• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gandalf - специалист
Сметките ти за ток са супер. Все пак пишеш, че топлиш около 180м2.
С моя китаец сметката ми за 20.11 - 20.12 е точно 190лв, като също се включва всичко - термопомпа, готвене, осветление. През лятото сметките са ми около 40лв, така че аз пак съм доволен. Изолацията си казва думата - аз при ремонта не изолирах тавана и сега си плащам всеки месец за това.
Един комшия си сложи на покрива бойлер, който се толи от слънцето, но е под налягане. Има си подгревател вътре, който се включва автоматично под 7гр. (не съм сигурен).
kuuuuuul - майстор
Ти си знаеш,ама да вложиш пари в сл.колектор който да не ползваш част от времето не ми се вижда оправдано.Може да не е много,ама все си е далавера. :?
zmiori - специалист
Колеги я коментираите вариянта за топлообменик се ползва примерно 50 литров бойлер със серпентина на фланеца за фреона. А водосъдържателя за буферен съд за отплителната част била тя подово или конвектори?
Благодаря предварително.
2v6 - майстор
zmiori написа:
Колеги я коментираите вариянта за топлообменик се ползва примерно 50 литров бойлер със серпентина на фланеца за фреона. А водосъдържателя за буферен съд за отплителната част била тя подово или конвектори?
Благодаря предварително.
Буфер 50 литра за каква цел смяташ да ти свърши работа :?
Иначе медна серпентина ще излезе по-скъпо от пластинчат топлообменник за същата мощност :idea:
zmiori - специалист
Ами да кажем /съвсем грубо/, климатик 18 000 или 24 000 БТУ вместо вътрешно тяло, медната серпенти на боилера. Водосъдържятеля пълен с вода която "приема" температурата от серпентината и се мота м/у него и "устройството" /конвектори, подово, радиятори, стари шишета от кола, радиятори от стари автобуси и др. такива/ за топлоотдаване с помоща на помпа.
Климата тръгва, водата се загрява или охлажда до зададена температура помпата тръгва и превърта водата. Ако топлоотдаването /в стаите/ е по голямо от производителноста на ТП, помпата спира и така на "порции" докато се затоплят помещенията. Преди години по този начин ми работеше парното на твърдо гориво и никога не съм студувал.
Абе предполагам разбрахте идеята.
Къде е слабото звено?
Нека поразсъждаваме малко.
2v6 - майстор
zmiori написа:
Ами да кажем /съвсем грубо/, климатик 18 000 или 24 000 БТУ вместо вътрешно тяло, медната серпенти на боилера. Водосъдържятеля пълен с вода която "приема" температурата от серпентината и се мота м/у него и "устройството" /конвектори, подово, радиятори, стари шишета от кола, радиятори от стари автобуси и др. такива/ за топлоотдаване с помоща на помпа.
Климата тръгва, водата се загрява или охлажда до зададена температура помпата тръгва и превърта водата. Ако топлоотдаването /в стаите/ е по голямо от производителноста на ТП, помпата спира и така на "порции" докато се затоплят помещенията. Преди години по този начин ми работеше парното на твърдо гориво и никога не съм студувал.
Абе предполагам разбрахте идеята.
Къде е слабото звено?
Нека поразсъждаваме малко.
В случая който описваш функцията "буфер" само ще пречи - ще се загреят по-бавно помещенията.
Колко ще ти струва този бойлер със медна серпентина смятал ли си?
zmiori - специалист
За сега цената я оставяме на страна. Говорим принципно не по същество. Като се изясни концепциятя ще се направи и сметката и ако се окаже рентабилно се почва.
Принципно няма да е трудно да се премери дължината на медната тръба на едно вътрешно тяли и същото или почти същото количество /метри/ тръба да се навие на серпентина. Един бойлер 50 литров е около 150 лв. Може да си исползва и друг съд стара газова бутилка, бутилка от фреон с някаква изолация.
2v6 - майстор
zmiori написа:
За сега цената я оставяме на страна. Говорим принципно не по същество. Като се изясни концепциятя ще се направи и сметката и ако се окаже рентабилно се почва.
Принципно няма да е трудно да се премери дължината на медната тръба на едно вътрешно тяли и същото или почти същото количество /метри/ тръба да се навие на серпентина. Един бойлер 50 литров е около 150 лв. Може да си исползва и друг съд стара газова бутилка, бутилка от фреон с някаква изолация.
Концепцията е ясна - топлообменник фреон вода.
Принципно е необходимо да се осигури топлообмен на газ фреон с високо налягане (20-30 бар) с вода с ниско налягане (до 2-3 бар).
По същество може питата от вътрешното тяло да я завреш в какъв да е съд и ще работи :idea:
zmiori - специалист
Добреее :rock: това със завирането на вътрешното тяло в съд с вода е ясно, ама много грубо.
Не е проблем да се навие на струг медна тръба, даже ми идва на ум при самото навиване да се смачква малко /получаване на елепсовидност/ а ако се използва и диск за накатка още повече ще се повиши топлообмена.
Буферния съд със сигурност че помогне и за дефрос-та да е по пълен и по кратък /може и да бъркам. В същото време няма да свали температурата на водата драстично.
Ползвам два климатика един инвертор /висок клас/ една конвенционалка. с по 7 метра тръбен път, правят много качествени и кратки дефрости. В тези студове -18 -20 градуса дефрости по 50-60 секунди. При -5 до +5 гр. рядко надхвърлят 2 мин. Отдавам го на дългия тръбен път /явява се буфер на топлина за по-качествения дефрос/.
Има ли някаква логика в тези мой разсъждения?
zmiori - специалист
Сигурен съм че има някой който знае отговорите ама си трае и защо ли? :?
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: