЗИМНИНА

Подготовка:

Времето за приготвяне на бидона със зеле за зимнината е началото-средата на ноември.

Като по-малки по количество първо се закупуват инградиентите. Два-три дни преди да се купува зелето бидонът се проверява. Най-важната част на бидона е канелката (чучурчето, кранчето) – налива се малко вода, проверя се с хартия дали има теч и ако има, задължително се уплътнява. Слагат се ръкавици; щателно се изстъргват всички налепи, след което се измива внимателно с топла/гореща вода, прах за пране и препарат за съдове; после може да се направи допълнително оцетна баня за дезинфекция. НИКОГА не се ползва спирт или белина. Камакът за притискане се изварява в метална тенджера с вода, в която има половин чаша оцет.
Когато всичко е дезинфекцирано се пристъпва към приготвяне на самото зеле.

Инградиенти:

Зелки – стегнати, с леко виолетови глави - 14-15 бр.
Хрян – 1-2 корена- за вкисване
Целина -1 средноголяма глава с листа
Царевица – 1 кочан ( не за пуканки! ) Служи за стягане.
Лимон – 1 бр. – за вкисване
Ябълка кисела 1 бр. – за вкисване ( може и без нея )
Трънки – 1 шепа ( ако има ) – за стягане
Червено цвекло – 1 глава – за боя
Червена зелка ( може и без нея ) - за боя
Морска сол – 400 гр. на 10 литра вода

Начин на приготвяне:

Всички инградиенти се измиват и нарязват на парчета. Зелките се почистват от лоши листа и кочаните им се срязват на кръст до разпукване ( зелката трябва да остане цяла ).
В разреза се слага морска сол с лъжица. Зелките се нареждат на дъното така, че канелката да бъде между две зелки, за да не се запушва. Между целите зелки се слагат половинки или четвъртинки зеле за уплътняванве. Върху така наредения ред се слага от всичките инградиенти по толкова, колкото е за един ред. Покрива се с част от листата на целина и се поръсва с шепа сол. По този начин се нареждат още 3 – 4 реда, докато остане 10 -15 см. до ръба на бидона. Сипва се вода с кофи от по прбл. 10 литра, така че зелето да бъде покрито с вода около 5 – 6 см. трябва да се внимава струята на водата да не размеси подредбата – водата се сипва внимателно и постепенно.
Накрая се изсипва останалата сол по около 300-400 гр. на 10 литра вода, като се приспадне солта, сложена предварително в кочаните на зелките. Така залято, зелето се оставя на спокойствие за 3 – 4 дни, за да може солта да се стопи и да влезе между листата на зелето. На втория ден се отива на контролен преглед да се провери дали всичко е наред и доколко е спаднало зелето – съответно да се пренамести камъка. След това започва претакането.
Претакането е следната процедура: отвива се крана и се оставя да изтече една кофа от зелевия сок, след което кофата се налива обратно в бидона. Това се повтаря толкова пъти, колкото кофи побира бидона, т.е. за 40-50 литров бидон трябва да се обърнат 4-5 кофи от по 10 л. Идеята е зелевият сок да не застоява. Обикновено на повърхността се образува плътна мъхообразна бяла пяна- това е напълно нормално, тази пяна е много здравословна и приятна на вкус.
Претакането продължава 20-30 дни, през което време се дегустира дали сокът е започнал леко да се вкисва. Когато сокът е вече вкиснат, претакането се спира. Зелето за зимнина е готово и може да се консумира с месеци. Сокът е крайно витаминозен и полезен, помага при грип, настинка, главоболие. Зелето може да се ползва за ястия като зелеви кюфтета, сърми в зеле и пр., което олекотява домашния бюджет за храна значително.
При вадене на сок и зеле, първо се точи сокът, а после се вади зелка.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Stefan_62 - майстор
vasko stanev написа:
copy-paste на личната ми рецепта която си я гледам всяка година за да си припомням:
Първо добре дошъл във форума :drinkers: и второ като за първи пост поздравления доста изчерпателен материал. И за напред да пишеш хубави теми. Всичко изглежда добре /подходил си табетлийски с подготовката/ браво, догодина живот и здраве, ако не възразяващ ще ти изпробвам рецептата за зелето. :lol:
ESPACE - майстор
stiv1961 написа:
ESPACE написа:
И моето стана, голяма благодарност за идеята с помпата. От Лидл си взех една за дрелка и повече нямах грижи с претакането. :wink:
Ха- ха, тази помпичка и аз я гледах в Лидъл, мислех да я купувам, но вече бях монтирал другата в бидона.
kuger написа:
За догодина, живот и здраве, ще се ползва новата концепция "А ла Stiv1961". Надявам се заралията
/много харесван от мен град/, та Stiv да разреши ползването на патента /абе, Стояне, патентова ли го?/
Не съм го патентовал, но се радвам, че ви е харесала идеята :) Моето зеле също е почти готово, но ще пресичам другата седмица.

Откак пробвах това вече никога няма да сложа зеле в бидон с канелка :-D Човек лесно се научава на мързел. Хем лесно, хем ефективно. :partyman:
vasko stanev - помощник
Stefan_62 написа:
vasko stanev написа:
Първо добре дошъл във форума :drinkers: и второ като за първи пост поздравления доста изчерпателен материал. И за напред да пишеш хубави теми. Всичко изглежда добре /подходил си табетлийски с подготовката/ браво, догодина живот и здраве, ако не възразяващ ще ти изпробвам рецептата за зелето. :lol:
Добре заварили.
Прочетох темата малко назад и гледам че се слага кухненска вместо морска сол - зачудих се дали за следващата година няма да е по-добро решение.
stiv1961 - майстор
vasko stanev написа:
Прочетох темата малко назад и гледам че се слага кухненска вместо морска сол - зачудих се дали за следващата година няма да е по-добро решение.
Аз го правя само с морска сол.
Stefan_62 - майстор
vasko stanev написа:
Добре заварили.
Ами аз го правя вече доста години само с готварска сол. Една година пробвах с морска и не ми хареса качеството на зелето и чорбата. Досега съм нямал никакви проблеми с готварската сол, зелето си става перфектно, а и чорбата е убиец :lol:, но всеки си решава сам.
Stefan_62 - майстор
Хей майстори, как е зелцето стана ли вече и върви ли с ракийката :partyman:, нищо не казвате :lol:, аз моето вече го подкарах :lol: с твърдо питие :drinkers: ?
valentor - специалист
Моето
valentor написа:
И мойто го сложих.
След дълги проучвание, в инета, направих разтвор, за 10 литра вода- 245 грама морска сол + равна супена лъжица захар. Чакане докато се разтвори/от вечерта за сутринта/; зеле около 20 кг ,наредено предимно с кочана НАДОЛУ. На дъното 2 корена хрян.Бидона омазан с лук.
стана точно както го искам.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: