Така съм са опаковал с вата,че мисля от охлаждане да нямам нужда.Ако лозницата не засенчи стената през лятото ще изпускам затопления въздух в атмосферата или ще суша плодове 

novkovkrum написа:Здравейте, от два дни и аз се разхождам с празни кенове. Относно по-ефективното използване обмислях два варианта :Всички концентриращи приспособления работят само за директното слънцегреене.
1.Задни рефлектори като тези които са на луминисцентни лампи (но виждам, че вече е разнищено)
2. Полагане на определен брой (примерно 4) Френелови лещи формат А4 от братята китаци непосредствено пред или отстрани на панела.
Идеята ми е е да са са на фокусно разстояние тогава когато слънцето е по-слабо.Рано сутринта или преди залез за да се увеличи времевия диапазон на работата на колектора.
Очаквам мнения.
lz2skt написа:Чудя се дали няма да е по-лесно от алуминиевите плаки от офсетовите машини дето ги продават като отпадък печатниците да се направят като кюнци вместо да се ползват кутийки.От лист 100см/70см ще станат 3 тръби по метър.Или примерно да се направят от няколко листа гръб и лице като сандвич и между тях наклонени прегради да циркулира въздуха(може преградите да са от П-образен профил за гипсокартон).Разбира се, че може. Плаката е дебела 0.3мм и е доста жилава. Само не знам дали ще е по-лесно, защото плаката се огъва лесно, но на 1 метър кюнец трябва да я разпробиеш и хванеш поне с 5-6 нита и отново високотемпературен силикон. За профилите за ГК може да се лови и със самонарезни винтове.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: