Мечтата на всяка домакиня
Здравейте отново.
Виждам че се разгоря сериозна дискусия, което до някъде ме радва... Мисля че в тази държава е крайно време хората да започнат да се замислят над последствията от действията си и да спрем да бъдем специалисти по всичко...

Coldice, отново по проблемът и притесненията ти:
Сметките на колегата на пръв поглед изглеждат напълно коректни. Относно вибрациите - за жилищните сгради по норми няма изисквания да се смятат на вибрационно въздействие - в случая е важна масата на уреда, създаващ вибрации, а 60-70-те килограма на твоята пералня, отнесена към милионите тонове на блока ... направо нищожни.
Не мога да бъда сигурен как е изграден конкретно твоят блок, но ми се струва абсурдно и невъзможно балконът да е "отделна плоча"...
Така че моят съвет е: престани да се притесняваш - изваждай си пералнята, където ти е удобно (би било хубаво да е в близост до стената на асансьора все пак) и си я ползвай със здраве :)

П.П.: Моля те постни една скица на плана на този прословут балкон че така и не разбрах как така хем е конзолен, хем има за странична стена асансьорната шахта :) :? :-D

П.П.П.: Още нещо - статията, която си постнала е написан от пълни маолумници, незапознати с материята и нямаща нищо общо със строителната практика. Аман от специалисти... Няма нищо лошо в реконструкциите, стига да не са самоволни и да са съобразени с конструкцията.
Панелките са може би най-здравите конструкции в нашта мила родина... Лошото при тях е, че всички стени са носещи и всяко по-сериозно разкъртвне е нежелателно...
dito - специалист
Гадаем за това дали плочата е цяла или не. Предположението, че е непрекъсната плоча за кухнята и балкона е много логично и почти 100% достоверно, но то важи само за монолитното строителство. След като очевидно нямаме информация, по-добре да не допускаме. Защото и на мен ми се струва глупаво да се направят от 2 отделни панела, но може да има други съображения при този тип строителство, за които дори не съм си и помислял. Както и да има различни системи. От строителен инженер съм чувал например за някакви сглобеями плочи, които не били цели за помещението, а са по около метър широки, като се застъпват на зъб. Те обаче се компрометирали при земетресението в Свищов и оттогава не се ползвали. Това ви го давам само като пример, че не всичко е очевидно и не трябва да се опитваме да го вместваме в шаблона, който сме си изградили.
Все още се надявам някой запознат с панелките да каже как точно са правени балконите.
coldice - помощник
dito написа:
От строителен инженер съм чувал например за някакви сглобеями плочи, които не били цели за помещението, а са по около метър широки, като се застъпват на зъб.
dito,
познатият ни от съседен и еднакъв с нашия блок, който е разкъртвал подробно при усвояването на своя балкон, описва нещо подобно на това, което споменавате. аз не мога да съм сигурна в думите му, разбира се....

Borki, ще се опитам да начертая такава скица и ще я пусна. Благодаря ви сърдечно за мненията и помощта!
dito - специалист
Колдайс, вероятно твоят познат е разкъртил мозайката и замазката между терасата и кухнята. Там от баща си съм чувал, че се прави на някакъв зъб, който захапва другия панел (за съжаление не го разбрах дали имаше предвид фасания или плочата на кухнята), а заварките са правени на някакви планки и според него били надеждни. Но за съжаление не е съвсем достоверен източник :lol:
Сетих се и нещо друго - на тавана в хола на родителите ми има една пукнатина на мазилката - доста права, на 1 метър успоредно на едната стена. Предполагам, че там се свързват двата подови панела. Което би озачавало, че не всяко помещение има отделен панел за под (би било глупаво за по-малките), а плочата е правена от приблизително еднакви по размер панели (примерно 3х4 м.), които не е задължително да се застъпват върху стена.

Както и да е, да не ти разводнявам темата. Според мен можеш да си изнесеш пералнята. Твоят познат инженер се е презастраховал с тези 800кг/м3 за тегло на итонга, аз мога да се обзаложа, че е 500 (най-често продаваният). Вероятно е приел 750 кг/м3 и ги е вдигнал до 800 заради шпакловката, мазилката и т.н. При всички положения, в действителност зидът ти е по-лек. Освен това, ако не дай си Боже, нещо стане, то ще бъде при земетресение, а не при центрофугиране.
Master_Kenobi - V.I.P.
coldice,
И изнесен цитат от статията лично за вас. (Макар и писана от журналист.)
Някъде да пише за пералня?! :?
...вътрешните ремонти включват избиване на стени и водещи конструкции, постройки на вътрешни арки, обединяване на 2 жилищни помещения в едно, изнасяне на терасите и пълното им закриване с иззидан итонг и нова дограма...
...
Само затварянето на една малка кухненска тераса с итонг натоварва конструкцията поне с 500 кг плочи, към които прибавяме дограмата, остъкляването и поне 150 кг лепило и мазилка...
Продължавам да твърдя, че на този фон от цитата и на написаното вече в темата, въпросът за пералнята и вибрациите й е чиста проба "щуротия" и с интерес ще прочета всяка аргументирано мнение и сметки, които ме оборят! Може пък и да греша... :-D

Не знам какво не ви хареса в тона ми, coldice, и не видяхте ли закачката в него, та с подобаваща сериозност и персонално обръщение ме карате да се връщам темата.
Смятам, че вие или съпругът ви не подлежите на убеждаване, колкото и каквото да се напише тук. Иска ви се, ама не ви стиска и едва ли някакви аргументи от форум, ще ви разубедят.

Но форумите пък са и за това, да питаш и да им вярваш доколкото прецениш...

Успех! :)
niki_sap - специалист
Нема да стане. Бутай итонга и връщай винкела.
zmeios - специалист
niki_sap написа:
Нема да стане. Бутай итонга и връщай винкела.
:-D :-D :-D Браво ники. Имаш една виртуална бира от мен. Впрочем ти верно ли работиш в САП Лабс? (може и на лични отговора)

Да си кажа сега и аз приказката.

Много дрънкахме за натоварвания, сметки излизаха (тук Мастъра беше прав - мястото на сметките е било преди усвояването, а не сега за една пършива пералня), статии излизаха...

Сус!

Госпожице домакиня - ето какво ще Ви препоръчам аз:

1) Местете си смело пералнята на балкона. Тия работи с вибрациите са пълен... смех
2) Ако искате да се чувствате комфортно, има едни гумени анти-вибрационни подложки за перални, сложете една такава отдолу. Има даже и разни тампони за подов и стенен монтаж - колегите дето инсталират климатици ползват редовно такива - там пък АБСОЛЮТНО ГАРАНТИРАНО няма да се разпространяват вибрациите върху носещата конструкция.
3) Направете си един автоматичен, неизключваем отоплителен уред за тая тераса. Ако падне под +5C температурата, да се включва. Най-обикновена печка, калорифер за 15 лева (повечето днешни китайчета го имат тоя "анти-фриз" режим). Това е доста по-важно, отколкото вибрациите. Както ще установите, ако отидете на зимна почивка, и връщайки се, намерите тръбата с мръсната вода "пръсната" в U-коляното, понеже t е паднала под нулата и водната тапа е замръзнала.

Ама кво ли се хабя и аз, то тая тема стана малко сюрреалистична...
Galy - специалист
coldice, с риск да объркам още повече нещата ще се включа и аз. :)
От 5 години живеем в жилище, което купихме ремонтирано. Положението е следното: Терасата към хола е приобщена на 60% към стаята (оставено е място колкото за едно сушило отвън). Зидана е с 10см. ИТОНГ, има голям панорамен прозорец и врата. Прекаран е водопровод през целия хол - долу по первазите. Имаме си кухня и пералня :). Мръсната вода е отведена в тръбата, през която върви водата от терасите, тръбата е увита с вата и иззидата с ИТОНГ. Нямаме никакви проблеми за момента. Пералнята си центрофужи и без тампони :) Сменяхме и гаранционни лагери скоро, така че имай в предвид че тресеше яко. Отходните тръби не са замръзвали, няма нужда от печка според мен. Това беше примера, който ще ти помогне да вземеш положително решение относно пералнята. Сега да те запозная и с втория пример, по пресен - от това лято. В другия вход си дойдоха млади хора от чужбина...изкарали парички и юрнаха здраво ремонтите. Те живеят също на втори етаж като нас. Целия блок се изомяваше от решението (може би видяно от навън) :) което взеха...направиха си подова замаска, но видиш ли, решиха да изкарат терасата с 20см напред от нормалните и габарити :) Не ме питай, незнам защо :) Отляха си хората "плочата", построиха Итонг-а, сложиха дограмата и на долния етаж на жената и окапаха стъклата :) Цялото остъкление се пропука. Жената е възрастна и се вайка и до днес. Може би било случайно а? Незнам, но не и платиха прозорците доколкото разправят комшиите де. Та така...може би въпрос на изпълнение и грамотност. Мен ако питаш, слагай си пералнята и да не ти пука. Цяла тераса изидана вече, че за една пералня...смешно е да се обсъжда. Друг е въпроса как и кой въобще позволи своеволията в които живеем половината от нас и които другата половина гледат псувайки и чакайки историята да покаже правилно ли било или не ;)

Тема "Пералня на усвоена тераса - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: