• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 50
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
huntered - специалист
За да окомплектоваме темата, реших да задам въпрос към майсторите в направление топло.
Има много изписани теми във форума за свързване на бойлери със серпентина към системите за отопление
и всичките са с различни термовентили и трипътници.
Моят бойлер е свързан към системата ми за топло като обикновен радиатор.
Ровя се в интернет отдавна и следя за нещо по-просто, което да монтирам на серпентината
на бойлера ми за да може да включи примерно на 50*С да загрява водата в бойлера и на примерно 60*С да
изключва серпентината.
Та въпроса ми е:
Това нещо:

http://bg-maistor.com/otoplenie/kranove ... 052-detail

ще ми свърши ли работа в комбинация с това:

http://bg-maistor.com/otoplenie/kranove ... 100-detail

или трябва да си монтирам това:

http://bg-maistor.com/otoplenie/kranove ... 140-detail

с термоглавата със сензора за допир.
huntered - специалист
вт окт 23, 2018 12:45 pmvenyfill написа:
Обадиха ми се от фирмата по поддръжка утре ще дойдат да видят, споменаха за нова платка, ако не може да се оправи това, т.е. ще турят оборотна а тая ще я ремонтират... Та ще видим каква е работата утре.
Дано да се оправят нещата. И пиши после да разберем къде е бил проблема.
filmatoplo - майстор
Точно за твоето изискване -двупътен клапан с ел задвижка командвана от диференциален термостат :) . Относно горелките -поне тез ги имах за надеждни :) .
andy_forresite - майстор
Huntered, вторият термостатичен вентил е прекалено голям, трипътен и е по-скъп. Първият е двупътен. Пише че е 1 цол присъединителен размер, което пак е много за бойлер. Ще трябва да вземеш редукции от 3/4 към 1/2, ако бойлерът ти е за вход 1/2 за серпентината. Термоглавата ще стане. Ще отваря при достигане на зададената на термоглавата температура и ще затваря под тази стойност. +-1°.
След 1 час работа започва да работи учудващо точно, нищо че сензорът може да е лепнат за тръбата външно. Моят е така, с изолация отгоре и съм я увил в найлон да не се мокри. В банята ми е все пак, затова е найлонът :) Моят е 3-пътен. Такъв намерих в града. Третият изход ползвам за обезвъздушител (завил съм автоматичен). Ти може би трябва да добавиш според къде се намира бойлера ти и на каква височина е спрямо другите консуматори.
Като проблем виждам само три пъти по-малкият KVS :? Добре е да има хубава циркулация през бойлера. Тук някой знаещ трябва да ти каже. Не знам KVS на 3-пътен херц 3/4, но за бойлер 80 л и горелка на 9 киловата топлата вода мнооого трудно свършва. Така че циркулация има. Сравни стойностите на 3/4 трипътен и на двупътния. Не знам с друго какво мога да помогна.
Що да я включва на 50? Това не е добра температура, за черпене на енергия от котела. От буфер може.
Що да я изключва на 60? Ако имаш 73 в котела, що да не ги боднеш в бойлера и веднага щом котела спадне на 72, диференциалния термостат да отсече циркулацията чрез задвижката.
Това е най интелигентното решение, дето Филматопло посочи. Ако някой не може да си го обясни, просто да му вярва безусловно.
huntered - специалист
Просто дадох пример с вентилите. Размерът на резбата на серпентината ми е 1/2 доколкото си спомням. Ако се стигне до монтиране ще се съобразят размерите. Бойлерът ми е на тавана и не съм се качвал от доста време. Най висока точка е - 6м височина от котела. Има объзвъздушител на входа на серпентината. Може ли сондата на термоглавата да се бодне на балона на бойлера?
Просто си дал пример, не казвам че е прост, но на Филма е най правилен. Пък ти ако щеш де.
На балона можеш да го боднеш, то на друго място няма да върши работа.
filmatoplo - майстор
Имайте предвид с тази термоглава със сензора -тя ще отваря или ще затваря вентила и на каква температура :wink:
вт окт 23, 2018 8:57 pmfilmatoplo написа:
Имайте предвид с тази термоглава със сензора -тя ще отваря или ще затваря вентила и на каква температура :wink:
.....а с диф. т-т ще отваря само когато има повече в котела и ще затваря, когато там е по малко, за да не охлажда водата за жената или щерката. Това може да се направи при всякаква положителна разлика котел-бойлер, но разумната е от 60 да става.
...освен ситуацията с буфер.
andy_forresite - майстор
Осезателят е с до 2 метра жичка. Щом водосъдържателя е на тавана и не минава наблизо тръба гореща вода към радиатор, няма да стане с тези части.
По-добра автоматика от ел задвижка и диференциален термостат е само отделна помпа с диференциален термостат с отделен щранг за бойлера. Това е и подребдата като цена.
Кое наричате балон по бойлера?
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 50

Тема "Котел pelletherm 18v4 lt и горелка gp 18_sc" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: