• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
valentor - специалист
Както съм писал , на предната страница, от предишната зима ми останаха някъде към 90-100 литра,каквато беше и целта , които през лятото държах на хладно и тъмно.
Днес намелих едно 220 кг. мерло.
В неделя продължавам.. , ... че зима иде... , а и за суЖУците се сещам , де.
Andri01 - майстор
Мерло,към 200кг,смляно преди 2 дена, 24 захарност.Дайте малко инфо,кога се слага серния диоксид.Сега,в джибрите ли или след 20-на дена,като се източи от тях? Знам,че е към 200гр. на 100л мъст.
Серниста киселина 1грам на литър, но ако вече бълбука - започнала е ферментацията не се слага, защото джибрите може да замиришат и да се развали материала.
valentor - специалист
Та в неделя продължих.
Върху мерлото намелих още 150 кг каберне и 85 кг червен мискет.
Сега ферментацията е в стихията си.
Мога вече смело да посрещам зимата
Илиян Илиев™ - майстор
Аз в момента натягам здраво пресата...
stiv1961 - майстор
Дойде време за тиха ферментация :) Виното в буретата и материала за ракия в бидоните- готов. Каквато и зима да дойде готов съм да я посрещна :)

Прикачен файл

300920121914.jpg

Прикачен файл

300920121915.jpg
Johny - майстор
Не зная как е при вас, но тук всички са с мелачки за грозде. Миналата година бяха само едни момчета - по 10ст. за килограм. А сега почти всеки, който продава грозде и го мели - 5-8ст. на кг. Ако няма ток си е докарал и агрегат..... Може и собствено грозде да закараш.
Чудесна работа - за 10-15мин. смила 200кг. грозде и е етделил чепките. Дето казва един комшия - вече може да правиш вино облечен в костюм :-D
svetliopi44 - Чирак...
Аз тая година закъснях поради ремонти, мисля събота да слагам... гледам че е още бая топло та мисля че няма да имам проблем... пък и имам скътани от миналата година 30кг. отлежал Мавруд
stiv1961 - майстор
svetliopi44 написа:
Аз тая година закъснях поради ремонти, мисля събота да слагам... гледам че е още бая топло та мисля че няма да имам проблем... пък и имам скътани от миналата година 30кг. отлежал Мавруд
Миналата година малко закъснях- заложих мерлото и на другия ден температурите паднаха рязко.Цяла зима, пролетта и лятото стоя в бидона за тиха ферментация :-D и се избистри края на август. Резултата- малкото буре вляво пълно с миналогодишно мерло :) Ама е трепач :partyman:
докера - специалист
Пачо написа:
Серниста киселина 1грам на литър, но ако вече бълбука - започнала е ферментацията не се слага, защото джибрите може да замиришат и да се развали материала.
Тогава се слага , за да се убият "дивите" дрожди и след това се слагат култивирани . Това се прави с цел да се избегне оцетното вкисване , причинявано от оцетните дрожди...Така се правеше едно време във винзаводите ... поне докато се произвеждаше вино от грозде де ......
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: