Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Каналски - специалист
chavdarov6 написа:
...
Ми до диаметър 200 няма май голямо значение над 300 може да се замислиш. Ако има фасонни елементи и сградни канализационни отклонение, може да засече как се получава цената им. Ако някой ще се хване да ти прави хидравлична проба, пак е повод за замисляне. И остава последно, ако се хванат за носимоспособноста (SN) дали ще има налични такива. Сетих се , че практично погледнато оребрените тръби навсякъде можеш да режеш и да използваш муфата, за гладките трябва специално да си купиш муфа ... бла бла ... всичко опира май до цената в България.
chavdarov6 - специалист
Е добре де,аз даже няма да я изграждам.......тя е готова повече от половината 200м. Направена е от общи работници с технически ръководител (понеже цената ми е била високичка за тях)....Сега се запознах с въпросните тръби и би било добре да я продължа аз на по тънка цена,само исках да се уверя че не сам в някаква грешка.....

Строителна фирма изгражда канализацията,защото имат няколко кооперации в завършен вид БЕЗ канализация.......така че изграждат я и след време я даряват на общината.........има и още но не ми се пише....
Та продължавам да моля някой работил с въпросните тръби да ми каже че може да се подменят.

П.С. По проект е ПВЦ.....
Каналски - специалист
chavdarov6 написа:
Та продължавам да моля някой работил с въпросните тръби да ми каже че може да се подменят.
Koe да подмениш ! Това , че в проекта е PVC, a искаш да използваш с друг материал със същите механични характеристики и вътрешен диаметър ? Естествено, че може и то точно проектанта може да го запише черно на бяло за "вързване на гащите" .... ама извинявай че се меся , напрактика аз не съм стоял в изкопа и да слагам тръби ... само си намирам приказка. Предполагам, че няма заповедна книга, ако няма и на чертежа да го напише с червеничко пак става ... ако не са му платили проекта е криво, ама пак ще се оправите :) с подмяната
chavdarov6 - специалист
Ами да задоволителен е отговорът.....благодаря на Каналски за пореден път :)
chavdarov6 - специалист
Ами някой може ли да ми каже,дали трябва тръбите на аспирацията(кухненска)да са по дебели от тези на вентилацията на бани и мокри помещения.....разбирайте вертикален монтаж,и дебелина на тръба не на диаметър.
mitaka_vk - специалист
ПВЦ можеш да го подмениш с оребрена ПЕ тръба. Но е препоръчително да се консултираш с проектант. Другото е че ПВЦ е по скъпа по принцип от оребрената при еднакво SN /най често SN8/. Най често проектантите се съгласяват да се промени вида на тръбата /има и изключения, но не е чак толкова страшно малко по дълго са разговорите и предоставянето на доказателства докато се убедят/. Оребрените тръби са перфектни за прави участъци от РШ до РШ без фитинги, опре ли се обаче до фитинги товаренето на стойността е здрава, за разлика от ПВЦ /изключвам диаметрите от 300 нагоре/.
chavdarov6 написа:
Ами някой може ли да ми каже,дали трябва тръбите на аспирацията(кухненска)да са по дебели от тези на вентилацията на бани и мокри помещения.....разбирайте вертикален монтаж,и дебелина на тръба не на диаметър.
Не, даже понякога слагат и с по малка дебелина на стената.
chavdarov6 - специалист
Благодаря за бързият и задоволителен отговор :)
chavdarov6 - специалист
Търся подробно обяснение за означенията на тръбите за външна канализация SN4,SN8.
И ако не ставам нагъл.... :) .... някой може ли да ми каже колко дълъг е живота на тръба ПВЦ SN4 примерно за ф110
LazarGanev - "Велик майстор"
Дебелина на стената
SN4 са за дворна канализация и са по-дебели
SN2 са за канализация в сгради
Има и още един клас, още по-тънки, които са за въздуховоди
Не можах нещо да кача таблиците, ама ще пробвам пак.
Изображение
Каналски - специалист
chavdarov6 написа:
...
Грубо копирано и сложено (ако не греша) :
NOMINAL STIFFNESS - SN в kN/m2

Код: Избери всички

SN е цифрово обозначение на твърдостта на тръба или свързваща част, което е закръглено до цяло число, използвано за определяне на твърдостта в kN/m2 и показващо минималната твърдост на пръстена на тръба или свързваща част.
Иде реч за външно натоварване и деформация до определени граници с цел запазване правилната/производствената форма на сечението, с идея да не се намалява/променя проводимостта. SN се отнася най-вече само за пластични/гъвкави тръби.
ring Stiffness testing machine
Относно "живота" .... има някакви изследвания и стандарти, ама е пълна каша. Защото не е ясно дефинирано понятието "живот", например това тук Живот ли е .... :-D
P.S.
тръба или свързваща част
Ето примерен проблем :
Тръба SN4 и Муфа SN12 .... едното се деформира леко , другото не мърда .... какво се случва с/при гуменото уплътнение ....?
Последна промяна от Каналски на чет авг 19, 2010 6:36 pm, променено общо 1 път.

Тема "наклон при 50м. трасе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: