Mega написа:Аз отварям, но да си питам. Значи оставям както виното с капак, но не стегнат.Точно така, махаш обръча и поставяш само капака/ все пак в бидона си върви ферментация/ затова се издува като го стегнеш плътно и може да се пръсне. Когато приключи ферментацията си слагай обръча ако искаш, но просто няма смисъл от тази операция.
Съвети за начинаещи готвачи.
		
		
		
		
		
	
		
		
			 
		
	
		Stefan_62 
	
				- майстор			
				
				793 мнения в "Кисело зеле"
		
		
			 
		
	
		Илчо Илиев 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1549
 
Е , то гладен не допича, бос не доушива.....
За бидона и капака... еми то няма смисъл да е затворен херметично,а и все пак трябва да се поглежда от време на време, ако не да се преточва,то поне да се понатисне, ако някоя зелка е изплувала....
То от горе си прави съга, която трябва да се обира внимателно,но ако му сложиш калиев сорбат, съгата или изчезва или силно намалява....
А за кисело зеле...аз още по-миналата седмица си правих свинско със кисело зеле.....бях накълцал 3 зелки в едни бидонче и то за седмица даже малко беше превтасало...
Иначе заложих 1 бидон 120л на глави и 1 бидон 80л кълцано, остава свинското, но вероятно ще е с патешко....
								
															
																															
																								
															За бидона и капака... еми то няма смисъл да е затворен херметично,а и все пак трябва да се поглежда от време на време, ако не да се преточва,то поне да се понатисне, ако някоя зелка е изплувала....
То от горе си прави съга, която трябва да се обира внимателно,но ако му сложиш калиев сорбат, съгата или изчезва или силно намалява....
А за кисело зеле...аз още по-миналата седмица си правих свинско със кисело зеле.....бях накълцал 3 зелки в едни бидонче и то за седмица даже малко беше превтасало...
Иначе заложих 1 бидон 120л на глави и 1 бидон 80л кълцано, остава свинското, но вероятно ще е с патешко....
		
		
			 
		
	
		valentor 
	
				- специалист			
				
				- Мнения: 118
 
Илчо Илиев написа:….,то поне да се понатисне, ако някоя зелка е изплувала....Що изплувала, Илче ?
На питанката защо е изплувала – отговорът се разпада на две части:
1.
Защото солта е повече от 3 % и си има измислен герой “Арх…и….мед “, почти като архонт. Бил най –най-най-умен, та се сетил ,единствено той, за водоизместването (голЕМ кикот )
2.
Има ли решетки-било пластмасови,било дървени ?
Има я !
Има ли пластмасови бутилки/шишета/бидонЕ ?
Има я !
Ееее тогиС ?
Пълним вместимост с вода и полагаме върху решетката.
Няма ние да натискаме я. Нека водата да натиска- демек (на чист булгурски казано) тя /тежестта и/ да работи, а ние сме мнооого мързеливи
		
		
			 
		
	
		nikolson 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 6323
 
valentor написа:Хич не разбрах връзката между маса и обем, формулирана на булгУрски, пък за вместимостта ще го прочета още няколко пъти, белким разбера.Илчо Илиев написа:….,то поне да се понатисне, ако някоя зелка е изплувала....Що изплувала, Илче ?
На питанката защо е изплувала – отговорът се разпада на две части:
1.Защото солта е повече от 3 % и си има измислен герой “Арх…и….мед “
2.Пълним вместимост с вода и полагаме върху решетката.
Няма ние да натискаме я. Нека водата да натиска- демек (на чист булгурски казано) тя /тежестта и/ да работи, а ние сме мнооого мързеливи
		
		
			 
		
	
		Stefan_62 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1868
 
valentor написа:Що изплувала, Илче ?Ами то някой зеленчуци и плодове, си плуват и в прясна /неосолена/ вода, а зелето е едно от тях
На питанката защо е изплувала – отговорът се разпада на две части:
1.
Защото солта е повече от 3 % и си има измислен герой “Арх…и….мед “, почти като архонт. Бил най –най-най-умен, та се сетил ,единствено той, за водоизместването (голЕМ кикот )
		
		
			 
		
	
		Илчо Илиев 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1549
 
valentor, Приятелю, всичко си има бидоня, баш както си го описал, и зелце си има и решетка си има и тубичка с вода си има, всичко си е ток и жици, но не всеки си ги има тея неща и е добре да си поглежда зелцето..
Това с 3-те % сол може и да има някаква далечна връзка, но в началото на нещата , като сложиш ония ми ти зелки, те са леко сухи...имат си въздух между листата и докато на всякъде се наводни...леееко изплуват и искат по-солидно натискане, после си седят мирно и чакат включване...
п.п. Съжелявам,че нямам снимачна техника под ръка, да ти фотам как съм го направил и правя от поне 20г....
								
															
																															
																								
															Това с 3-те % сол може и да има някаква далечна връзка, но в началото на нещата , като сложиш ония ми ти зелки, те са леко сухи...имат си въздух между листата и докато на всякъде се наводни...леееко изплуват и искат по-солидно натискане, после си седят мирно и чакат включване...
п.п. Съжелявам,че нямам снимачна техника под ръка, да ти фотам как съм го направил и правя от поне 20г....
		
		
			 
		
	
		Илчо Илиев 
	
				- майстор			
				
				- Мнения: 1549
 
ААА, и аз мнооого я мразя това нещо..работата и ич не си давам зор, кат може и с по-малко....
И идея си нямаш колко неща съм изобретил ....от мързел, ся не ма карай да ти давам примери....
Това с процентите малко ми бяга, просто не ми се смята и мисли де, но аз си слагам по 25-27 гр сол на л вода....
Иначе на втасалата трушия за саламурата си направих труда да премера колко сол в крайна сметка се слага...нали там има една заигравка с яйце ,че после незнам колко си още вода,че баба му фърчилото...
Аз кат сметнах, в крайна смета тряя 75 гр сол на л вода, обаче се оказа,че има разлика в солта и тая год. ми стана трушийката малко солена...
								
															
																															
																								
															И идея си нямаш колко неща съм изобретил ....от мързел, ся не ма карай да ти давам примери....
Това с процентите малко ми бяга, просто не ми се смята и мисли де, но аз си слагам по 25-27 гр сол на л вода....
Иначе на втасалата трушия за саламурата си направих труда да премера колко сол в крайна сметка се слага...нали там има една заигравка с яйце ,че после незнам колко си още вода,че баба му фърчилото...
Аз кат сметнах, в крайна смета тряя 75 гр сол на л вода, обаче се оказа,че има разлика в солта и тая год. ми стана трушийката малко солена...
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература
 - ↳ Връзки към Интересни сайтове
 - Магазин
 - ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
 - ↳ Крадeни инструменти !!!
 
