• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
Моите са само ивици, дълбоки на основните стени по 95 и широки 40 см, на баните и сервизните помещения по 65 дълбоки и широки 25 см. Няма рандбалки и стъпки. Но понеже на багериста му се счупила 25-сантиметровата кофа, та всички с 40 см ги копа. От там идва разлика доста бетон с твоите основи, и като сложа и по-дебелата плоча (десетина см я вдигнах над предвиденото) и ето ти 55 м3 бетон. Абе и аз си виках че е пресилване за дървена къща на 1 етаж, и предполагах че конструктора е копи-пейстнал и само преоразмерил основите от последната монолитна къща, която е правил, ама квото е написано, това направих.

ОК де, а комшийката ми къде сложи по 13.5 тона желязо само за основи и първа плоча на къща с по-малък отпечатък от моята? Те верно че са от Смолян и тя вика: "ние строим стабилно" ама...
nikolov333 - майстор
От преоразмеряването се оскъпяват излишно нещата.За монолитно стрителство, 40кг.желязо на м2 застроена площ е нормалния максимум. От там нагоре е преоразмеряване.
2metraninja - специалист
вт фев 09, 2021 7:57 amnikolov333 написа:
От преоразмеряването се оскъпяват излишно нещата.За монолитно стрителство, 40кг.желязо на м2 застроена площ е нормалния максимум.
Демек таман максимума за монолитно ми е сложил моя конструктор, нищо че съм с дървена на 1 етаж. Нека, да е здраво, пари се вадят, а бетона си стои :D
nikolov333 - майстор
Така е.. След време на тоя фундамент може и монолитно да се построи.. :cool:
2metraninja - специалист
вт фев 09, 2021 8:03 amnikolov333 написа:
Така е.. След време на тоя фундамент може и монолитно да се построи.. :cool:
Или втори етаж да надстроя на дървената си къща :D

Повечето от приятелите ми с по-закостенели разбирания са: "Е закво с дърво ся?!? Хубаво е да оставиш нещо на децата!" Сякаш дървената къща е гарантирано да падне след 30 години и сякаш те милите ми дечица на мен ще чакат нещо да им оставя в моята къща да живеят, вместо да съм ги ориентирал правилно в живота и да са се реализирали и да си имат собствени домове по техните си разбирания и с техен труд построени...
nikolov333 - майстор
Така е. Това с къщите за децата, вече не важи.. :cool:
naster - майстор
вт фев 09, 2021 8:09 am2metraninja написа:
...Е закво с дърво ся?!?...
Дървената къща я събаряш проактивно след 20 години, изолацията от ЕПС я сменяш на 5, а пвх дограмата през 10 я изкорубваш.
2metraninja - специалист
Защо пък да сменям изолацията след 5 години? Точно сега получих оферта за стиропора и мазилките. А дограмата и тя защо? По обяд пък имам среща с майстора за дограмата. Ще се скапят ли за толкова време?
naster - майстор
(Сарказъм беше мнението ми). В подкрепа на неортодоксалното ти мислене и противно на догмите в разбиранията за традиции в строителството у нас.
2metraninja - специалист
Ааа, офф, и аз отначало така помислих, ама викам да неби да има нещо за епса, което не знам. Доскоро не го обмислях изобщо за изолация. И хубави дограми не съм слагал никога. А моя румънски приятел ми се оплака че спестил навремето от дограма и сега трябвало да ги сменя след само 7 години употреба, че духало вътре. Та затова.
А за стиропора, дори мацката от Щром, която ми прави офертата ми вика: ама да знаете, че с тоя стиропор ще ви е студено. Питам защо? И тя каза че била къщата ѝ с 8 см стиропор и докато не сложили още 10 см вата отвътре, умрели от студ. Викам ѝ че първо нейната с тухли, второ изолацията ѝ е била изобщо наполовина на моята предвидена. И като са добавили още толкова, тогава вече е станало топло.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: