Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Май само единака, се опита да ми отгорови на въпроса, как се полага ватата. Ще се поразтърся за темата на прасчо.
Там където ще се стръпва (рядко) 10-20 кв.м , все пак ще сложа някаво ОСБ. Въпроса е на останалото място - направо слагам ватата и нищо друго ?
Последна промяна от ArturDent на нед мар 21, 2010 10:00 pm, променено общо 1 път.
Biso - специалист
Артъре, щом ще правиш покрив......направо прави него най-първо.
Ако тръгнеш с топлоизолациите, замазките и други временни решения преди покрива, според мен ще се набуташ двойно.....
Най-важното нещо при плоските покриви е отводняването, което най-лесно и евтино се постига с наклон. Той пък се прави най-лесно със замазка..... ако е дебела трябва и армировка. Без наклона ще береш ядове и ще се образуват микролоквички, които ще направят белята. Погледни си снимката как сега там където плочата е образувала корем се задържа вода. Ако обаче направиш наклон после вече в подпокривното ще е добре да го изравниш.... иначе винаги ще те дразни. Пък и докато направиш конструкцията пак ще къртиш части за да стъпиш на плочата и то не малко......двойна работа.
Та моето мнение е, покрий си първо къщата и тогава вече прави изолации на плочата .....и май по-добре отдолу 10см вата и гипсокартон.
Тани - модератор
Само вата разбира се! Просто я разстилаш плътно върху плочата и си готов! Сложи поне 20 см за да има ефект. Хубаво е да кръстосаш пластовете за да не съвпадат "фугите".

Biso . Артър ще си прави класически покрив с керемиди!
Biso - специалист
Аха..... ясно, помислих, че иска на 2 етапа ..... първо някаква изолация отгоре и после (по-късно) покрив.
А иначе и аз все се чудя как би могло да стане така, че върху надзидовете, където лягат гредите за покрива и обикновенно се неглижира зоната да не се образува термомост.
В тази връзка и предложих ватата с картон да е под плочата като по-бързо, удобно и евтино решение с което се решават едновременно 2 проблема оформянето на тавана и топлоизолация. Разбира се ако височината на помещението позволява.
ralev - специалист
@ArturDent - Аз ти препоръчвам да изолираш първо надзида, помисли надзида си е термо мост и е като ребро на радиатор само че нямаш нужда да топлиш атмосверата. Там където ще легнат гредите с фибран и после връзвате с железата които сте оставили. След като се направи конструкцията на покрива, и преди да е затворете покрива, може да се положи вата на местата които ще бъде ниско и трудно след това. А при завършен покрив полагаш останалата част.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
никога не съм виждал де се изолира с минерална вата върху бетона пло4а но в бг маи сме измислили нова технология ,ватата е наи ефтиния и бърз вариант за изолиране но в конкретния слу4аи няма да върши работа за това което е тя както в твоя слу4аи е наи добре според мен да изолираш тавана отдоло ако може или покрива които ти си решил да направиш.на тавана върху бетона ти трябва изолатция която няма да пропуска влага до бетона а тази изолатция е по скапа от ватата затово ако искаш още едно мниние неслагаи никва изолатция а използваи парите които ще спестиш за по добра дограма,радиатори или каквото ти решиш
Тани - модератор
bencho_rb написа:
никога не съм виждал де се изолира с минерална вата върху бетона пло4а но в бг маи сме измислили нова технология ,ватата е наи ефтиния и бърз вариант за изолиране но в конкретния слу4аи няма да върши работа за това което е тя както в твоя слу4аи е наи добре според мен да изолираш тавана отдоло ако може или покрива които ти си решил да направиш.на тавана върху бетона ти трябва изолатция която няма да пропуска влага до бетона а тази изолатция е по скапа от ватата затово ако искаш още едно мниние неслагаи никва изолатция а използваи парите които ще спестиш за по добра дограма,радиатори или каквото ти решиш
За да отречеш нещо и да си убедителен, трябва да се обосовеш защо не е добре да се направи нещо и да кажеш с какво твоето предложение превъзхожда останалите. Но трябва да го направиш с ФАКТИ , а не с МНЕНИЯ . Не разбрах също така за каква влага говориш и от къде ще дойде тя.
bencho_rb - специалист
За да отречеш нещо и да си убедителен, трябва да се обосовеш защо не е добре да се направи нещо и да кажеш с какво твоето предложение превъзхожда останалите. Но трябва да го направиш с ФАКТИ , а не с МНЕНИЯ . Не разбрах също така за каква влага говориш и от къде ще дойде тя.[/quote]

неотри4ам нишо просто не знам и не сам виждат да се използва минералната вата по този на4им ,производителят а те са много но ватата е една и саща дават други препораки как да се използва тя просто не сам срещал да се полага върху бетон а препора4ват друг вид изолатция върху бетон.да минералната вата е хубава и ефтина нонемисля 4е ще бъде добра за изолатция върху бетон като тои сам по себеси е изолатор затова аз не си измислям нищо просто стрикно прилагам описанието на производителя .за влагата -на всяко таванско помещение се полу4ава кондезатция и от там малко влага
Тани - модератор
bencho_rb написа:
неотри4ам нишо просто не знам и не сам виждат да се използва минералната вата по този на4им ,производителят а те са много но ватата е една и саща дават други препораки как да се използва тя просто не сам срещал да се полага върху бетон а препора4ват друг вид изолатция върху бетон.да минералната вата е хубава и ефтина нонемисля 4е ще бъде добра за изолатция върху бетон като тои сам по себеси е изолатор затова аз не си измислям нищо просто стрикно прилагам описанието на производителя .за влагата -на всяко таванско помещение се полу4ава кондезатция и от там малко влага
Искрено се забавлявам като чета мненията ти. Затова сме на този хал,защото хората не правят разлика между мнение и факт. Това какво мислиш ти си е мнение , дори това какво мисли производителя също, но то поне е по-вероятно до се основава на факти. Та какво казват производителите - защо не се използва вата и какво се използва за изолатция освен изолотора наречен бетон? Аз всъщност не разбирам много от тези работи ще ми обясниш ли за да ги разбера за да не се излагам пак? Ти си стриктен и четеш и спазваш технологиите, а аз дори не знам от къде да ги почета. Другите да не ми обясняват - само ме заблуждават и подвеждат.
bencho_rb - специалист
Тани написа:
bencho_rb написа:
За да отречеш нещо и да си убедителен, трябва да се обосовеш защо не е добре да се направи нещо и да кажеш с какво твоето предложение превъзхожда останалите. Но трябва да го направиш с ФАКТИ , а не с МНЕНИЯ . Не разбрах също така за каква влага говориш и от къде ще дойде тя.
Искрено се забавлявам като чета мненията ти. Затова сме на този хал,защото хората не правят разлика между мнение и факт. Това какво мислиш ти си е мнение , дори това какво мисли производителя също, но то поне е по-вероятно до се основава на факти. Та какво казват производителите - защо не се използва вата и какво се използва за изолатция освен изолотора наречен бетон? Аз всъщност не разбирам много от тези равоти ще ми обясниш ли за да ги разбера за да не се излагам пак? Другите да не ми обясняват - само ме заблуждават и подвеждат.[/quote]
изглежда 4е неможе да ме разбереш ,тогава отвори кнауф webpagе които произвеждат минерал вата за цялата земя и ми пока жи как те препора4ват да се използва минералната вата и ако ми покажеш някаде да се слага върху бетон аз ще ти се извиня ино ако не намериш ти ще ми се извиниш.

Тема "Топлоизолация на таван (на която може да се стъпва)." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: