• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 94
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
maptod - специалист
thinkpad написа:
maptod написа:
Поръчах си UT58C, до 2 седмици се надявам да е тук :drinkers: :cool:
Пожелавам ти успех с ползването на новият мултиметър, но трябва да спомена, че взех Mastech M890G със същите функции, като мултиметъра от линка за 18лв, не за 38 долара. Може би си се пресилил малко с доставката от чужбинско Е, липсва му копчето HOLD, ама лично аз ще го преживея. :) А иначе HZ служи за измерване на честота, като нивото на входният сигнал трябва да го има описано в упътването.
Сегашния ми е такъв само, че е реплика. Аз съм на мнение, че за инструмент способен да изкарва пари, такива не трябва да се пестят. Стария ми изкара 5 години и си замина поради моя грешка. Даже измислих как да направя UNFUSED веригата - FUSED :-D :prayer:
thinkpad - майстор
maptod написа:
Сегашния ми е такъв само, че е реплика. Аз съм на мнение, че за инструмент способен да изкарва пари, такива не трябва да се пестят. Стария ми изкара 5 години и си замина поради моя грешка. Даже измислих как да направя UNFUSED веригата - FUSED
Сегашният ти е M890G, така ли? Аз лично моят нямам намерение да го сменям скоро, защото според мен си работи добре Имах и един мултиметър DT, който го подарих на познат. А как да направиш UNFUSED веригата FUSED? Ами аз 20А не бих мерил просто, общо взето на мен толкова много не ми трябва. А решението с липсата на защита на 20А обхват е да сложиш един 16/20А предпазител в специален цокъл, закачен за даден чифт сонди и да си ги ползваш специално и само за да мериш големите токове.
Иначе има ли някаква специална причина да искаш да сменяш мултиметъра?
maptod - специалист
thinkpad написа:
maptod написа:
Сегашния ми е такъв само, че е реплика. Аз съм на мнение, че за инструмент способен да изкарва пари, такива не трябва да се пестят. Стария ми изкара 5 години и си замина поради моя грешка. Даже измислих как да направя UNFUSED веригата - FUSED
Сегашният ти е M890G, така ли? Аз лично моят нямам намерение да го сменям скоро, защото според мен си работи добре Имах и един мултиметър DT, който го подарих на познат. А как да направиш UNFUSED веригата FUSED? Ами аз 20А не бих мерил просто, общо взето на мен толкова много не ми трябва. А решението с липсата на защита на 20А обхват е да сложиш един 16/20А предпазител в специален цокъл, закачен за даден чифт сонди и да си ги ползваш специално и само за да мериш големите токове.
Иначе има ли някаква специална причина да искаш да сменяш мултиметъра?
Има да, пое малко повече ток от колкото може да носи и сега не измерва ток, а ми трябва. И да решението е точно това което си написал ти.
kam34 - специалист
я си вземи едни амперклещи и не се занимавай с глупости и ще мериш бая големички тоци без опасност да ги стопиш. Предпазител закачен на сондите :lol:
thinkpad - майстор
kam34 написа:
я си вземи едни амперклещи и не се занимавай с глупости и ще мериш бая големички тоци без опасност да ги стопиш. Предпазител закачен на сондите :lol:
Големи токове, ама с амперклещи много трудно се мерят много малки токове. Амперклещите не заместват мултиметър. И да, точно сонди с предпазител решават проблема с незащитеният 20А обхват. Да ти кажа, едва ли повечето хора ще тръгнат да мерят токове над 20А. Моят мултиметър го ползвам основно за омметър, волтметър и мерене на температура с термодвойката.
hidrazin - майстор
При тоя уред M890G предпазител на пипалата би защитил да не се стопят самите пипала или да се изпари някоя пътечка вътре. Нищо друго. И пак може да си гръмнеш АЦП-то като го претовариш по вход. По принцип не си заслужава и ремонта.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
При тоя уред M890G предпазител на пипалата би защитил да не се стопят самите пипала или да се изпари някоя пътечка вътре. Нищо друго. И пак може да си гръмнеш АЦП-то като го претовариш по вход. По принцип не си заслужава и ремонта.
Именно в това е логиката да сложиш предпазител малко по-малък от 20А при максимум на обхвата 20А. Слагаш бързодействащ предпазител и се молиш той да действа по-бързо, отколкото АЦП-то ще думне. За токове от 20А и по-нагоре бих използвал уред различен от обикновен мултиметър. То идиотоустойчиви уреди няма. Ако искаш повече защити - даваш повече пари или си ги реализираш външно. Например някоя схема за ограничаване по ток.
DMN - майстор
Като чета как си слагате предпазители на мултицетите се сетих, че преди доста време по грешка съм включвал за около 1 секунда два различни китайски мултицета за по 20-30 лв. на обхват 20А(там предпазител няма) на клемите на автомобилен акумулатор за да му меря напрежението(тъй като преди това съм му мерил зарядния ток и е останал на този обхват) :x. Е, и двата оцеляха и продължавам да си ги използвам, сравнявал съм ги след това с други уреди и отклонението си е в рамките на нормалното - т.е. не успях да ги повредя. Проводниците на сондите обаче доста се бяха сгорещили и явно щото са били по-тънки и затова оцеляха и уредите - още като се сетя не ми се вярва, че не се повредиха :shock:. Ако същото стане обаче в контакта - там оцеляване няма :lol:.
А по принцип на мен си ми е малко под въпрос по-точното измерване на по-голям ток с мултицет макар и в рамките на допустимия му обхват(то зависи от мултицета и от проводниците на сондите му де, ама...), затова там си използвам амперклещите, защото чувам как се променя звука на зарядното за акумулатор например(става по-тих), когато тока преминава през мултицета, което говори, че и тока, който измерва е по-малък заради вътрешното съпротивление на мултицета. Не съм си играл обаче да сравнявам колко е грешката, някой път може да го направя :)
Последна промяна от DMN на съб мар 01, 2014 5:28 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
Нали говорим за милтицет с цена 24лв.
Какви защити...просто се купува нов...и даже е полезно, след като се сменят два-три, обикновено се повишава квалификацията на работещия :)
thinkpad - майстор
pansim написа:
Какви защити...просто се купува нов...
И защо да се дават излишните пари на вятъра?
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 94

Тема "Купуване на Мултицет-какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: