• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zoro5 - специалист
infomar написа:
..При средна цена на киловат е 0.11 лв. (дневна 0.129 и нощна 0.056 с голяма тежест на дневната)
Къде ги има тези цени на тока? 0.22 дневна, 0.12 нощна, 0.19 средна - това знам аз. Иначе сметка 15-20лв е нормална за хора, които не се топлят на ток и са по-дисциплинирани с бойлера.
infomar
Zoro5 написа:
infomar написа:
..При средна цена на киловат е 0.11 лв. (дневна 0.129 и нощна 0.056 с голяма тежест на дневната)
Къде ги има тези цени на тока? 0.22 дневна, 0.12 нощна, 0.19 средна - това знам аз. Иначе сметка 15-20лв е нормална за хора, които не се топлят на ток и са по-дисциплинирани с бойлера.
Изображение

Тук ти дават колко е цената като стойност по снабдяване - дневната - 0.129лв. и нощната 0.0564 лв. Средна на киловат ще е много близка до дневната и затова я приемам за 0,11 лв., защото количеството нощна обикновено е много малка част от цялото количество, поне при мен.
Това е цена по снабдяване без начисляване един куп такси и ДДС 20%,....... или ако дневната е 0,129 и това са 60% от крайната сума, смятай колко е останалата сума "по разпределение +ДДС 20%" - 40% = 0.09 лв. и колко е цялата и стойност заедно с таксите и ДДС-то. - 0,129+0,09 = около 0,21-0,22 лв. с всички такси и ДДС.
http://www.cez.bg/bg/tseni/tseni-na-el- ... avane.html
preslav - майстор
infomar написа:
Zoro5 написа:
infomar написа:
Изображение

Тук ти дават колко е цената като стойност по снабдяване - дневната - 0.129лв. и нощната 0.0564 лв. Средна на киловат ще е много близка до дневната и затова я приемам за 0,11 лв., защото количеството нощна обикновено е много малка част от цялото количество, поне при мен.
Това е цена по снабдяване без начисляване един куп такси и ДДС 20%,....... или ако дневната е 0,129 и това са 60% от крайната сума, смятай колко е останалата сума "по разпределение +ДДС 20%" - 40% = 0.09 лв. и колко е цялата и стойност заедно с таксите и ДДС-то. - 0,129+0,09 = около 0,21-0,22 лв. с всички такси и ДДС.
http://www.cez.bg/bg/tseni/tseni-na-el- ... avane.html
И ти си минал метър с тези 91-2 лева сметка за Януари - аз нямам още сметка, ама като знам, че предишната беше за 180 лева сега очаквам 250, ама пусти секс, на студено не ми става.
idealist - специалист
Hoвoceлckи написа:
....
Едно пране да излезе 50 стотинки. Колко пъти ще да се пере ако по някакви причини не плебивава там половината от месеца?
На тримесечие !
Иначе и моята сметка за ток е 52 кинта, ама имам 363 кубика газ.
fbr - майстор
Hoвoceлckи написа:
Има ли "Юнга"?
Има 5 литрово бойлерче на мивката.
С 2 леви - специалист
Явно трябва да уточня!
През делничните дни сме на работа от 8 до 5. имам слънчеви панели 500 Wp, с нужната карантия, дето покриват голяма част от нуждите на жилището, когато сме на работа. Че живея в "бункер" ми каза приятел архитект, след като видя плановете на жилището. Аз не разбирам от това. Знам само че е железобетон от избата до покрива без панели, заварки и т.н. Стените към терасите са по 30 см дебелина. Проекта е немски ГДР, както и изпълнението. Радиаторите по стълбищата си работят. Топлоизолация отделно правиха.
Предпочитам да оставя 20лв бакшиш в кръчмата, отколкото да ги дам за ток.
С 2 леви написа:
Явно трябва да уточня!......
Ей сега стана интересно, че колко народ ти направи сметката.
Ама пак щи я направят, споко!
С 2 леви - специалист
@Трифон П.Трифонов
Наздраве да е!
Аз данък обществено мнение на плащам, работя за и с удоволствие и не ценя парите, щото те са само средство, но не и цел.
Сметката, който и да ми я прави, е без кръчмаря, те и мерки да ми вземат - все тая. :) Идеята е друга - да не завися ит водата в чешмата, тока от контакта, и т.н., щото все спира в неподходящ за мен момент, примерно. Мога да си го позволя и съм го направил, според възможностите си. Като порасна и стана голям, ще имам къща на село, в Балкана, и двор голям, и кладенец, да си изстудявам бирата... :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
fbr написа:
Има 5 литрово бойлерче на мивката.
Мисля, че няма да ти е проблем да заложиш джаджа и да видиш колко ток е само за него :wink: Без него едва ли сметката й ще надвишава тази на майка ми :partyman:
preslav - майстор
С 2 леви написа:
Явно трябва да уточня!
През делничните дни сме на работа от 8 до 5. имам слънчеви панели 500 Wp, с нужната карантия, дето покриват голяма част от нуждите на жилището, когато сме на работа. Че живея в "бункер" ми каза приятел архитект, след като видя плановете на жилището. Аз не разбирам от това. Знам само че е железобетон от избата до покрива без панели, заварки и т.н. Стените към терасите са по 30 см дебелина. Проекта е немски ГДР, както и изпълнението. Радиаторите по стълбищата си работят. Топлоизолация отделно правиха.
Предпочитам да оставя 20лв бакшиш в кръчмата, отколкото да ги дам за ток.
Мдааа, уточненията са важни и полезни. Придържайки се към заглавието на темата и най-вече поставения въпрос в края му, помолих който иска да сподели с какво се отоплява и колко му излиза. Разбира се уточняването на какво жилище, изолации, дограми, етажност и т.н. също е полезно, да не кажа задължително.
Истинската ми цел е да докажа на мои роднини (които до миналата година се топлеха на дърва), че са били в пълна заблуда, че това е най-евтиното отопление.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: