• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan_v - специалист
Искам да отбележа, че и аз следя темата с интерес. Поздравления на автора за ентусиазма и подробните отчети. Почти съм се навил да реализирам описания въздушен отоплител.
След старателно изчитане на темата имам една идея, която ще се радвам да обсъдим, а именно :
Вместо разделителна пластина да се ползва тръба, която да отвежда студения въздух до дъното. Струва ми се удачно да се използва стъклената тръба от дефектирала луминисцентна пура с дължина 150см ( аз лично имам от къде да се снабдя с такива ). Схемата натам е ясна - колектор за входящия поток с нужния диаметър, поместен в колектора на изходящия.
шоп - майстор
ivan_v, привет!

Има резон в мнението ти. Идеята тук е всеки да използва каквото има налично и на най-евтина цена.

Аз имам налични няколко хиляди неръжаеми тръби 1000х15х1мм и направих и този опит за "продухване" на вакумната тръба. Всичко работи перфектно, но една такава тръба ми струва 1.40 лв и реших да си ги запазя за направата на една слънчева стена в близко бъдеще. Печатарските плаки в случая ми бяха без пари ( дори и да ги купувах те са по 1-2 лв парчето), а от една печатарска плака при нарязване на ивици излизат доста ламела. така, че говорим за стотинки.

Ако имаш откъде да намериш количество такива луминицентни пури ти гарантирам, че резултата ще е отличен.

Успехи и живот и здраве да споделиш направеното.
Evgeniy - майстор
А защо не пробваш да направиш тръба от алуминиевата плака? Моите проби са ОК. Една тенекеджиска сглобка начукана на тесен дълъг винкел може да се подсили с 1-2 попнита. И после в коаксиални колектори. Половината от площта на Ф45-46 е Ф32. Достатъчен диаметър за изработване без специални инструменти.
шоп - майстор
Привет Evgeniy,

да ти каза честно и това ми е минавало през главата, но не съм правил никакъв опит в тази насока.
С какво според теб ще допринесе това? Продухването мисля и в момента с ал. ламаринките е отлично, защото те достигат до към 5-10 см до дъното на вакуумната тръба.
lpoik - специалист
Здравейте на всички,възможно ли е това https://www.youtube.com/watch?v=U2EGG3tiqQw или е някаква измама.
Evgeniy - майстор
Няма да е излишно да се ползва търсачка или в най лошия случай Google.
Естествено че е възможно. Има стотици такива клипове.
шоп - майстор
Китайците не спят и май четат и нашиат форум ;-)

Вече има и фабрични въздушни отоплители с вакумни тръби.
http://sun-eco.ru/products/18256633

Весели празници на всички!

Прикачен файл

39950925.d48uzjbn7z.jpg
39950925.d48uzjbn7z.jpg (90.86 KиБ) Видяна 1894 пъти

Прикачен файл

39950921.recp31i2qq.png
3-te??? - помощник
ivan_v написа:
Искам да отбележа, че и аз следя темата с интерес. Поздравления на автора за ентусиазма и подробните отчети. Почти съм се навил да реализирам описания въздушен отоплител.
След старателно изчитане на темата имам една идея, която ще се радвам да обсъдим, а именно :
Вместо разделителна пластина да се ползва тръба, която да отвежда студения въздух до дъното. Струва ми се удачно да се използва стъклената тръба от дефектирала луминисцентна пура с дължина 150см ( аз лично имам от къде да се снабдя с такива ). Схемата натам е ясна - колектор за входящия поток с нужния диаметър, поместен в колектора на изходящия.
Разучи по подробно, щото доколкото знам в луминисцентните тръби има и някаква доза живак, а щом ще се ползва направо във вентилацията :?
шоп - майстор
Сутринтта с един колега, фен на соларната енергия в друг форум разисквахме ъгълът на монтаж. Той има 10м2 плоски колектора монтирани на 45 градуса. В София има 40 см сняг и той ги чисти на ръка.

Моите са вакумни с монтаж 72-75 градуса и снимката е от сутринта. Аз съм мързелив и не чистя.
Другата снимка е от преди минути в отговор на колега, който пита как се държи въздухаря пори минусови температури. В момента в Сф е -5 градуса. Въздухаря бичи с над 70 градуса, а 40 см от долната част на тръбите са под сняг:-)

П.П часовника на фотото е с час напред.

Прикачен файл

SAM_8641.JPG

Прикачен файл

SAM_8643.JPG

Прикачен файл

SAM_8642.JPG
egomen66 - майстор
Сигурно циркулацията на топъл въздух , не им позволява да задържат сняг. Нощно време какво става? :partyman:
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: