• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
8180 - майстор
Тани написа:
Хайде сега сметни и каква ще е температурата в средата на дебелината на изолацията, ако става въпрос за голяма стена , а не за куб и тогава ще коментираме резултатите. Интересува ме в средата на изолацията, температурата по-висока ли е от средната или по-ниска.
В средата на всяка еднородна изолация/зид и т.н. температурата е СРЕДНА, независимо от дебелината и топлинния поток (загубите). Последният е еднакъв в цялата дебелина и зависи обратно пропорционално от СУМАРНОТО топлинно съпротивление (както и загубите). При безкрайно голямо съпротивление, потокът клони към НУЛА.
I = U/R
Zurlata - специалист
Я, темата се развила..... :axe: !

Да забравим за куб щото има много заигравки с площта която участва във формулата, и да приемем че е цилиндър:
2v6 написа:
......Когато се смята изолация на стена се ползва тази формула.
При изолация на тръба или цилиндър тази формула не е коректно да се ползва :idea:....
аз имам същото мнение като горното, ето я формулата за цилиндър, тръба, буфер или както и ще да го наричаме:
Прикачен файл:
Fn za Radialni tela.jpg
За да не издребнява Ахмаков приемаме че дължината е много-много по голяма от диаметъра(примерно L=100m, D=1m), и по този начин площта на двете дъна на цилиндъра e пренебрежимо малка спрямо останалата площ и може да се пренебрегне.
Та правих си доста изчисления по горната формула, с дебелина на изолацията от 1см до 500метра. Никога не се получава такъв резултат че загубите първо да намалят и от един момент нататък да почват да растат, както твърдят някои люде! По горната формула загубите винаги намалят с увеличението на дебелината!
Иначе казано:
8180 написа:
При безкрайно голямо съпротивление, потокът клони към НУЛА. I = U/R
Оставям настрана въпроса цената на изолацията и до колко дебело има финансова изгода, говорим само за загуби във функция от дебелина!
Ahmakov - специалист
Разглеждайки постановката и изчисленията на Evgeniy, забелязах някой неточности и реших да ги коригирам, спрямо мойте виждания.
Резултата изненада дори мен. :shock: :?
Коригирам площа.
Температурата намалява линейно.
Определям λ на материала, защото не разбрах точната каталожна стойност.
Q = F.U.(t2-t1) =>
U = Q / ( F.(t2-t1)) = 12,35 / ( 7,26.(80 – 67,65)) = 0,137741W/m2K
U = 1 / (b / λ)= λ / b =>
λ = U.b = 0,137741.0,1 = 0,0137741W/mK

и по графиката, по аналогия, определям изменението й.
Изчислявам загубите.

R=b/ λ=0,1/0,0121=8,26446m2K/W........................R=b/ λ=0,8/0,0221=36,19909m2K/W
U=1/R=0,121W/m2K..........................................U=1/R=0,027625W/m2K
Q=F.U.(t2-t1)=8,64.0,121.8,75=9,1476W..................Q=F.U.(t2-t1)=40,56.0,027625.70=78,4329W

Надявам се да съм объркал нещо.

Прикачен файл

табл.JPG
табл.JPG (38.88 KиБ) Видяна 2248 пъти

Прикачен файл

PU_lambda.jpg
PU_lambda.jpg (18.91 KиБ) Видяна 2248 пъти
Evgeniy - майстор
Приемете ми извиненията,
объркал съм приблизителното изчисляване на температурните разлики, защото я смятам пропорционална на проводимостта, а тя е реципрочна.
трябва да е обратното - след като проводимостта е висока при високи температури, най големи температурни разлики на см ще има към края, а не в началото.
Ahmakov - специалист
Zurlata написа:
Я, темата се развила..... :axe: !...Да забравим за куб щото има много заигравки с площта която участва във формулата, и да приемем че е цилиндър:...За да не издребнява Ахмаков приемаме че дължината е много-много по голяма от диаметъра(примерно L=100m, D=1m), и по този начин площта на двете дъна на цилиндъра e пренебрежимо малка спрямо останалата площ и може да се пренебрегне...
Искаш да кажеш, че ти е по-лесно с изчисляване пълната повърхнина на цилиндър с елептични дъна, отколкото на куб?
Искаш да кажеш, че ти е по-лесно с изчисляване топлозагубите на цилиндър с елептични дъна, отколкото на куб?
А защо не приемеш, че диаметъра е 100м и дължината е 1м и тогава ще може да пренебрегнем "цилиндричната площ" и ще може да си го смятаме по по-лесната формула? Интересно какви ли ще са резултатите?
Айде малко по сериозно. И показвайте някакви таблици с резултати и формулите, по които изчислявате, ако обичате, моля.
Ahmakov - специалист
Evgeniy написа:
Приемете ми извиненията,
объркал съм приблизителното изчисляване на температурните разлики, защото я смятам пропорционална на проводимостта, а тя е реципрочна.
трябва да е обратното - след като проводимостта е висока при високи температури, най големи температурни разлики на см ще има към края, а не в началото.
Приблизително, приблизително, ама голяма става грешката и обръща резултата. А за площта няма ли да кажеш нещо, а за ламбда, а за загубите (в червено), абе за загубите и аз за сега се въздържам от коментар, че ми трябва време за да го асимилирам.
Zurlata - специалист
Ахмаков, издребняваш вече няма за какво да се хванеш и се чудеш как да увърташ, извинявай.
Ти ползваш формула при която площта на вътрешната и външната стена са еднакви, в случай при стени.
В случай при радиални тела се ползва другата формула. куб 1/1/1м може да се приеме за сфера със същата площ спрямо площта на изолацията при дебелина 20метра примерно, която външна форма ще наподобява почти сфера!

Айде щом твоите виждания са верни отговори ми на следното по твоите сметки:
куб 2/2/2м от желязо дебелина на стената 2мм, дебелина на изолацията 1000метра, топлопров. изолация 0.03 W/mK
да приемем че водата в куба е нагрята на 95`C равномерно в целия обем(щото я бъркам с 2 бъркалки :-D ), външна температура 0`C.
(Топлинна енергия акумулирана в двете бъркалки да речем 5kWh, за да не се хванеш за това че те ще променят сметките!)

След колко време този куб от горния пример ще изтине до 25`C(продължавам да бъркам с 2-те бъркалки), и покажи формулата и сметките и кое къде и какви числени стойности задаваш?
Evgeniy - майстор
За площта грешката не обръща резултата - забравил съм да добавя второто увеличение с по 10см.
За ламбдата - ами тя е дадена на графиката за ПУ пяна. Температурата не се променя линейно, именно заради различните стойности на ламбдата при различните температури.
Аз съм ви вкарал в заблуждение неволно, защото спонемах куб, а исках да видя изменението на температурата в съседни слоеве.
Като цяло наистина имам грешни изчисления.
Ahmakov - специалист
Zurlata за тебе може сфера и куб да е едно и също, ама ако аз направя такова изказване, не ми се мисли какво ще последва, като реакция от автора на следния въпрос:
8180 написа:
...Гюлето ли е по-кубично или кубът по-сферичен?...
Веднъж те попитах, стоманен куб със стена 1м и дебелина 0,5м през коя повърхност ще изстива, по външната или по вътрешната? А, ако има изолация, пак същия въпрос, по външната или по вътрешната. Ти си на ход с точен и ясен отговор.
Не ми се смята, защото аз докато го сметна, той ще се разпадне...

Разрез на куб от стомана - син цвят , червен с изолация.
Zurlata - специалист
Ахмаков не ми извъртай думитем не съм казал че куб и сфера е едно и също, и що отклоняваш въпроса ми, първо ти ми отговори и аз после щи отговоря на твоя.

Щом оспорваш формулата за цилиндър от Наредба No4,
Ето пак те питам, КОНКРЕТНО ГОВОРИМ ЗА КУБ тоя път:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
....куб 2/2/2м от желязо дебелина на стената 2мм, дебелина на изолацията 1000метра, топлопров. изолация 0.03 W/mK
да приемем че водата в куба е нагрята на 95`C равномерно в целия обем(щото я бъркам с 2 бъркалки :-D ), външна температура 0`C.
(Топлинна енергия акумулирана в двете бъркалки да речем 5kWh, за да не се хванеш за това че те ще променят сметките!)

След колко време този куб от горния пример ще изтине до 25`C(продължавам да бъркам с 2-те бъркалки), и покажи формулата и сметките и кое къде и какви числени стойности задаваш?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
не ми чертай графики на кубове и не се заигравай манипулативно с думи, а отговори конкретно на горния въпрос -след КОЛКО ВРЕМЕ ще изтине до 25`C?
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: