Най - вълнуващия въпрос зимно време.
traura - помощник
Здравейте.2v6 ти какво сеир ли гледаш :lol:.То май наистина е сеир.Стана много студено и за сега се отлага(доработката)А,който гласува за на 2v6 да каже и защо :ka: Котела е достатъчно мощен,по тръбата от колектора до радиатора няма никакви фитинги или стеснения,самия радиатор е горещ горе долу колкото останалите-просто стаята е по голяма от другите,та за това е и въпроса ми.Пък,ако нямах място или пари за още 5-6глидера просто нямаше да питам.Така,че въпроса за мене още е актуален,просто след съветите на колегите си мислех,че сте съгласни с извода за происхода на проблема-а сега ново 20 :?
traura - помощник
Абе EmoZ ас съм механик човек,а ако разбирах от всички тези неща дето си писал щях да стигна и до инженер :lol: Искам да кажа,че разбирам от тръбички,гайки,зглобяване,разглобяване-абе монтажната част и затова искам съвет от съфорумците :) Да не казвам,колко ми искат само , за да ми преисчислят инсталацията малеййй :shock:.За това искам съвет от вас а пък ас (направи си сам) :lol: Гласувай все пак за или против на 2v6 И така де - чао за сега.
EmoZ - специалист
traura написа:
Абе EmoZ ас съм механик човек,а ако разбирах от всички тези неща дето си писал щях да стигна и до инженер :lol: Искам да кажа,че разбирам от тръбички,гайки,зглобяване,разглобяване-абе монтажната част и затова искам съвет от съфорумците :) Да не казвам,колко ми искат само , за да ми преисчислят инсталацията малеййй :shock:.За това искам съвет от вас а пък ас (направи си сам) :lol: Гласувай все пак за или против на 2v6 И така де - чао за сега.
Нема к'во да гласувам, то е ясно и се СМЯТА. Ама ти като не щеш да четеш, абе както и да е!

Размерът на тръбите се определя от максималния дебит във всеки отделен клон. Критериите, които се съблюдават, са - за основните захранващи тръби скоростта на водата v = 1 m/s и загубите на налягане в тръбите Dp = 100 Pa/m. За по-късите тръби (<2m) – v < 1 m/s, като се допускат по-големи загуби на налягане на метър.

Тръбата ти е Ф16, което изначава вътрешен диаметър (светло сечение) от 12, mm (или 0.012, m).

Скорост на движение на топлоносителя е 1.0 m/s (така като ти гледам ника на толко ми се връзва, че съм си затрил некъде кристалното кълбо), сега да сметнем масовата скорост на топлоносителя, дименсията е kg/s.

Площа на сечението на тръбата е (надявам се знаеш как се смята лице на кръг :| ):
F = 0.000113, m2

Обемната скорост е:
V = 0.000113, m3/s (или 0.40715 m3/h)

Масовата скорост (масов разход, 980 kg/m3 - за вода):
G = 0.110835 kg/s

При температурна разлика от 20, С - на колкото би трябвало да работи радиатора ти (знам ли) се получава следната максимална топлинна мощност, която може да 'мине' по твоята Ф16 тръба:

Q = 9.279131, kW

Максимален брой глидери Н500 (167 W/глидер), закръглен до следващто цяло число:
n = 56 (55.56366), броя

Максимален бой, който можеш да добавиш при монтирани вече 15 парчета е 41 глидера, нали искаш число - ей ти го!

Това е при 1.0 m/s скорост на топлоносителя, 20 С температурен пад в консуматора (радиатора) и Ф16 на тръбата. Като мръднеш некое от тия работи 'ше се мръдне и резултата, това е! Този разход е максималния, реално е по малко (около 0.5 m/s) ако 'земеш да преодолееш вътрешните си страхове и удариш сичко върху две, 'ше получиш доста по смислен резултат. За да те пробвам дали въобще вдяваш нещо, като гледаш горните резултати, според теб, колко още можеш да добавиш (приеми въпроса за тест)?

Успех.
traura - помощник
Здравей пак.Благодарен съм ти за отговора.Считай,че си ме скъсал на теста.Но разбрах,че спокийно мога да добавя 6-7 глидера а това ми стига :) Както казах уравненията и смятането не са ми сила-виж разглобяването и зглобяването....дааа и на маса съм добър.И не се впрягай,ако живеехме в нормална държава нямаше да има нужда да разбираме(да се мъчим)от вссичко...но ...поне на моето поколение май е писано да излиза и влиза от криза в криза!
2v6 - майстор
traura написа:
Здравейте.2v6 ти какво сеир ли гледаш :lol:.То май наистина е сеир.Стана много студено и за сега се отлага(доработката)А,който гласува за на 2v6 да каже и защо :ka: Котела е достатъчно мощен,по тръбата от колектора до радиатора няма никакви фитинги или стеснения,самия радиатор е горещ горе долу колкото останалите-просто стаята е по голяма от другите,та за това е и въпроса ми.Пък,ако нямах място или пари за още 5-6глидера просто нямаше да питам.Така,че въпроса за мене още е актуален,просто след съветите на колегите си мислех,че сте съгласни с извода за происхода на проблема-а сега ново 20 :?
Мисля въпроса за глидерите поне е ясен - може да слагаш колкото си искаш. Кеф ти на око, кеф ти по сметки.

Най-лесно първо е все пак да се изясни защо остава студено в тази стая? На каква температура работи котела? Колко глидера общо захранва? Пробва ли да намалиш радиаторите в другите стаи по съвета на LazarGanev? Котела непрекъснато ли работи? Има ли стаен или външен термостат? На каква скорост е помпата?

Трябва повече материал за сеир... :)

Тема "Брой глидери-колко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: