• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Ако искаш и на 12Nm стягай. После ще ти кажа как да си оправиш измъкнатите резби :) .

Виж производителят колко е дал и стягай под това. Тия дето са със заварени терминали над шпилката са на 8Nm за M6 гайка.
radoslav_n - помощник
съб ное 26, 2022 9:17 pmLazarGanev написа:
съб ное 26, 2022 8:21 pmfbr написа:
съб ное 26, 2022 7:40 pmresistbody написа:

Преференциали цени в момента бяха към 200лв на мегават, а борсата е горе-долу двойна...
200 на мегават са 20 ст. на киловат, а не 38. Отделно че, на борсата всеки час цената е различна, а тези които са на свободен пазар към търговец, плащат по някаква усреднена цена.
Моя грешка в изразяването. Цените, които resistbody докладва са за централи, които са изградени изцяло с цел продажба. Аз говоря за централа изградена за лично ползване (с големина до размера на партидата, която имаш) с продажба на излишъка. Тогава се подписва договор за изкупуване на фиксирана цена (а не преференциална, както писах в предния пост), която в момента е 38-40ст (май варира за различните ЕРП). Доскоро тази цена беше май 14ст. Така че това е най-разумната инвестиция, която се изплаща най-бързо - без скъпо струващи акумулатори, които имат и къс живот
Споделям мнението ти. Цената е за излишъка и е фиксирана при ЕРП -тата, но е за период от календарна година и за тази година е 0.38-0.40 лв/квтч. Доскоро беше 0.11 лв и колеги от форума, които си чешат езиците с празни приказки, не можеш ги обори. Ако продаваш на търговец, в повечето от случаите е борсова цена минус определен %. Имайте в предвид, че масово търговците купуват от ВЕИ над 30 квтч, заради баланса. Купуват и от по-малки, но е рядкост. Има към момента един или двама търговци, които го правят и скоро и те май ще спрат. :drinkers:
LazarGanev - "Велик майстор"
Нямам за цел да убеждавам никого, просто давам тема за размисъл за тези, които могат да мислят :wink:
Дали случайно се изкупиха имоти по затънтени села, че да се накичат панели по покриви или дворове, с порутени къщи?!
Хората не умуват по форуми, а действат.
Интересно, дали е за собствено ползване и зареждат ли батерии?
lpoik - специалист
вт ное 29, 2022 8:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
Дали случайно се изкупиха имоти по затънтени села, че да се накичат панели по покриви или дворове, с порутени къщи?!
Имат пари, угаждат си.
вт ное 29, 2022 9:59 pmlpoik написа:
Имат пари, угаждат си.
Буржоа!
Ал_ - специалист
вт ное 29, 2022 10:03 pmТрифон П.Трифонов написа:
Буржоа!
баш! щото във визираните от теб случаи парите са европейски. и вървят с едни 10-12 годишни договори за изкупуване на енергия на високи цени при определени параметри на инсталацията
Детето - специалист
вт ное 29, 2022 8:40 pmТрифон П.Трифонов написа:
Преди време цената на централа до 5 киловата беше по висока от цената за 30 киловатова, сега не знам дали още е така или всеки продава на една цена. Като в момента можеш да си сложиш до 30 киловата централа. Така, преди да сложиш каквото и да било трябва да минеш през проекти и доста ходене на какви ли не места, да не говорим, че ако има някакъв проблем с имота и ще видиш разрешение за строеж през крив макарон, но това е друга тема на разговор.
Да ви кажа за днес, като днес е по добре от вчера. 2.6 киловата панели са произвели 1.7 киловата, като панелите са изцяло западно.
8.2 киловата панели разположение на юг за днес са произвели 6.1 киловата. Или общо 8.7 киловата, консумирал съм от мрежата за 17 часа 50 киловата до 0:00 ще ги направя 60 със сигурност.
Сега да ми кажете какво и на кой да продам :-D
Узаконяването съм го минал и от тук нататък процедурата е по лека от колкото ако в самото начало кажеш, че ще продаваш. Мога да сключа и договор да продавам директно на борсата, както казах с 20лв по ниска цена на мегават. Съвсем случайно в клъстъра за който работя има "фирма" която търгува с ел. енергия. Затова пак ви казвам, че при мен няма грешка, просто играчките стават по големи.
gogo7777 - майстор
Много консумираш.
hidrazin - майстор
пет дек 02, 2022 5:56 pmДетето написа:
Като в момента можеш да си сложиш до 30 киловата централа.
В момента може да струпаш централа колкото си искаш голяма.
А за да не фърляте боб за цените и да се мотаете като патета в кълчища (щото явно никой не е в час) - актуалните цени в момента.

Прикачен файл:
Цени ФЕЦ.jpg

:partyman:
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: