Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
Може би от Будерус са заложили други входни данни и затова се получава това мин. разминаване. Техния чугунен котел ЛОГАНО е много капризен по отношение на тягата на комина и може би затова техните изисквания за размерите са завишени. Същото се отнася за Имергас и Симе, които са едно към едно към Будерус. Не знам кой е оригинала, но не се ли спазят тези данни, котлите не работят добре. При Виадрус У 22 и особенно при Де Дитрих изискванията са по-занижени и затова те се славят с доста по-добро име
filmatoplo - майстор
Да ,с Виадруса и Де дитриха няма да сбъркате като цена -качество .НЕ на Демир докум -солитех -та ако ще и с вентилатор да е :evil: .
ttttttd - специалист
Колеги открих от какво се получава нагара и задръстването на езиците.От това че мятам въглищата с чувалите,точно те са виновни за налепите и спомагат за образуването на нагара.Дано съм полезен на някой който прави същата грешка като мен.
naskov - майстор
Кой по-точно-въглищата или чувалите?
ttttttd - специалист
ЧУВАЛИТЕ колега поради това че се топят и стават с катраните доста гадна консистенция.В тях е проблема.
filmatoplo - майстор
Тази практика е масова , да пълнят наелонова торба с въглища и хоп в котела - бързи , смели,сръчни :-D
nasko_nerva - специалист
AntonBM написа:
Ето и от мен една методика. Направена е за комини горящи дърва, но лесно може да се преработи и за друго гориво. С нея можете лесно сами да сметнете как е вашият комини да видите защо работи добре или не. В архива е ECXEL файл. Формулите са вкарани и се смятат автоматично.
Методиката е супер но имам два въпроса:
Във формулата за изчисляване на загубите на налягане Δp не трябва ли цялото произведение да се дели на 2. Тази двойка е мн важна защото загубите ще паднат наполовина.
Втория въпрос ми е за коефицента на триене λ. Според мен за метални комини е 0,03 - по малък, щото е по гладка стената, а за зидани с тухли е 0,08 - по голям, щото е по грапаво.
nasko_nerva - специалист
Още един въпрос ми се роди в главата по тази методика. По нея смятяме тягата, смятаме и загубите, след това ги сравняваме и търсим:
Тягата да е по голяма от загубите с 3÷5МРа.
(p ст. ≥ 3÷5+Δp ,[MPa])
Тягата на комина трябва да е поне 3÷5 Pa по-висока от пада на налягане в комина.
До тук всичко изглежда добре но:
На мен производителя на котела ми изисква: Необходимо работно налягане( необходима тяга) - 26МРа При това положение не трябва ли да се получи следното неравенство:
p ст. ≥ 3÷5+Δp+р котле ,[MPa]

т.е. като извадим от тягата на комина загубите да се получи цисло равно или по голямо от изискваната от котлето тяга плюс запас от 3÷5МРа
AntonBM - специалист
По точка 1 - Прав си дели се на 2. – Формула 7.2 от справочника на Станчо Стамов – 2-ра част. Мой пропуск поправи си го.
По точка 2 – Пак си прав! За стоманени конструкции е 0,03 за зидани 0,08. (методиката съм я правил отдавна и явно не съм внимавал много много). Благодаря за поправките.
По точка 3. Сигурен ли си, че става въпрос за мегапаскали? 1 MPa е приблизително 10 атмосфери (1 атм=101 kPa=0,1 MPa). Не съм виждал котел с налягане в горивната камера 260 атмосфери. Вентилатора на горелката едва ли може да направи такова налягане, а и комина няма да позволи такова покачване на налягането. Под налягането създадено от комина не може да е повече от 1 атмосфера 0,1MPa (пълен 100% космически вакум). Няма комин, който да успее да постигне това, което се иска от теб тяга от 26 MPa. Ако е без мега пред паскалите – по може.
В методиката се работи в Pa, а не в MPa. Комина дърпа, ако статичното налягане е по-голямо от пада на налягане за дебита на газовете. Ако е по-малко ще се балансира на дебит по-малък от този на изгорелите газове – т.е. няма да осигури необходимото количество свеж въздух и няма да изкара всички изгорели газове.
Когато котела е с принудително пълнене (вентилатор на горелката) - дебита на изгорелите газове е свързан с дебита на вентилатора, а комина се оразмерява по този дебит като пак важи правилото за това, тягата да е по-голяма от напора на този вентилатор. Иначе ще пропушва в котелното.
П.П. ремонтирах си файла по забележките на колегата. Ивинявам се за грешката. По старият файл са се получавали по-големи комини от необходимото, т.е. преоразмерени са.

Тема "Оразмеряване на комини за котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: