• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
За термосифон ти трябва бойлер с мантел , чувал съм че са го правели и със серпентина вертикален -нещо като казан за ракията , но аз не съм пробвал .Предимно монтирам само заводски хоризонтални комплекти на Сънсистем , гръцки и китайски не ми харесват , не че са некачествени. Има едни със вакумни тръби директно в балона и те са добри -Ковекс .
filmatoplo - майстор
Бойлерите са докарани вече на обекта :) 3 по 500 литра , купени от БГ Терм , докараха ми ги направо на место безплатно -доволен съм .Обекта е на Биг брадър 1 . :) След никулден ще ги свързваме .Панелите оставяме за пролетта . :wink: Сега само връска с водопровода , и с котела Виадрус .
chrantov - напреднал
Ами, да питам и аз...

Сложих слънчеви панели на Sunsystem - 2бр. 1000х2500, хоризонтална ориентация... остатък от някаква специална поръчка... ако не се лъжа със селективно покритие... Идеята е да топлят 200 l бойер (пак на Sunsysytem). Уверението беше, че през лятото ще имам топла вода до 70-80 градуса. На практика, през лятото температурата рядко стигна 60 градуса, но куриозното е, че сега, при почти минусови външни температури, в слънчево време понякога вдига над 60 градуса (горе на панелите)... Освен това, управлението (DelraSol BS) включва циркулацията при 40 градуса на палелите, докато водата в бойлера е 10-15 градуса... това прави сиситемата практически безполезна през зимата... Би могло циркулацията да включва и при 10-тина градуса разлика между "горе" и "долу"... Може ли нещо да се направи?
filmatoplo - майстор
Тръгването на циркулацията през панелите от 40 гр е заради конденза , под 40 гр панела се замъгля и не пропуща светлината и образува конденз който вреди на медта .Мислите ли че не съм правил и така по молба на опърничеви клиенти , но панелите седят до обед бели от конденз в тях. :wink:
Bobivan - специалист
Наричаш 60 градуса в колектора зимно време безполезни?
filmatoplo - майстор
Ако си включил бойлера на ток или на парно , слънцето трябва да ги надвие за да включи помпата на слънчевата система.Ако не ти е вред или въобще няма възвратен клапан също топлото от бойлера може да се качва в панелите вечер и въобще. Хоризонтални панели на Сънсистем :? да не са те излъгали .Иначе съм монтирал и така и работи.
kuuuuuul - майстор
хоризонтална ориентация... остатък от някаква специална поръчка..
Е те такова нещо не бях чувал :lol: Да не би да има и с обратна ориентация? Дай снимки да ги видиме.
filmatoplo - майстор
:) Иска да каже човека че панелите са за хоризонтален монтаж , останали от такава поръчка , щото обикновенно панелите на Сънсистен са за вертикален монтаж . Аз съм монтирал турски алуминиеви за вертикален монтаж -хоризонтално , така беше заварена стойката от друга фирма , работи перфектно -панелите са 30 броя и топлят 6 по 500 литра бойлери. :wink: в хотел със 40 бани .
romanpm - майстор
idakieff написа:
абе решил съм да си направя един колектор само за лятото за 80л. боилер
идеята ми е тип лира с две хоризонтални ф22 и 6-7 вертикални ф15 медни тръби и тънка медна ламарина по скоро нещо като латунг която ще я запоя за самата лира ще я боядисам черна с 2 стъкла и някаква кутия мисля че ще свърши работа па ако не заминава на село при другите ми не дотам добри изделия :lol:
приемам идеи всякакви
Това работи от 11г , тръбите са поцинковани кутията дърво , вата и ламарина :)

Прикачен файл

1-mini.jpg
1-mini.jpg (268.89 KиБ) Видяна 5872 пъти

Прикачен файл

.jpg
.jpg (39.05 KиБ) Видяна 5872 пъти
filmatoplo - майстор
Браво :) 1 първия ми коментар тук беше за това .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: