• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Spokoiniq написа:
байпас на заземителната клема на корпуса, иначе ключа да си прекъсва фаза и нула на другите две клеми, що давате тъпи съвети, ако се прекъсваше само фаза белите и умни хора нямаше да хабят материал за още едно краче в ключа, нали?
Едно от задължителните условия при двупроводната система нулевият проводник да се използва като защитен е сигурни връзки на нулата и никъде да не се прекъсва с изкл.елементи...

/щото белите и умните хора преди слагаха и предпазител на нулата/
:lol:
chapara - майстор
filmatoplo написа:
Към ел спецовете на които уважавам мнинието-защо при допир с душа леко ме щипва по раничка . Ако реша да сложа -монофазна ДТЗ има ли 40-63 амперови .
Заземяваш ли бойлерите като ги монтираш всеки ден :cool:
filmatoplo - майстор
Нулата не се прекъсва - директно е от таблото -4 кв мм . Да занулявам ги и ги заземявам. Но аз говоря за стара ел инсталация от 80 те години - дву проводна , нула и фаза. Земно има с кол - нулата е свързана с земното в главното табло .
mitcd - специалист
filmatoplo написа:
занулявам ги и ги заземявам
Зануляване е едно ,заземяване е друго.Второто е с три проводника и има възможност за ДТЗ.Нулата си я слагаш и на корпуса .И както ти писаха нулата не се прекъсва от ключа,щото ако се прецака самия ключ и пусне само фазата ще го ду--ш.
Милен - майстор
Spokoiniq написа:
байпас на заземителната клема на корпуса, иначе ключа да си прекъсва фаза и нула на другите две клеми, що давате тъпи съвети, ако се прекъсваше само фаза белите и умни хора нямаше да хабят материал за още едно краче в ключа, нали?
А белите и умни хора си правят инталациите с 3 проводника от които защитния не се прекъсва никъде, всичко друго е компромис и опасна икономия която може да ти струва живота.

Ето инструкцията на едно бойлерно табло от татово време захранено с двупроводна инсталация в което още тогава в царството на двете жици са пуснали към бойлера три проводника. Явно са съзнавали добре колко опасен е уреда и с право наблягат че бойлер се монтира от правоспособен ел.техник.

Изображение
PCL82 - майстор
fikata написа:
Spokoiniq написа:
/щото белите и умните хора преди слагаха и предпазител на нулата/
:lol:
Никой не е слагал предпазители на нулата на старите инсталации, защото те не са имали нула!!! Имали са само три фази в триъгълник. Предпазителите в нулата са се оказали там когато са сменили напрежението от 150 на 220/380 волта. Тогава се е наложило нулата от захранващата мрежа да се свърже с една от жиците на инсталацията.

Нашенски простотии на преход.

Относно двуполюсните ключове. Материалите са се произвеждали често копирани от западни такива, по тяхни стандарти. Затова те отговарят на изискванията за трипроводна инсталация, а отделно нашенци са предвидили възможност за двупроводна.
filmatoplo - майстор
Нямам ключ -захранването е директно от таблото .Имам предпазител само на фазата -от старите керамични завиващи се.
илко илиев - специалист
тоя проблемния бойлер в къща лие?ако е в къща занулявай го и край, а ако е в блок може и на комшията да е избил нагревателя и ако не е занулен може пак и във вас да те бие тока
filmatoplo - майстор
Къща с 13 бойлера. Ще ги зануля всичките. Остават ми още 12 бр и съм готов. :)
zz_stefanov - майстор
filmatoplo написа:
Къща с 13 бойлера. Ще ги зануля всичките. Остават ми още 12 бр и съм готов. :)
За тази къща ли става въпрос http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=13833 . Там всичко е възможно. Направи ли свястна нула?
Оправи си зануляването на всеки уред, но когато инсталацията е тотално сбъркана, причините да удря ток от бойлера най вероятно са същите, заради които ти горят и крушките. Ще утрепеш някой клиент на хотелчето.
А и това
filmatoplo написа:
Кажи марката , почти всеки ден монтирам бойлери ... :)
почва да ме плаши.
За такива като тебе трябва да има периодични инспекции :cool:
Последна промяна от zz_stefanov на нед юли 19, 2009 1:14 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Проблем с бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: