• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
myozov - напреднал
Лятно време при режим охлаждане какво се случва със затоплянето на бойлера. Как ще работи термопомпата? Аналогично ли - ще спира охлаждането до затопляне на бойлера и обратно или?
denuchi - специалист
myozov написа:
Лятно време при режим охлаждане какво се случва със затоплянето на бойлера. Как ще работи термопомпата? Аналогично ли - ще спира охлаждането до затопляне на бойлера и обратно или?
По принцип да. Стига да е направена да работи така.
myozov - напреднал
denuchi написа:
myozov написа:
По принцип да. Стига да е направена да работи така.
от какво зависи да е направена да работи така...от монтажа на ТП или от производителя...Въпросната ТП на Олимпиа С. работи ли така или пък може ли да се направи да работи така, как мога да разбера?
denuchi - специалист
От производителя. В документацията трябва да пише.
myozov - напреднал
а дали олимпията има такава възможност...това е документацията която имам ама е на италиански...

Прикачен файл

sherpa.rar
(811.14 KиБ) Свален 164 пъти
denuchi - специалист
До колкото разбирам итал. може. Има си всичко. Попитай 3-пътният вентил в комплекта ли е. Да не се доплаща допълнително той и всичко свързано към БГВ -то.
stivemaster - майстор
Той не е трипътен а четирипътен и фреон за нагряването на бойлера се отклонява още преди него,така че просто отнема от "мощността" докато загрее.
2v6 - майстор
stivemaster написа:
Той не е трипътен а четирипътен и фреон за нагряването на бойлера се отклонява още преди него,така че просто отнема от "мощността" докато загрее.
На коя схема го видя?
stivemaster - майстор
Писал съм по принцип, как най енергоефективно би трябвало да се направи ,Филма мисля че веднага ще разбере какво имам предвид .Ако ви се обсъжда някакъв случаен, но пък скъп модел ,който не е направен така ,това е друга работа.Според мен термопомпата, трябва да служи както за отопление така и за охлаждане.И ако освен това от нея трябва да се добива и БГВ, трябва да е направена с два чифта изходи с различен дебит.Единия (с по малък дебит) извеждащ фреон преди четирипътния вентил и служещ за кръга за БГВ.Втория с по голям дебит е за топлообменника захранващ конвекторите .
2v6 - майстор
stivemaster написа:
Писал съм по принцип, как най енергоефективно би трябвало да се направи ,Филма мисля че веднага ще разбере какво имам предвид .Ако ви се обсъжда някакъв случаен, но пък скъп модел ,който не е направен така ,това е друга работа.Според мен термопомпата, трябва да служи както за отопление така и за охлаждане.И ако освен това от нея трябва да се добива и БГВ, трябва да е направена с два чифта изходи с различен дебит.Единия (с по малък дебит) извеждащ фреон преди четирипътния вентил и служещ за кръга за БГВ.Втория с по голям дебит е за топлообменника захранващ конвекторите .
Не, въпроса не беше по принцип, а за точно определен модел (виж това: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 53#p538553).

А описвания от тебе начин означава целогодишна необходимост от допълнително подгряване на БГВ. Иначе си прав - това е най-ефективния начин на загряване на БГВ, когато има голяма нужда от енергия за охлаждане :idea:
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: