• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
:? Аз да питам като един просс и тъй-като не съм инженер ! Има едно нещо по схемата , което и преди съм виждал и според мен е безсмислено от практическа гледна точка , но ... !

Защо се комутира веригата на тестовия бутон и тестовия резистор при условие , че се взема "фаза" след вече комутирана такава ! Ако има инженери , които да обосноват това с радост бих понаучил нещо ново !

:partyman: :partyman: :partyman:
addicted - специалист
вт фев 18, 2020 6:37 pmtzetz009 написа:
:? Аз да питам като един просс и тъй-като не съм инженер ! Има едно нещо по схемата , което и преди съм виждал и според мен е безсмислено от практическа гледна точка , но ... !

Защо се комутира веригата на тестовия бутон и тестовия резистор при условие , че се взема "фаза" след вече комутирана такава ! Ако има инженери , които да обосноват това с радост бих понаучил нещо ново !

Взема се нула от вход на ДТЗ и фаза от неговия изход. При натискане на тест бутона и сработване на ДТЗ изхода отпада.
Наскоро попаднах на ДТЗ което беше вързано погрешно и натискането на тест бутона създаде късо между постоянна нула и фаза вързана в изхода който в случая не се комутира, което "залепи" тест бутона и ДТЗ се подпали.
nikolov333 - майстор
При монофазните ДТЗ е така, но при трифазните има и други схеми за свързването на тест бутона.. :idea:
tzetz009 - специалист
вт фев 18, 2020 8:36 pmaddicted написа:
...............

...........
Наскоро попаднах на ДТЗ което беше вързано погрешно и натискането на тест бутона създаде късо между постоянна нула и фаза вързана в изхода който в случая не се комутира, което "залепи" тест бутона и ДТЗ се подпали.
:) Извинявай много , но официално "барам тоци" от '95 лятото ! Лъжеш като " дъТР сиганин" :-D ! Не на мене тия ! Ще ти залепя тест бутон навсякъде , но не и там където ти казваш !

iliya_i - майстор
вт фев 18, 2020 8:55 pmtzetz009 написа:
...............

...........
:) Извинявай много , но официално "барам тоци" от '95 лятото ! Лъжеш като " дъТР сиганин" :-D ! Не на мене тия ! Ще ти залепя тест бутон навсякъде , но не и там където ти казваш !

За дуракоустойчивост. Не можеш да правиш "тест" при изключена ДТЗ. :-D
В една друга тема един се беше вързал с кабели за да тества ДТЗ.
addicted - специалист
Е трябваше да го снимам ли? Нямаше как и аз не очаквах. Натиснах тест путона, ДТЗ започна да бръмчи, изпуша и всичко свърши за 10 секунди през който нямаше какво да направя.
ДТЗ-то беше чисто, без предпазител, и нямаше предпазител който да изключи.
Ето снимка. (може и марката да има нещо общо със ситуацията)
Прикачен файл:
_20200218_210943.JPG
tzetz009 - специалист
:-D Не съм съгласен съвсем изобщо ! На някой друг обясни как тестовия резистор е станал нула( 0 :? :? :? ) ома !!!

А'й , лека нощ другари !

iliya_i - майстор

Първо леко ще те попровя.
И дветя са слeд комутацията. Само че фазата след диференциатора, а нулата преди.
И е така, понеже по наредба, трябва подвижните контакти да не остават под напрежение след разединяване на веригата. А тест бутона е поднижен контакт.
Последна промяна от iliya_i на ср фев 19, 2020 9:30 am, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
В кирливата китайска ДТЗ нещо е окъсило резистора затова се е подпалила.
hidrazin - майстор
Защото 230V x 0,03A = 6,9W - бая голям, мощен резистор. А в самото ДТЗ няма място за такъв.
Слага се по-маломощен като се разчита че ДТЗ-то ще изключи достатъчно бързо за да не се запали резистора.
Това което се е случило при addicted - дефектно китайско ДТЗ което не е изключило и се е запалил резистора.
Та комутацията е един вид защита от глупаци които си държат пръста на тест бутона 10 и повече секунди, че и минути. :-D
Взема се нула от вход на ДТЗ и фаза от неговия изход.
Това не е вярно. Дори в твоята снимка с китайските дТЗ-та не е така.
вт фев 18, 2020 8:40 pmnikolov333 написа:
При монофазните ДТЗ е така, но при трифазните има и други схеми за свързването на тест бутона.. :idea:
Що си сложил емотикон ИДЕЯ като такава няма?
Я дай да видим трифазна ДТЗ с друго свързване на тест бутона е различно от това при трифазните.
:partyman:
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27

Тема "ДТЗ не изключва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: