• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
EDI - майстор
Майка ми от 81-а си е на акумулираща и дума не дава да се смени с друго.
infomar
Акумулиращата печка според мен е удачна когато живееш цял ден в стаята. Ако се връщаш след работа и само спиш, по-удачно е климатик. Преди години го изпитах на гърбът си и сега съм на климатици и за аварийно положения с камина.
За газово отопление нямам отношение, но на фона на тези стръмно увеличаващи се цени на газта, ме съмнява да е много икономично.
Ето с колко скачат токът и отоплението в Германия. У нас предполагам, че ще е същото.
https://fakti.bg/world/633237-poskapvan ... v-germania
infomar
Някой знае ли каква е цената на газта внасяна от Азербайджан ?
Александър Вучич след преговори с Путин се завърна у дома с изключително изгоден договор. През следващите шест месеца Сърбия ще получава руски газ по 270 евро за хиляда кубически метра. Злите езици говорят, че цената на газта която купуваме ние от Азербайджан е по-висока и никой не казва каква е, за да сравним. Тя е привързана за нефта, а цената му се вдигна доста. Нали идеята е полека-лека този газ да измести у нас руският, защото е многократно по-евтин, а от това ще произтече и каква ще бъде домашната ни стратегия за бъдещето.
Никъде не е публикувана.

Цената на газта сега и в бъдещ ще ни даде и отговор дали отоплението на ток/акумулираща печка или газ ще бъде по-евтино.
nikolson - майстор
В интервю наш енергиен експерт каза, че цената на азерския е $250/1000м3, но Булгаргаз не са заявили количествата и азерите го продали на Италия.
Жоро Георгиев - специалист
Това писмо получиха абонатите на "Овергаз Мрежи" АД:

Уважаеми клиенти,

В отговор на многобройни запитвания до "Овергаз Мрежи" АД, касаещи цените на природния газ за месец октомври 2021 г., бихме желали да Ви обърнем изключително внимание още веднъж на съставните части на крайната цена на природния газ, която се заплаща от всички битови потребители, клиенти на „Овергаз Мрежи“ АД. Тя включва следните компоненти:

Пренос през газопреносната мрежа са разходите за транспорт на природен газ през газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД от неговата входна точка за страната до газоразпределителната мрежа на „Овергаз Мрежи“АД.
Достъп до газопреносната мрежа са разходите, които газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ ЕООД начислява на “Овергаз Мрежи” АД за правото на използваме на определен капацитет от тяхната система за транспорта на природен газ.
Цена за доставка на природен газ, е цената на самия природен газ. Утвърждава се с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по предложение на „Булгаргаз“ ЕАД. „Овергаз Мрежи“ не може да начислява допълнителна стойност върху нея.
Цена за разпределение и снабдяване на природен газ по газоразпределителната мрежа на „Овергаз Мрежи“ АД. Това са разходите на „Овергаз Мрежи“ АД за транспорт на природния газ по собствената му газоразпределителната мрежа. Те включват разходи за експлоатация, ремонт, диагностика, техническо обслужване, аварийно осигуряване и др., задължителни за осигуряване на надеждна и безаварийна работа на газоразпределителната мрежа.

От изброените по-горе компоненти, съществена промяна през последните седем месеца се наблюдава само в един от тях - цената за доставка на природен газ, предлаган от „Булгаргаз“ ЕАД и одобрявана от КЕВР.

През този период, цената се е увеличила малко повече от три пъти, като само за изминалия месец октомври на 2021 г., цената за доставка на природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД се увеличи с 25,14 лева/МВтч, което е нарастване с 36,2% спрямо м. септември 2021 г. През месец ноември 2021 г.цената за доставка на природен газ от „Булгаргаз“ ЕАД се намали с 1,35 лева/МВтч, което е намаление с 1,4% спрямо месец октомври 2021 г.

Въпреки това, в момента крайната цена на енергията от природен газ за битовите потребители, която получават клиентите на „Овергаз Мрежи“ АД е с около 35% по-ниска от електроенергията средно за страната.

Цените за „разпределение“ и „снабдяване“ на природен газ на „Овергаз Мрежи“ АД се утвърждават от КЕВР и не са променяни от близо 24 месеца.

Отделно от всичко горепосочено и с желание за внасяне на максимална прозрачност и яснота относно размера на сметките и тяхното увеличение за месец октомври, „Овергаз Мрежи“ АД извърши конкретни анализи за причините за по-високи сметки за м. октомври 2021 г. На лице е повишена консумация на природен газ от клиентите, отчетена следствие на по-ниската средномесечна температура през месеца, която е 9,8 °C.

През м. септември 2021 г. отчетената средномесечна температура е 16,5, което е със 6,7 °C повече спрямо м. октомври 2021 г., а през м. октомври 2020 г. е била 13,7 °C или с 3,9 °C повече спрямо октомври 2021 г.

През есенния сезон, всеки един градус по-ниска средна температура, означава повишение на месечното потребление средно с 9 куб. метра за домакинство.

При допълнителни въпроси, свързани с предлаганите от нас услуги, можете да разчитате на съдействие от Контактния център на „Овергаз Мрежи“ АД на Националния информационен телефон 0700 11 110 и на електронен адрес gas@overgas.bg.

С уважение,

Екипът на "Овергаз Мрежи" АД
Lisko - майстор
От 26-ти октомври до 26-ти ноември съм потребил 4.1 ГигаДжаула газ, според както пише в бележката. От тях цената на самия газ пише че е 15.76CAD, а цялата бележка е за 69.90CAD. През лятото като е нулево потребление плащам 14-15CAD на месец. Още не съм направил пълна година с газа, та още трупам данни, но имам чувството че излиза над два пъти по-евтино от нафтата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Изненадвам се, че не си го знаел предварително, а го разбираш чак след една година потребление :?
Lisko - майстор
съб дек 11, 2021 8:55 amLazarGanev написа:
Изненадвам се, че не си го знаел предварително, а го разбираш чак след една година потребление :?
Всъщност първоначалните ми сметки показваха два пъти и половина, но в тях не влизаше плащанията за месеци с ниска или нулева консумация на газ. Когато има реални данни за цяла година сметката ще е много по-точна.
idealist - специалист
4,1 GJ са около 1140 kw/h или 110-120 куб.м газ. Имали сте меко време. За коя провинция иде реч ?
kozl - майстор
Аз не се изненадвам. Повечето потребители не се интересуват от единичните цени и потребеното количество. Интересува ги сумата за плащане. И веднага пресен пример, само че не е с газ, а с ТЕЦ. При отчета всеки си подписва квитанцията с вписания в нея отчет. Колко от потребителите свериха отчетите :? Отговора е почити хич. А като дойдоха фактурите и некои си видоха сметките и :shock: Оказа се грешка в отчета. Е ама нали са си разписали показанията, та въпроса е защо се разписват в тези квитанции :?
А отговора е да си получат фактурата та да си видат сметката :wink:
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: