• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mitko414 - специалист
Извинявай за спама, ама 50 лв на кв.м. за проектиране...
Трябва наистина да е много добър този архитект.
Разгледай този сайт.
Евгений - помощник
Ами аз не разбирам от строителство и ми се стори странно, че ми предложи да не се прави плоча за малката къща, а само бетонова настилка. Просто не мога да дам тия пари в тази криза във всеки пазар, дори и на архитектите. Утре имам среща с друг и ще видим той какво ще запее... Mitko414 благодаря за сайта, той беше един от първите, които прочетох. Иначе днес подписах предварителния договор с ВиК. Разбрах се и с багерчето за дупките за колците за оградата, ама геодезиста каза понеделник че ще е готов обаче ....
Master_Kenobi - V.I.P.
Като го смяташ така, малко скъпичко излиза... Но пък тия 200 квдрата... сигурен съм, че накрая общото РЗП ще е поне 300-350 квадрата. :) Сам ще се учудиш на тоя номер.
А твърда цена ли каза или на квадратен метър? Как определи това 200 квадрата, като нямаш окончателен проект?!

Внимавай и какво значи "всички проекти"!
Задължителните са (давам и актуални цени за София, близки до минималните):
- Част Архитектура (10 лв./кв.м.);
- Част Конструктивна (5 лв./кв. м.);
- Част Електро (2 лв./кв.м.);
- Част ВиК (1 лв. кв.м.).
- Топлотехническа сметка на сградата (80-100 лв. общо)
- Проект да безопастност и охрана (250-350 лв.)

Проекта за Отопление и Вентилация не е задължителен при издаване на разрашението за строеж, а само топлотехническата сметка. (И за него взимат по 2 лв./кв.м)

Външните връзки на ел., топло, ВиК, газ и пр., ако са нужни, се проектират и заплащат отделно.
batsande - специалист
Наистина е скъпичко и то по време на "криза".Ние се спряхме на архитекти (мъж и жена в екип) с които сключихме договор още преди "кризата" на 14 евро кв.м., като в това влизаха следните части:
- архитектура
- конструктивна част
- Електро
- В и К
- ОВ (за нашата община не беше задължителна но я направихме)
- ПБЗ

Геоложко проучване - 650лв.
Геодезия и вертикална планировка - 400лв.
Вярно че около 5 месеца ни отнеха проектите но се оказа ,че за никъде не бързаме а и минаха общината без забележка. Мога да дам и телефони ако решиш.

А и по 1 евро за последна плоча или както го наричат план покрив
Master_Kenobi - V.I.P.
Опс, правилно! Забравих вертикалната планировка. Задължителна е, както казва batsande. Струва около 300 кинта, но ако вече имаш геодезичното заснемане на имота.
Изобщо, за геодезистите 1500 лв. поне ще отидат. За заснемания, регулация, верт. планировка и пр.

Ама това:
batsande написа:
ми прилича на... изработване... в оня смисъл. :-D Сори! :)
batsande - специалист
Ама това:
batsande написа:
ми прилича на... изработване... в оня смисъл. :-D Сори! :)[/quote]

Да ти кажа при 4-те архитекта които "интервюирахме" преди да се спрем, всичките споменаха предварително за това заплащане което всъщност го лапа конструктора, въпреки ,че според мен нали покрива влиза в РЗП. Но действително проекта на покрива е супер подробен и е в отделна папка - поне при нас.
Master_Kenobi - V.I.P.
Ами, то че План покрив се прави, прави се. Ама, че площта на покрива се включва в РЗП-то и планът му се плаща отделно, сефте чувам. :shock:
Май са ви спретнали здрава "работилница". :(
Или е някъФ супер специален и гениален покрив, ама едва ли...

Вие да не сте питали при другите архитекти: "А, План покрив?"...
Да не се е получило малко като в казармата на времето. Да питаш старшината: "С каски или без каски?" :-D
zdravko_dimitrov1986 - специалист
оТ ГЕАДДЕЗИЧЕСКИТЕ ПРОЕКТИ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН Е ТРАСИРОВЪЧЕН ПЛАН - ТОЙЪ Е НАЙ ОСНОВНИЯТ - ВЕЧЕ ВЕРТИКАЛНАТА ПЛАНИРОВКА НЕ Е.
Упс деби капс лока.
А това 50лв -страшно много е - наполовина трябва да е горе долу.
Покрива не се вкл. в РЗП - сутерен също, складови помещения в подпокривното пространство също.
Имаш доста вратички, но ти трябват свестни хора.
Поздрави.
batsande - специалист
Master_Kenobi написа:
Ами, то че План покрив се прави, прави се. Ама, че площта на покрива се включва в РЗП-то и планът му се плаща отделно, сефте чувам. :shock:
Май са ви спретнали здрава "работилница". :(
Или е някъФ супер специален и гениален покрив, ама едва ли...

Вие да не сте питали при другите архитекти: "А, План покрив?"...
Да не се е получило малко като в казармата на времето. Да питаш старшината: "С каски или без каски?" :-D
Не съм толкова глупав, нищо ,че ми е тъпа физиономията :-D за да ги "подсещам" , че искам да им дам по още 1 евро. Архитектите с които разговаряхме въобще не се познават(предполагам) а и тази цена се оферираше предварително за да няма изненади после.Всичките казаха ,че този разход е за конструктора НО САМО АКО ИМАШ ПОСЛЕДНА ИЛИ ПОДПОКРИВАНА ПЛОЧА а не гредоред например, тогава това отпада.По принцип като се замислиш покривната плоча не е обитаема и с нея квадратурата идва още колкото един етаж. Но обяснението идва ,че конструктора трябва да я предвиди и изчисли. Но както и да е, дано да съм само аз будалата дал 360лв. допълнително, но няма да е лошо след оферирането за цена предварително да се знае дали се заплаща допълнително или не.
Евгений - помощник
Новият архитект е свястно младо момче и ми даде следните цени: Проекти по части цени лв.

Геодезическо заснемане 450
Верикална планировка 350
Геоложки доклад 400
План за безопасност и здраве 350

Визуализации при желание-3 погледа 200

Проекти по части цени лв./кв.м от РЗП

Архитектура 6
Конструкции 6
ВиК 1.5
Ел 1.5
ОВ 1.5
  • 1