Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a.iliev - специалист
вт фев 02, 2021 5:43 pmbrum написа:
Хм, нещо като сравявам с моят проект хич не ми се връзва. При мен са заложени около 8.5kW за 22 градуса вътрешна температура на двуетажна къща с застроена площ 230м2. Явно изолацията (8см ЕПС + 15см минерална вата) и стъклопакетите (4 сезона) дават сериозна разлика...

За кръговете - гледам разни снимки на термални камери дето уж показват къде са тръбите в пода. Ако случайно ти попадне такава има шанс да разбереш какво са натворили.
Основен проблем на тази стая е че две от стенити са само прозорци и въпреки че също са 4 сезона си трябва по-сериозно отопление. Същото важи и 2 другите стаи, почти навсякъде е с тип “френски прозорци”. Относно температурата поддържам 24 градуса. Под тази температура ми е студено. Изключение правя в спалните, там гоня 22.5
шоп - майстор
вт фев 02, 2021 2:48 pma.iliev написа:

Удоволствието ще ми струва почти 1000 лв да си оправят мазаляците.
Удоволствието би трябвало да струва почти 1000 лв на фирмата на която си платил за изработка или на проектанта.

Твоето тегло е скъсаните нерви, време, разправии и по-високи сметки за ток за 2 цирк. помпи.
шоп - майстор
вт фев 02, 2021 2:03 pmbrum написа:
Този кръг от 130м при 4л/м му трябват 1.8м воден стълб при идеални условия (права тръба). Ако грубо ги умножим по 2 стават 3.5м. И аз (колкото и да съм бос) го виждам като прекалено тегав този кръг.
Ето ти един руски калкулатор. https://valtec.ru/document/calculate/flash.html
Там може да видиш един плавен завой на 90гр, един плавен завой на 180гр, какъв еквивалент на линейни метри тръби трябва да се добавят в калкулатора.
Дадено е всяко стеснение, разширение, сферичен каран, клапан, колектор и т.н. колко съпротивление добаят.

И всичко това е при идеални условия!
Знаем, че увеличаване на дебита двойно-води до четворно покачване на съпротивлението.

Тръбичка ф 16х2 вътешно е 12мм
Добавяме и компресиони фитинги или евроконуси със стена 1-1.5мм и проходното сечеие става 9-10мм
Абе трагедия!

Относно термокамерата.
По лесно е още при изграждането на ВП преди замазката да се наснимат няколко стотин снимки на фона с рулетка.
Утре ще искате да монтирате стопери на вратите или стояща тоалетна чиния и ще сте спокойни.
daniel.trifonov - специалист
Шопе, как ме изпревари. Точно същото щях да пиша.
Калкулаторът на Валтек вече не работи, защото е на флаш, но таяблицата си е доста добра отправна точка.
качвам я като картинка, за да остане във форума, че този калкулатор скоро я го има - я не.

Прикачен файл

valtec-pressure_loss.png
brum - майстор
Шопе, благодаря за линка!
А за тръби - 16/17 мм вътрешно май е общоприетото. На 12 вътрешно и 50м ще са много за кръг.

За онези 1.89м3 на час при dT 5 градуса са близо 11kW! Както и да го гледам ми се вижда много за 90м2 апартамент. Това е все едно да пуснеш 5-6 вентилаторни печки на 2kW...

В нашара скромна квартирка с горе-долу толкова светла площ и се топли с далеч по-малко. Топлоизолацията и дограмата са колкото да не е без хич.

Смятам, че те баламосват нещо. Искай информация какво са изпълнили и как са сметнали този дебит и напор.
brum - майстор
Пробвах да прекарам през сметки 100м кръг с минимален брой чупки и нещата с 16х2 тръба хич не са розови. Отива на към 5м напор заради него. Което обяснява защо има драма с този вариант. Ако се сложат още 2 обиколки по серпентината да докара

Та съгласявам се с Лазар и Шопа за препоръките при 16х2 тръба. При 20х2 нещата са доста по-розови.

Лошото е, че много време ми отне да осъзная, че тръбата ми не е 16х20, а е 16х2.0 . Първото мислех, че е странен вариант да зададът вътрешен и външен диаметър, ама второто е ясно какво е. Та и аз съм с тръби с 12мм вътрешен диаметър и с кръгове (като добавя тръбите в коридорите) отиващи на почти 100м и като сложа всичко в системата трябва да си гарантирам напор 5м при 1500л/ч за да работи. Или за да има малко резерва отивам на към 7м напор при 1500л/ч...
syncho - майстор
дебит - 1890 l/h (1,89 m3/h)
пад на налягане - 65,2kPa (652mBar, 6,65mH2O)

На мен ми се вижда множко за инсталация с подово отопление.

Не се плашете от тръба 16х2. Грешно смятате съпротивленията. Някъде бъркате с тия калкулатори. Не въвеждате правилните параметри вероятно.

Кръг с тръба ф16х2 от 96.5м при 1,65л/мин дава 9,39kPa съпротивление при подаваща температура от 38С.
brum - майстор
Би ли пуснал в твоя калкулатор същият кръг, но с дебит 3l/min?

Подозирам, че ще отиде на около 30kPa. И към това като добавим колекторите, тръбният път до тях, хидравличният разединител и котела ще идем към 45kPa. Или като ги закръглим леко - 5м напор.

Та при мен за да докара 1kW на кръг (заложени 900W, ама закръглям) при dT 5 градуса отива на 2.9l/min. Затова ни се разминават сметките. Или мощността на този кръг е по-малка или dT-то е по-голямо.

А при колегата с проблема е заложен поток от 4l/min и кръга е 120-130 метра. Та отива не на 4.5m напор, ми на около 6 метра.
syncho - майстор
Принципно 4,5л/м е много висок дебит за кръг на подово.
brum - майстор
Тъй де, височиък идва. Колко е общоприетото в практиката като дебит на кръг и кое е общоприетото dT на което се смятат системите?

Или по-просто да задам въпроса - има ли препоръчана горна мощност на кръг при проектирането?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: