Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
emilvtc - специалист
И още снимки ...

Прикачен файл

DSC00411 (Small).JPG
DSC00411 (Small).JPG (50.31 KиБ) Видяна 4385 пъти

Прикачен файл

DSC00410 (Small).JPG
DSC00410 (Small).JPG (51.2 KиБ) Видяна 4385 пъти
nik80 - специалист
emilvtc много стабилна изглежда конструкцията ти, толкова стабилна че чак плаче за по дебели направляващи :-D супер е

едит: ехххх... сега се размечтах за една малка фрезичка за метал :-D
emilvtc - специалист
Е, конструкцията "зверски" е преоразмерена, ама какво може да се очаква от неспециалист като мен в областта на механиката ... Направляващите са с диаметър 25мм. Мисля, че по-добре преоразмерена отколкото недооразмерена :-) Освен това исках да е масивна, за да няма "кълчене, огъвания, клатене и др. подобни проблеми по време на работа. Така и гасенето на вибрациите също ще е по-добро. (само не ме питайте колко :-) )

Мислил съм машината да става и за обработка на метал.

Защо мислиш, че направляващите трябва да са по-масивни?
nik80 - специалист
то окото лесно се лъже по снимка, приличат ми на 20мм съмнявах се за 25, но така като гледам общия вид и пропорции бих сложил поне 30-35, пък ако профила използван за конструкцията не е П ами същия размер О тогава бих сложил направляващи Ф40
но и така както си го направил е супер
Защо мислиш, че направляващите трябва да са по-масивни?
защото като се размечтая нямам спирка :-D , веднъж така трябваше да подпра на майка един найлон за разсад искаше 5-6 клечки да и намеря, и така докато търся стана оранжерия 3х6 метра и висока 2м ама това е друга тема :-D
за мойта машинка първо пръчки от принтер бях приготвил, казвам пръчки щото не бяха закалени даже, ама бързо ги захвърлих...
STEPER - специалист
emilvtc,
Супер е станало всичко.Поздравления. =D>
Мойте контролери са с L297 и L298. Има възможност за Full и Half стъпки.
Правил съм и други контролери от Интернет с микростепинг .Всичките работят еднакво.
Но какви ще ползвам и какви ще са ми необходими засега не зная.
emilvtc,
Печатните платки къде ги поръчваш и за единични бройки какви пари излизат?
Аз за намаляване на разходите си ги правя сам.Добре стават.
Контролер на L297 и L298

Прикачен файл

10 [640x480].jpg
10 [640x480].jpg (100.27 KиБ) Видяна 4356 пъти

Прикачен файл

8 [640x480].jpg
8 [640x480].jpg (102.22 KиБ) Видяна 4356 пъти

Прикачен файл

4 [640x480].jpg
4 [640x480].jpg (100.21 KиБ) Видяна 4356 пъти
emilvtc - специалист
Единични (развойни) едно и двустранни платки си поръчвам в http://selectrapcb.com/. От Пловдив съм и това е една от двете пловдивски фирми които използвам. В сайта има каклулатор да си сметнеш цената за платка.

Платката я правих преди нова година и не помня колко излезе. Нещо около 15-17лв ... (в цената са включени и четерите фотошаблона).

Платките които сам си правиш изглеждат много добре. Предполагам обаче, че нямат метализациа на отворите. Не ми се занимава сам да си правя платките. Цената не ми се вижда чак толкова висока и си ги поръчвам, за дастават "истински" със защитни солдер маски (по-лесно се поят SMD елементите ако има маска).
STEPER - специалист
velsi написа:
Кажи с кой софтуер се бориш, че каквото можем да помагаме.
Дайте обяснения как се обработва един DXF файл в CAM за да се
генерира G-Cod-а. :?
velsi - Почетен майстор
Кажи първо коя CAM програма имаш.
STEPER - специалист
CAM програми много.
Нека бъде с някоя която е лесна за усвояване и дава добри резултати.
Няма да имам възможност да разучавам няколко такива.
angelfilev - специалист
nik80 написа:
и по двата ти въпроса - нещата са много по сложни от колкото си ги представяш, мнооооого е дълго за обясняване и съдейки по въпросите ти вероятността да объркаш нещо или да налучкаш правилното е 1000000:1

по първия въпрос на кратко - по усб няма да можеш да го направиш, вземи си карта за принтерски порт, ако е настолен PCI ако е лаптоп PCMCI, но не преходник усб към принтер, трябва да е истински хардуерен принтерски порт за да гарантира постоянни импулси, всичко друго скапва времената на сигналите

за втория въпрос на кратко - като те слушам как се главоблъскаш май не си пускал осцилоскоп, няма начин да го подкараш, помислих че говориш за енкодер, не за мишка, това е просто загуба на време, или се хвани и го прави като хората или се откажи, прекалено е сложно и отговорно за да караш през пръсти, нито енкодер можеш да подкараш без осцилоскоп нито серво управление, намери си истински енкодер или мотор с енкодер всичко останало е детска игра
така през просото само стъпков мотор можеш да подкараш, препоръчвам ти го
извинявам се за острия език ама малко се изненадах....
"nik80", при цялото ми уважение към твоите забележителни постижения ще си позволя добронамерена препоръка. Помогни на този юнак, защото си сред малцината, които могат, окуражи го. Той едва ли може да си позволи "истински осцилоскоп", а знаеш , че има и самоделни енкодери на добро ниво. Нали направи си сам е идеята на форума. С пари лесно става. Дай му съвети, които отговарят на неговите възможности.

Аз виждам съществен недостатък на темата, поради това, че явно не е очакван такъв интерес. Не е ли крайно време да се разделят нещата и отделно да се дискутира механика, контролери , софтуер, модели и пр.? Разбира се въпроса е към администрацията на форума, но е важно и мнението на форумчаните.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: