Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dangelov - напреднал
за cvettomirr
моторите са супер. Униполярни са, но можеш да ги ползваш и като биполярни. А за да ти служат дълго- лагерувай винтовете в двата им края. На руската машинка винтовете нямат лагеруване откъм моторите.
cvettomirr - специалист
разбира се, ще се прави както трябва дори и малко по-бавно, но грамотно, с Z незнам какво ще се прави, как ще се изработи държача за Кресс-а и дупките за направляващите. И на идея си нямам.
angelfilev - специалист
cvettomirr написа:
velsi, да за z става на въпрос, как е най-добре за мойте цели да стане, някакви идеи. А моторите какви би или уни полярни, за да знам каква електроника да се взима и да се почва работа, че времето лети.
Моторите са хубави- 1,27 нм, но аз не бих ги свързал направи към винтовете, а с ремъчна предавка 1/2,5 по следните причини:
-за обработка на твърд материал като мрамор, гранит и пр. вероятно не са нужни високи скорости
-във винтове с трапецовидна резба загубите от триене не са малки
-обработвания материал изисква по солидна и тежка конструкция
-при захабяване на инструмента силите на рязане ще нарастнат многократно

Добре е да имаш солиден резерв от въртящ момент.

1/2,5 написах защото ми харесва в полустъпков режим и 4 мм стъпка на винта да се получи кръгло число, 1000 импулса за 4мм (4000 микрона).
velsi - Почетен майстор
Аз ще ти обясня какви са проблемите при мене и ти ще гледаш да ги избегнеш в твоята конструкция. Като цяло оста Y е добре. Проблем са направляващите (ф16мм), които са без опори. Когато има натиск от съпротивата на обработвания материал те леко поддават. Не се огъват, а целия супорт леко се измества спрямо вертикала. Това се получава само когато супорта се намира в средата. В краищата е стабилен. Ако направляващите са с опори, монтирани към здрава основа отзад, този проблем няма да го има.
Проблема на оста Z е първо, че лагерите са само по един на направляваща. Това е недостатъчно. Трябва направляващите да са по-дълги, а лагерите по два и разстоянието между тях да е по-голямо. Колкото по-голямо - по-добре. Това дава стабилност. Другия проблем е в това, че винта не е разположен в една равнина с направляващите. Получава се така, че когато фрезата трябва да задълбае надолу в по-твърд материал винта натиска надолу, а силата на съпротива на материала нагоре и понеже тези сили не са в една равнина се получава едно усукване пак в страни от вертикала. Естествено това кореспондира и с първия проблем, но все пак е добре да се има предвид.
Иначе захващането на Kress-a ти е най-малкия проблем. Той си има шийка ф43 мм, правиш една сцепена втулка, заваряваш две уши и стягаш с един болт... абе ти стигни до там.
И двата детайла, които виждаш на снимката са изработени изцяло на фреза, за да има гарантирана паралелност на отворите и перпендикулярност на сглобения модул.
cvettomirr - специалист
Какво и е на винтовете с трапецовидна резба, с правоъгълна по добре ли ще са нещата, при ремъчната предавка няма ли да се получи боксуване даден случай.
angelfilev - специалист
cvettomirr написа:
Какво и е на винтовете с трапецовидна резба, с правоъгълна по добре ли ще са нещата, при ремъчната предавка няма ли да се получи боксуване даден случай.
Триенето в трапецовидна и квадратна резба не се различава много.
Малко е при СВД (съчмено винтова двойка), но са много по-скъпи и по-чувствителни на замърсяване.

Ремъците са зъбни. Продават се всякакви размери зъбни ремъци и колела за тях. Такъв ремък ще ти трябва да синхронизираш двата винта по ос Х.

Тъй като от твоята машина не се изисква кой знае каква точност (засега я постигаш със секач и чук) можеш да обмислиш варианта поне по Х и У да се откажеш от винтовете, а да използваш зъбни ремъци. Ще бъде много по-евтино, по-лесно за монтаж, замърсяването няма да влияе особено. На форума бяха показани такива изпълнения.
Последна промяна от angelfilev на нед окт 23, 2011 9:50 am, променено общо 1 път.
cvettomirr - специалист
а от какви машини, мога да търся подходящи винтове от вторични, все пак ако се появят ще ги вземата готови направо от там, без да ангажирам вуйчо ми.
svetliopi44 - Чирак...
Колега cvettomirr

Послушай съветите на Велси и Ангел Филев.
Не се мъчи да откриваш топлата вода ... вариантите не са много.
Или правиш бюджетно изпълнение или го правиш като храта.
Идеята на г-н Ангел Филев е мисля разумно решение при положение ,че не ти трябва микронна точност. Има и вариант със зъбен гребен който аз лично предпочитам като се има в предвид какво ще обработваш на машината ... Някъде назад колегата Шулио беше намерил такива на поносими цени ... Виж намери поста ,че не ми се търси... :?

г-н Филев :respekt:
Здравейте

Казвам се Димитър Георгиев от скоро се се здобих с едно хоби-цнц (работна площ колко формат А4 http://www.album.bg/cncmachine/images/28618084/ ). От 3 дена имам и контролер http://www.album.bg/cncmachine/images/28618077/но се немога да го подкарам със компютъра софтуера е MACH3 моторите са NEMA17. Ако някои може да ми помогне много ще се радвам, склонен съм и да си платя защото май, като че ли работата не е много проста. Даже може би ще е най добре да се срещнем (от София съм ж.к. Младост 2 ) така че ако някой е склонен да ми помогне само да ми пише или да ми прати координати за връзка

МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
cvettomirr - специалист
Защо, да слагам ремъци при положение че на х и от двете страни на винтовете ще има мотори, не съм казал че гоня стотната и хилядната от милиметъра. Вчера гледах на живо, една самоделна машина с 2 мотора по х едни и същи и работи без проблемно, това че на 100 операции в една ще изникне проблем е незначително. Не искам да откривам топлата вода, но точно това с ремъците не ми допада, а това с зъбния механизъм предполагам е нещо наподобяващо зъбна рейка, трябва да го видя, защото се рових на зад и не открих нищо за него.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: