• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alfafen - специалист
Ми може и малко повече да е но зависи.Примерно един панел е 500 лв с монтаж и др глупости 1000 да е .При консумация на бойлера по 35-40 лв на месец ..... Говорим за всесезонен панел като зимата пак се ползва ток за дозагряване в облачни дни
alsted - майстор
офтопик

Има много изписано за "всесезонните" слънчеви... Струва ми се, че не си чел достатъчно /не се опитвам да те засегна, а да те провокирам да се запознаеш по-обстойно, понеже ми се струва, че си им се навил/. Същото важи и за термопомпите. Както са и не по-малко въпросителните около инвестициите във фотоволтаиците :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
alfafen написа:
Ми може и малко повече да е но зависи.Примерно един панел е 500 лв с монтаж и др глупости 1000 да е .При консумация на бойлера по 35-40 лв на месец ..... Говорим за всесезонен панел като зимата пак се ползва ток за дозагряване в облачни дни
Ако може малко по-точни сметки!
alfafen - специалист
Ми моята аритметика е такава при 36 месеца по 35 лв това са около 1300 лв(само на ток), ако за три години ползваме бойлера на ток общо 9 месеца по 35 лева това са 320лв + 1000 лв панел и излизаме на нула . Така го смятъм аз ако греша поправете ме.Наистина не съм се задълбучавал много и не съм решил да си слагъм понеже съм на приземен етаж.Но един ден може би :roll:
Аз пък смятам така - един 80 л бойлер повече от 30лв сметка не можв да направи. Ако си сложиш панел по-малко от 2000лв трудно ще стане и ще го ползваш 6 месеца в годината.
6мес х 30лв = 180лв/год икономия
Ти кажи сега за колко години ще се изплати.
От екологична гледна точка съм съгласен, че и на мене ми се свива сърцето през лятото като не можем да си намерим място къде да се скрием от слънцето, в същото време някъде да се изгарят въглища, за да се получи ток, с който да си стопля бойлера.
lov - майстор
LazarGanev написа:
Аз пък смятам така - един 80 л бойлер повече от 30лв сметка не можв да направи..
Първо здравей и благодаря за съветите от другия форум.
Не си прав че един бойлер харчи толкова малко. Аз на времето взех че си направих експеримент без жената да знае и закачих един брояч на моточасове в таблото на болера. При исловие че меренето стана точно за един месец и при това феврураи. Е 28 дена е ама пък и водата доста по студена. Та извадката може да се каже че е точна. На всичко оторе бях му закачил и часовник та се включваше само на нощна и вечер кат загрееше гледахме да ползваме уж намалението. И така до сутрината съответно е заграл. И жената го почва да го ползва и до към обяд вече няма никой и подпъва една юнга. Тогава бяхме тричленно семейсто с малко дете. И в крайна сметка се оказа че харчи 200 kW/h месец. Минах на 24часов режим на подгряване. Като вече сравнявах само сметката за ток ами почти ралика нямаше. Тъй в крайна сметка се оказа че най големия бирник в тая къща е бойлера. както и да го погледнеш на 50-60% от нея отива за топла вода. И баш тогава ми падна предето и се захванах със соларите. :?
alfafen - специалист
Аз пък смятам така - един 80 л бойлер повече от 30лв сметка не можв да направи. Ако си сложиш панел по-малко от 2000лв трудно ще стане и ще го ползваш 6 месеца в годината

Добре де аз не съм специалист обаче има всесезонни селективни панели за 500 лв.Незнам кое му е по лошото от вакуумните и незнам защо си такъв песимист че ще ги ползваш само 6 месеца.Другото което е ако нямаш малко дете може и да ти изгори 30 лв бойлера ,но ако се използва много вода според мен си саслужава.А и както ти каза има и екологична гледна точка :) .Но всички сметки са изкл. относителни така че всеки решава сам за себе си
Милен - майстор
lov енергия не се мери с моточасовник :lol: а с електромер. следващия път си сложи електромер на бойлера и тогава ще коментираме кой, какво и колко.
alfafen - специалист
Милен аз невиждам разлика дали е моточасовник или електромер в случая както каза lov бойлера е само на нощтна тарифа. Няма какво да се обърка а ако към сметката вкл. и юнга-та :shock: .Само аз невидях икономията тук :?
Не ме разбирайте погрешно, и аз съм ЗА използването на слънчевата енергия, ама пущината не е толкова евтина, колкото ни се иска. Тоест - тя е евтина, ама ползването и не е :) .
lov, ясно че харчите много вода, ама в такъв случай пък трябва по-голям бойлер, още един панел (или два) и сумата хвърчи нагоре. Съгласен съм, че всеки лев от по-голямата система се изплаща по-бързо, ако има голяма консумация, ама трябва да се даде предварително.
alfafen, на кои селективни панели от 500лв казваш всесезонни? На вакуумните не съм фен, че са капризни и нямам желание да вися по покривите да ги обслужвам гаранционно без пари.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Консумация на ел. енергия от бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: