Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Ще дойдат, не се безпокой ;(

Например цената на бетона ще е включена но транспорта до обекта не, защото не се знае точно. Например при мен цената е около 2 кв./км/куб.м. Което при 13 км и 3 кубиков бетоновоз = 78 лв. на бетоновоз. 10 такива курса и ето ти 780 лв.
Има неща които изобщо няма да са включени в договора, а ще трябва да се направят. Например предвидено е изхвърляне на 10 кубика пръст, но те се оказват 13. Допълнителните 3 к'во ги правим ?
Или плочата ти е 15 см, но като се налива, особено в основите може да "влезе" повече. Имай предвид, че на 140 кв.м., един сантиметър разлика в дебелината са 1,4 кубика бетон.

Да не забравяме, че някои строители нарочно ще забравят да включат нещо в офертата(договора), което ти ще трябва задължително...

Освен това ти казваш че нямаш количествено сметка, което веднага значи че нямаш количествено-стойностна!
Затова плати на архитекта/конструктора да ти изготви количествена сметка (труд и материали). Не че ще е съвсем точна, но когато търсиш оферти ще сравняваш еднакви неща!

Успех!
Хубаво че ги има тези форуми че човек може да попита и някой който вече е минал по този път да му помогне със съвети и напътствия да не прави грешки и да внимава,че то Българите сме малко .................Аз се прее.........бах от не се прее........беш и ти.Извенявам се за израза ама е така.Малко хора са готови да предпазят други хора да не правят тяхните грешки.Много ти благодаря за съветите,ще ги имам в предвит.
А какво можеш да кажеш за дървените къщи,по точно дървена конструкция с осб ,гипскартон,битумни киримиди-сгловяемите къщи?
ArturDent - Почти Безобиден
Варианти много и цени много - излежат примамливи,
НО,
Като искаш цена задължително, я искай с фундамента, основите!
Изобщо не обръщай внимание на приказките на търговците, че основите ще ти струват 2-3000 лв. Искай те да ти ги включат в офертата.
Наричам ги търговци, защото наистина са такива - те продават материали за сглобяеми къщи и почти не се занимават със строителство. Обикновено са "построили" 1-2 вили от по 40 кв.м. Другото са снимки от разни каталози.
Освен това ще ти искат 70 - 100% от парите предварително! В тази криза дали няма да си покрият други задължения и ти да пиеш една студена вода?
Трябва да проуча и цените на сглобяемите къщи,макар че този вариант едвали ще ми е от полза защото втория етаж се явява мансарден и покрива ми е и таван.Вчера ми предложиха 25 лв за фунамент и по 35 лв до покрив на м2. за монолитно строителство само труд.Ако имаш някакво виждане по въпроса пиши,ще ми е от полза.
Разгледах снимките от твоя строеж,колко ти излезнаха етапите на строежа в цифри.
Biso - специалист
Обратното трябва да е - обикновенно 35лв/кв.м. за основи и фундаменти и по 25лв/кв.м за етажите след кота нула.
Покрива е тема за отделен пазарлък и зависи от вида му и сложността му.

Това все пак са много относителни и ориентировъчни цени и много зависят от спецификата на самия строеж. При разговорите си с различни строителни фирми и бригади получих оферти от 20-50лв за квадрат....... :wink: :)
stenmark - специалист
Не е обратно,защото до кота нула има ивичен фундамент ,ВиК ,обратен насип и настилка.А след това знаеш колони,плоча/незвисмо дали е безгредова/ зидария.Работат след кота нула е повече.Покрива пак го оферират 35лв/кв. но не по плочата а реалната квадаратура.
Biso - специалист
Хммм....само при условие, че не се слиза под земята като етаж. Тогава съм съгласен. Иначе ще е обратното, щото има подложен бетон под ивичните основи и стъпките, самите те, евентуално кофраж и обратен насип за тях, ВиК, плоча на кота -ххх, кофраж за пояси греди и колони и плоча на кота "0".

То затова и не могат да се дават точни цени, защото всеки строеж си е строго специфичен и изисква различни по вид и изпълнение СМР.
BoBo72 - специалист
Привет на всички маниаци :lol: :-D
Един съвет , ако сега започваш , по добре се откажи , вземи си парите , купи си билет за самолета , и да те няма :?
Имам нова готова къща и вече се чудя как да я продам , за да се спася.
На шест километра от София.

Прикачен файл

DSC00004.JPG
DSC00004.JPG (43.39 KиБ) Видяна 3962 пъти
stenmark - специалист
BoBo72 Kъщата ти изглежда много добре!Нима изобщо нети е мила след толкова труд?Покрива метални керемиди ли е?
tuninghuman - специалист
БИ ЛИ дал малко информация за сайдинга?

Тема "Моят бъдещ дом." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: