• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Драстар, бяхме го коментирали в една друга твоя тема, защо слагат 2р. При захранване в триъгълник, или системи TN-S и TT, каквито ползват в Белгия и Франция може потенциалът на нулата да не е нула волта-за безопасност. При система с дирекно заземена неутрала и повторно заземяване, каквито са мрежите в България, е излишно да се слага предпазител на работната нула, когато разделянето на N и PE е съвсем на близо, ако е далеч, има смисъл. Но всъщност ролата на двуполустен прекъсвач играе ДТЗ.
drastar - специалист
PCL82 написа:
Драстар, бяхме го коментирали в една друга твоя тема, защо слагат 2р. При захранване в триъгълник, или системи TN-S и TT, каквито ползват в Белгия и Франция може потенциалът на нулата да не е нула волта-за безопасност. При система с дирекно заземена неутрала и повторно заземяване, каквито са мрежите в България, е излишно да се слага предпазител на работната нула, когато разделянето на N и PE е съвсем на близо, ако е далеч, има смисъл. Но всъщност ролата на двуполустен прекъсвач играе ДТЗ.
за в триъгълник си спомням, че го обсъждахме, но за TN-S и TT ми е минало покрай ушите :-D

:partyman:

пп мерил съм между PE и N= 0 волта, но утре пак ще проверя :?
hidrazin - майстор
Мдаа... С теб даже малко си говорихме на лични по тази тема. В Белгия още дълги години ще се ползват минимум двуфазни предпазители от съображения за безопасност. Все пак там е голямо мазало от начини за захранване. Доколкото знам се опитват да преминат към другия начин на захранване ама ще минат още много години. И у нас е била такава ама сме се отърсили от нея преди много години.
Кики - специалист
drastar написа:
fikata написа:
Все пак у нас няма 2х220V като в Белгия.
Е ние сме живяли с белгийската система 2х150V. Все още в някои стари къщи по тази причина има предпазител на нулата. :-D
Тук 2р се ползват абсолютно на всякъде 3х400+N+P
Това табло което си показал ако е в БГ нулевата шина се заземява т.е. N и PE се обединяват и става система TN-C-S, след таблото вече към по-малките локални табла нулата е изолирана спрямо земя и е забранено да се обединяват. При трафа на енергото от който се захранва таблото вторичната намотка е звезда с изведен и заземен звезден център, при вас предполагам е с изолиран звезден център.
thinkpad - майстор
Пресни цени на ПВВ-МБ1 (Уточнение - магазински, за чисто сравнение)
3х1,5 - 0,72лв/м
3х2,5 - 1,14лв/м
3х4 - 1,75лв/м
Последна промяна от thinkpad на пон сеп 23, 2013 4:23 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Много скъпо го взимаш. Те толкова са си в магазина.
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... /a58b446/1
Сега погледни и разликата със СВТ-то - няколко стотинки.
3х1,5 - 0,81лв/м
3х2,5 - 1,22лв/м
3х4 - 1,97лв/м
Предпочитам СВТ.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Много скъпо го взимаш. Те толкова са си в магазина.
Действително говоря за магазински цени с ДДС в момента и то ги давам за база на по-ранните сравнения, не съм споменал какво на каква цена купувам. Просто за информация. В същият сайт, който даваш мостовака 3х4 е 2,31лв с ДДС, а на дребно и строителни хипермаркети като Практикер отива към 2,50лв+ Така че цените, които давам не са точно от "магазина". А СВТ не е за предпочитане, освен ако не е в канал. Всякакви мазилки с варова основа изключват СВТ, а и СВТ-то е много тумбесто, трудно за захрепване и изисква да дълбаеш 3 пъти по-дълбоки канали.
hidrazin - майстор
И кво му е трудното за закрепване? Не е по-трудно от мостов. За каналите си има машини. Пък и с днешните картонени стени мостовият се използва все по-малко.
Всички тук вече знаят че мостовака ти е любимец. :lol: Само една подробност - освен за под мазилка за никъде другаде не става за разлика от СВТ-то.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
И кво му е трудното за закрепване? Не е по-трудно от мостов. За каналите си има машини. Пък и с днешните картонени стени мостовият се използва все по-малко. Всички тук вече знаят че мостовака ти е любимец. Само една подробност - освен за под мазилка за никъде другаде не става за разлика от СВТ-то.
Аз като си правя къща си правя къща с мазилка и бетон, а не колиба с картонени стени. Никога няма да си сложа картонени стени и единственият компромис с гипсокартон за таван е само защото да се слага райбицова мрежа и да се маже ще изисква много време и няма да е никак евтино. Дори и за там не го харесвам гипсокартона, между другото.
Та щом има мазилка, а то във всяка некартонена къща има мазилка - значи няма проблеми. Дълбоките отвори са недостатък независимо какви машини имаш, а СВТ не става под мазилка, защото просто изолацията му не се харесва с вар-та. Трябва ти кабел, чиято изолация издържа. Да не говорим, че някои типове СВТ не харесват и пряка слъчева светлина и UV лъчи. Мостовакът ми е любимец само щото е евтин, евтин е за полагане и се полага лесно. Не ти трябват дълбоки канали, не ти трябват гофрета или да мушиш кабели из гофрета. Летвички, половин кило стоманизирани пирони и един ъглошлайф( :lol: )
drastar - специалист
Това е все още недовършеното табло на по горе споменатият апартамент, като започна монтажа на контакти и ключове ще постна още снимки

Прикачен файл

TD1.JPG
Последна промяна от drastar на пон сеп 30, 2013 6:59 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: