Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
teukoo - напреднал
Някой пазарувал ли е от тук как стои въпросът със шипинга:
http://www.zappautomation.co.uk/product ... 757ef27a3a
svetliopi44 - Чирак...
Колегата shulio си взе мотори от там.
Беше довлен.
Гледал ли си в exoror цените ... мисля ,че са им добри. :?:
http://www.exoror.com/motor_stp.htm
petko_sz - напреднал
Привет на Всички!

Понеже получих много помощ и подкрепа от някой "колеги" тука - чувствам се длъжен да постна първите 2.5 Д детайли който тия дни изкопах с моята фрезичка!

И съм изключително горд ,че за има-няма 2 месеца като на майтап си спретнах една (па макар и с малък ход и непрофесионално изглеждаща) експиремнална машинка - даваща ми много знания и НЕВЕРОЯТЕН КЕФ КАК СТЪРЖЕ !

Пожелавам на всички започнали подобен проект - да довършат начинанеито си - заслужава си!

пп: Снимки на значително по-истински изглеждащото ми табло със драйверите по погрешка постнах във темата за софтуера. Ако аз мога да бъда полезен на някого с нещо - на драго сърце ще го сторя.
поствам няколко снимки със кратки обяснения...

Прикачен файл

122611171301.jpg Общ изглед - за Y оста използвам два мотора сфазирани в противотакт - получи се много плавен ход и супер лагеруване. Драйвера дахранва и двете моторчета едновременно - от принтер със стъпка 7.5 градуса. Всъщност от тази ос съм най-доволен.

Прикачен файл

122611171247.jpg Машината в сегашният си вид. Оста Z е изпълнена от дървено трупче , резбата е нарязана направо във дървото - недостатъка е ,че понакого не се движи гладко а "подскача" при движението си. За в бъдеще - ще търпи тунинг!

Прикачен файл

122611171230.jpg Също файл от АРТКАМ - буквата "М" - някакъв шрифт , със лека обработка със програмата - за да добие 3 Д обем.

Прикачен файл

122611171215.jpg Това е сърце изкопано във пенополиуретанова пяна със висока плътност - използват ги в панелите на хладилните камери - обработката е на АРТКАМ-а . В момента разучавам този софт. Размера е 100 на 100 мм - време за обработка около 20 минути.

Прикачен файл

122611171133.jpg пробвах да копая дървено трупче - както се вижда шпиндела е шлифовалка на Райдер - 125 вата и е крайно слаба за подобна обработка. Фрезера е обикновенна бургия 3 мм. На края на обработката бургията се затлачи със пресовани-овъглени стърготини и затегна - затова е тази грозна , черна дупка накрая.
velsi - Почетен майстор
И това е нещо. Поздравления! Сега поне на база опита който си натрупал знаеш в каква посока да развиваш разработката. Пожелавам успех!
petko_sz - напреднал
... Щеше ми се да постна още няколко снимки със обяснения - ДАНО НА НЯКОЙ ДА МУ БЪДАТ ПОЛЕЗНИ , и да си извади изводи да не допуска мой грешки ...

Прикачен файл

122611171446.jpg В близък план обработката на дърво. Ех ... как мечтая за едно шпинделче КРЕСТ . Мисля си дали не мога да правя позитив от пяна , наливам гипс - вадя негатив и в него после изливам алуминий да кажем ...

Прикачен файл

122611171403.jpg Общ изглед! Знам ,че не е красиво - но ми върши работа да си дялам букви и да СЪБИРАМ БЕЗЦЕНЕН ОПИТ. Някой ден може да събера и пълноразмерна - примерно 1000 на 1000 на 300 мм. Драйвера ми ще понесе и по-големи мотори , а най-мъчното ми засега е боравенето със КАД-КАМ програмите. Сложил съм тези обтягащи шпилки да стабилизират Y остта ,че при напън се кривеше цялата констукция. Пропуснах да кажа ,че всички паралели са от принтери - който ми бяха и донори на стъпковите мотори. Y оста се задвижва от две гайки - отляво и отдясно на дървеното трупче - изработени от алуминий и тефлон. Хлабина = 0.00

Прикачен файл

122611171348.jpg Моторите ми са малки - принтерски. В началото бях песимист дали ще имат сила - но може би защото стъпката на резбата е малка - 1мм - си имат пре достатъчно сила. Дори съм поуграничил работният им ток ,че то и със драйверите ми беше една сага ... сега са прилично топли след 30-ина минути работа. Какви драйвери съм ползвал - сим писал по нагоре по темата. Засега съм доволен от Дряновските - но СЛАГАЙТЕ СЕРИОЗНИ РАДИАТОРИ на крайните транзистори.

Прикачен файл

122611171336.jpg Лагеруването (след дълги експерименти със лагери и планки) накрая реших по този начин - тефлон разпробит и ... това е всичко. Луфтове = 0.00

Прикачен файл

122611171318.jpg Работната маса е от стара плоча на табло около 3мм , издържа и движи 5-6 килограма без зор. В двата края има гайки за X оста. Със една гайка - имаше луфтове - а така мога да ги обирам прецизно.
petko_sz - напреднал
Благодаря , Велси!

Специално Ти много бира (или каквото там предпочиташ :-D ) ще изпиеш на първият ни неформален събор ...
Подхвърлих темата по-нагоре Момчета , ще се радвам да обмислите всеки един персонално и ... някой топъл пролетен ден да се съберем нейде - да споделим кой , как , с какво работи и програмира. Да данесем мостри и всеки да сподели опит , да се похвали и да потърси решение на проблемите си !

Амин ...
Здравейте.
Весела и успешна нова година и всички да завършат с успех своите си проекти.
И така ето моята болежка.
Някой занимавал ли се е да използва втори паралелен порт с Мач3, за да има повече входове?
Понеже не съм чак толкова на ти с електрониката и компютрите ми е малко мъгла. Четох из нета разни неща но в крайна сметка неможах да намеря точно това което ми трябва. Иска ми се всеки краен изключвател за ходовете на трите оси да си има собствен вход (към Мач3), а не всичките от всички оси да са вързани последователно през нормално затворени контакти и да използват един общ вход.Програмата доколкото разбирам има тази възможност защото при конфигурирането на портовете и пиновете миже да се назначи за всяко крайно положение на всяка ос различен пин (и различен порт). Също през втория порт мисля да използвам Е-стопа и хоум. Взех си PCI карта с 25 пинов куплунг но май неможах да я инсталирам като хората.
Как мога да проверя дали работи?
мога ли направо да "окъся" пина за хоум за оста Х например с маса, и да гледам мача дали реагира? Някъде , а и в ръководството на Мача гледам че има резистор, не е директно накъсо? Имам и още въпроси ама засега стига.
Ето докъде съм я докарал. После ако успея ще покажа и клипче.

Прикачен файл

Photo0498[1].jpg

Прикачен файл

Photo0497[1].jpg
shulio - специалист
Доколкото си спомням ако ползваш един паралелен порт и mach3 значи имаш 5 входа. Един за паник бутона и останалите може да вържеш крайните изключватели на всяка ос в отделен вход. Тоест по 2 изключвателя на един вход. Поне на моята оптоизолираща платка е така - 8 изхода за стъпка и посока на 4-те оси. 5 входа - вече обясних и 2 релета за управление на шпиндела.
Да. Именно това е проблема ми - само 5 входа.
За всяка ос по 2 крайни изключвателя, значи 6.Отделно за всяка ос по един хоум (за z оста горния краен изключвател ще е и за хоум)- още 2 входа. И за стопа един, общо 9 входа.
По тази причина искам да използвам втори паралелен порт.
shulio - специалист
Защо трябва да са на отделни входове - има ли някаква практическа полза или така искаш да стане. Мисля, че ако ползваш по един вход на ос за 2 изключвателя и един от тях да ти е и хоум няма да има проблем. Незнам може и да греша не съм стигнал до изключвателите :)

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: