• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sinfon - специалист
preslav написа:
Имаш някъде утечка на ток или дърва - по-нагоре в темата, не помня точно, но някои топлеха 3 етажни къщи с тези 10 кубика дърва, а горещата вода на корем.
Здравей! Дървата се съхраняват заключени, а единствените ми големи консуматори са бойлер, пералня и фурната на печката, която не се пуска много често.
Отоплявам 2 стаи на дърва и от началото на отоплителния сезон до сега са отишли около 6 кубика дърва.
koveslav - майстор
Много зависи и от дървата,но и най-вече от това кога са добивани и съответно колко време са съхнали и как се съхраняват.Трябва проветриво място за склад,иначе не съхнат и можеш спокойно да вдигнеш разхода на гориво с над 50%.
lov - майстор
sinfon написа:
preslav написа:
Имаш някъде утечка на ток или дърва - по-нагоре в темата, не помня точно, но някои топлеха 3 етажни къщи с тези 10 кубика дърва, а горещата вода на корем.
Здравей! Дървата се съхраняват заключени, а единствените ми големи консуматори са бойлер, пералня и фурната на печката, която не се пуска много често.
Отоплявам 2 стаи на дърва и от началото на отоплителния сезон до сега са отишли около 6 кубика дърва.
И понеже си технически грамотен вземи си измери колко ти е месечната консумация на бойлера и тогава ще говорим защо ти е толкова много тока.ма не така само по сметки а с реално измерени стойности. Така поне един път ще бъдеш полезен на форума.
preslav - майстор
Да сложим ли една междинна черта на средата на Януари - един скапан инвертор е изпапал от началото на месеца 135 kWh и това е само за една стая. Сметнато само по дневна това са тридесетина лева, до края на месеца почти кубик дърва - който има наблюдения да казва!
preslav - майстор
Нямам опция да променя или допълня предишното си мнение - равносметката за Януари е 263 kWh за въпросния климатик, повечето е дневна, но да кажем, че 50 лв. за една стая са отишли. Сумарно мога да очаквам сметка от 200-250 лв. за най-студения Януари от 53 години насам.
infomar
Изображение
Днес дойде сметката за предният месец, за мен е нормално за зимата. В предни мнения съм описал какво ползвам.
preslav - майстор
infomar написа:
Изображение
Днес дойде сметката за предният месец, за мен е нормално за зимата. В предни мнения съм описал какво ползвам.
Доколкото видях топлиш 2 стаи с 2 климатика и говориш за 2 домакинства - поправи ме ако греша, но или аз се топля много или вие стоите на студено!
Пропуснах да кажа, че с тази хлебопекарна сметките ти ще набъбнат с още 1-2-3 лв. на месец.
infomar
За съжаление от месец и половина... вече сме едно домакинство и топля това което съм описал. Хлебопекарната е от скоро и не е в сметките. Не стоя на студено, но не надхвърлям 23 гр. денем. В момента е 24 гр. и климатика дава разход 538 вата/моментна консумация по уредчето в което съм го включил за следенето, но вънка е минус 4 гр.
Изображение
Каквото е, това е.
3-4 дена около нова година съм палил камината за кеф и уют. Сметката е за 3 дена по-малко - засечена не на 23ти а на 20ти.
Какво ти е чудно денем имам средно потребление 1 киловат за час и не ползвам нелегален ток или някакви уредчета за икономия на ток. Последните два месеца сумата за тока ми беше в интервала 100-110 лв. и този е там някъде за 30 дена. Миналата година стигах до 140-150, но с два работещи климатика - сега от два месеца съм с един работещ, няма смисъл да пускам останалите 5 бр. но ако се наложи, всяка стая се отоплява отделно при необходимост.
preslav - майстор
infomar написа:
За съжаление от месец и половина... вече сме едно домакинство и топля това което съм описал. Хлебопекарната е от скоро и не е в сметките. Не стоя на студено, но не надхвърлям 23 гр. денем. В момента е 24 гр. и климатика дава разход 538 вата/моментна консумация по уредчето в което съм го включил за следенето, но вънка е минус 4 гр.
Изображение
Каквото е, това е.
3-4 дена около нова година съм палил камината за кеф и уют. Сметката е за 3 дена по-малко - засечена не на 23ти а на 20ти.
Какво ти е чудно денем имам средно потребление 1 киловат за час и не ползвам нелегален ток или някакви уредчета за икономия на ток. Последните два месеца сумата за тока ми беше в интервала 100-110 лв. и този е там някъде за 30 дена. Миналата година стигах до 140-150, но с два работещи климатика - сега от два месеца съм с един работещ, няма смисъл да пускам останалите 5 бр. но ако се наложи, всяка стая се отоплява отделно при необходимост.
Аз от нищо не се притеснявам, ама сега ще те накацат калинките да ти обясняват колко по-комфортно и по-рентабилно е да топлиш стаи в, които влизаш еидин път на ден - не четеш ли другите теми, не си ли виждал онази дето някой си искал да си преправи климатика, че да може целодневно да си топли спалнята, а може би не си виждал онзи дето ми казва "твоето понятие за комфорт НИ е известно"!
Svezar - специалист
preslav написа:
Аз от нищо не се притеснявам, ама сега ще те накацат калинките да ти обясняват колко по-комфортно и по-рентабилно е да топлиш стаи в, които влизаш еидин път на ден
Естествено че е по-комфортно....стига да можеш да си го позволиш :idea: Всички останали размишления са в стил "Гроздето е кисело..." :wink:
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: