Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
volverine написа:
Така дилемата свърши и съм спокоен. 8см. външна изолация с EPS и край.
Специални благодарности на Master Kenobi и 8180
ОК!
Сериозно намерение.
Само да напомня:
1. Казвал съм го и др. път - НЕ СЪМ "професионалест" - четящ любител, с минимална строителна практика (засега). С температури и влаги съм се занимавал в др. област.
2. При избрания вариант - сериозна (като дебелина за случая) външна ТИ, моля не пропускай да обхванеш горна и долна бетонна плочи и евентуални колони. Общо взето - да застъпиш (примерно 20см.) в съседите навсякъде, заради термомостовете. Тук е възможно да не съм точен. В теориите се твърди, че това "застъпване" трябва да е с дебелината на стената, та при теб (теоретично) трябва и повече - към 40см., но малко се въздържам.
Успех! Сега ли ще почваш или го направи?
EDI - майстор
Да, застъпването трябва да е най-малко 30 см, даваха го в един сайт, /на БАУМИТ дали не беше/,и като си правих мойта застъпах на горния етаж на къщата около 30 см.
volverine - специалист
Вече всичко е готово, остана само боята.
Обхванаха горната и долната плоча и колоните, но не и част от комшиите.
Ефекта се усешта лека полека, топли се малко по-бързо от преди.
8180 нищо че не си специалист, важното в случая е, че се опитваш да помагаш и оценявам това.
EDI - майстор
Най-важния ефект са ниските топлозагуби - когато се затопля изстива в пъти по-бавно и температурните разлики са минимални.
bigshop - специалист
Съжалявам, че малко късно попаднах на темата и макар да изглежда приключена, искам да добавя някои уточнения.
Сградата е строена през 90-91 г., а итонг се произвежда в България от 94 г. Преди това за известно време у нас се е "подвизавала" една друга технология с гипсови блокчета (не от итонг, а от чист гипс) с дебелина около 8 см. Тези блокчета са редени от вътрешната страна на стените, понякога с добавка на стиропор. Но в тези блокчета няма въздух, както е в итонга, и според мен имат доста по-лоши топлоизолационни свойства.
Така, че поради "грешната" входна информация, направените по-горе изчисления вероятно са неточни (и то във вреда на "клиента"). Затова пък неговото решение е най-разумното в случая.

Тема "Моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: