• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Извинете ме, но ако някой може да разтълкува това:
s_s1 написа:
Моя човек гори слънчогледови пелети и настройки никой не му е променял. Пламъка е синкав, а дима е лютив. Какво означава не знам. От време на време остава някое парче недоизгорял пелет. 1 път дневно чисти пепелта и тарелката. Дали от това не е връщала огън и палила маркуча?
И макар, че гори почти винаги на 100% от време на време горелката спира за някакво време и след това запалва отново, без да е достигнала необходимата температура. Ако няма самопочистване за какво спира?
s_s1 - специалист
jabata написа:
Гледайки снимките на котелното, направо ме хваща страх че това са го правили "Майстори". Казвам им така, защото не им знам името, и по-добре да не го научавам че никога да не попадам на тях. Как може да слагаш буфер, защото нещо си....Това малко ми звучи, докторе боли ме крак, и той веднага хваща да ти го отреже.
За слънчогледовите пелети, Лазар го е казал, че такива не трябва да се горят в тази горелка. Прави шлака и задръства, и докато човек се обърне може да задръсти всичко и да върне пламък назад и да се възпламени всичко. Горене на слънчогледови пелети в тази горелка е опасно за живота.
Няма смисъл да коментирам че изпълнението на котелното е като от някой селски самозван майстор, тип направи си сам, не че имам нещо против форума. Отделно че за този котел не са спазени минималните изисквания за комин, които важат при работа на дърва. И не на последно място, звучи ми малко тъпо, чисто нова къща с изолация, подово и т.н. и накрая човек се цигани за пелетите. Нормални пелети има и по 380 лева за тон и пак са по-добре от слънчогледовите. Извинявам се, но това просто е спестяване от неправилното място. По-скоро е трябвало да спести от тези самозванци водейки се майстори (сигурен съм че по-добре е щял да се оправи човека) отколкото да спестява после от пелети. Пък ако му е скъпо на пелети, да си вземе дърва, все пак котела е комбиниран.
Това е най-добрата фирма за търговия и монтаж на водогрейни неща в окръга. След като документацията за моя котел стоя в собственика известно време, той каза, че съм сгрешил при избора на котел и щял да ми го монтира ако само от него съм го закупил. Негов работник "майстор" на когото щях да плащам само надник и да му казвам: на тази тръба сложи тройник, на този извод термометър, а този към 4 пътния вентил и т.н.т. също се отказа да монтира като чу за 4-пътен вентил. А за 3 пътен вентил научиха, когато жена ми отиде, за да поръча 1 брой за съдомиялната машина. Така, че избора е ограничен. Моя човек не е пестил от майстори, а сменя пелетите с по-евтини, защото утре ще му карат 10-ти и 11 тон за 3 месеца. А какви са изискванията за комин за този котел? Т.е. какво са сгрешили с комина?
filmatoplo - майстор
Кое котелно коментирате :?.
filmatoplo написа:
Колегата s_s1 е качил снимки на 11 страница.
filmatoplo - майстор
Колегата е пич, купи си котела и му се радва, някога ще си поправи свързването. Едно момче от Сливен утре и той се сдобива с такъв, и там няма кой да му върже 4 пътния вентил, ама не иска да плаща, негов си дерт.
s_s1 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
filmatoplo написа:
Колегата s_s1 е качил снимки на 11 страница.
Нее, тези снимки не са на монтажа на моя котел, на на Бисолида на моя селски.
А с този човек от Сливен се чух и му пратих снимки и той ми каза, че му искали много пари 300-400лв да му подвържат котела, но не разбрах кой му ги е искал, дали вносителя или някой друг. Повече не се е обаждал.
Така, че темата е за Бисолид и тези снимки на монтажа на котела
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... &start=200
са си точно по темата и не са на моя котел.
Но гледам никой не пише как трябва да се изпълни комина и какъв трябва да бъде пламъка за слънчогледови пелети.
filmatoplo - майстор
Цена не съм му давал, понеже няма да ходя да го монтирам, на 150км в една посока. А относно монтажа, на Бисолида, съжалявам че не мога да ви покажа моя монтаж, на котел Бисолид с 4 пътен вентил, задвижка,контролер, бойлер Теси до него и така.
jabata - специалист
s_s1 написа:
Моя човек не е пестил от майстори, а сменя пелетите с по-евтини, защото утре ще му карат 10-ти и 11 тон за 3 месеца. А какви са изискванията за комин за този котел? Т.е. какво са сгрешили с комина?
Какъв е този разход 10 тона за 3 месеца, и при това на къща с изолация? Той да не отоплява палатка?
Вярно че къщата е с подово, но там би трябвало като се загрее, вече да не харчи толкова много. На каква мощност работи котела, да не работи непрекъснато на 100% ? Ако да, нещо не е наред. Или котела не е изчислен, или има огормни топлозагуби.
Каква е температурата на димните газове ? Може би, топлото бяга през комина?
А за комина, по-добре ще е, да си е нормален изолиран комин, и диаметъра му да е повече от 150. 150 е фукса който излиза от котела, но е добре самия комин да е повече и да е изолиран.
Освен това може и самата горелка да има проблем с настройките. Въпросната фирма в региона правила ли е замерване с Газанализатор? Или и те като селския майстор гледат пламъка на око, казват да, гори...готово е всичко, подписват гаранцията и ти казват дай 120 лева?
Да изгори 10 тона за 3 месеца (3.х тона на месец = 6.х чувалчета на ден грубо). Ами този 35 kw котел може да го направи, ако гори почти непрекъснато на макс. Но тогава означава че или площа е прекалено много за котела, или нещо друго не е наред. Вентилатор на димните газове трябва само ако комина е слаб, а буфер въобще не трябва, защото това са още едни няколкостотин литра отгоре които трябва да се стоплят. Има смисъл, само ако котела е преуразмерен спрямо площа, и да не работи на on/off.
Мене ако ме питаш, нещо тотално не е наред, и рефлектира върху разхода. За да се разбере какво не е наред, трябва да се действа на принципа проба-грешка, но не със поставяне на часи, махане на други.....и т.н.
Започва се от температурата на димните газове, колко е тя? След това, ако ще да се изключва стая по стая, да се види дали тогава ще се държат нещата? За мене има някакъв велик консуматор на топлоенергия, и оттам идва всичко... Но за целта трябва човек от фирмата да е нон стоп на адреса. И понеже немогат, казват трябва буфер, трябва вентилатор, трябва това, трябва онова....
Отделно че виждам че половината тръби не са изолирани. И като сложим това че тръбите са закачени на пресния бетон, и котелното едва ли е изолирано, може да се окаже че и това е причината. Това е лошото на новите сгради, бетона докато е влажен, измуква едно невероятно количетво топлина
alx359 - специалист
LazarGanev написа:
От клапа няма нужда, но вентилатора трябва да се намали под 50%, по заводски настройки е силен и дори издухва неизгорели пелети
Колеги, намалих оборотите както препоръча Лазар (Fan min=24%, Fan max=44%, Pmin=1s, Pmax=4s, min_burn=16s, max_burn=18s). Когато отворя горния капак прави впечатление, че работи с доста тъмен дим и има миризма като на изгоряла пластмаса. Що ли? Нормално ли е?
jabata - специалист
Ами на примависта ми се струва че прекалено много си ги намалил, и гори на богата смес така да се каже. Защо не пробваш да вдигнеш малко въздуха (оборотите на вентилатора). Не съм газанализатор, че да кажа дали е това, но го казвам от опит. Тъмния дим, много често означава много пелети, за количеството въздух.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: