• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
eurogas - специалист
Четох, четох, запалих се за тези рекуператори, намерих един нов модел на Мицубиши, компактен, стенен, от доказано добра марка, прилична цена от 740 лева, и днес ми монтираха два такива, един в спалнята, и един в хола, дупките в стената бяха сериозни, два броя за всеки с почти 100 мм.диаметър, къртенето е яко, но всичко мина успешно.

Тази нощ ще спя за първи път с работещ рекуператор, надявам се да си заслужава инвестицията, може да пусна и снимки ако някой се интересува. :)
bulhomes2 - майстор
Изключително много се интересувам. И аз отдавна ги гледам, но така и не намерих вносител. Нали за такъв говориш - http://www.mitsubishi-aircon.co.uk/defa ... 0000061498 Дават им 70 до 77% ефективност. Искаш ли да ти изпратя 4 термометъра и да позапишеш показанията при различни температурни разлики (външна и вътрешна t°). Ама после и да ми ги върнеш де, щото от 10-15 бр зор събрах тези четирите да са с еднакви показания при еднакви условия. Тъкмо ако нещо не ти оправдаят очакванията и не си доволен от сделката - ще имаш аргумент да им ги върнеш (ако не стигнат до рекламираните проценти де).

4 термометъра защото един слагаш да мери стайната t°, друг - външната, третия - t° на входящия в стаята въздух, и четвъртия - естествено на изходящия.

Има и един гаден начин за демонстриране на висока ефективност. Може част от изхвърляния въздух да се връща обратно с "уж" свежия. За да проверя моя си правих димки с амониева селитра (от детството). При теб можеш да го провериш с една ароматизирана пръчица. Отваряш я и я палиш под работещия рекуператор така, че да изсмуква и изхвърля всичкия дим навън. Пожелавам ти в стаята изобщо да няма мирис на нея след като изгори!
radius - майстор
Интересно ми е как е с шума. Преполагам за спалнята нощем трябва да е на Low режима, поне ще е по-голяма ефективността.
eurogas - специалист
Точно това е моя модел, внася го климаком, има два режима на вентилатора, тихия е едва доловим, понеже съм любопитен единия го разглобих преди монтажа, няма да повярвате, е него няма топлообменник.

Има един вентилатор с две отделни турбини, огромен филтър с форма на куб, и четири хартиени пити, и НИЩО повече...., баси майтапа, предполагам че вътре става топлообмена, т.н. хартиен топлообменник ???

Утре ще снимам всичко подробно, че стана късно за снимки, а искам да снимам и от външната страна на стената, да се види как е монтирано отвън, според мен всеки може да си направи съвсем лесно такъв рекуператор ползвайки идеята на моя, в основата е този филтър, който естествено се продава като консуматив, лесно може да бъде закупен, нужен е още един тих вентилатор и малко ЖЕЛАНИЕ, нищо повече .

За измерване колега е малко рано, в тези дни нямаме сериозни разлики в температурата вътре-вън, аз имам професионален лазерен термометър, и като захладнее ща измеря съвсем точно, въпреки че не подлагам на съмнение данните които дават японците за КПД, ползвам 8 нови хиперинвертора на Мицубиши модел FD, нямам думи колко са прецизни във всеки детайл. :)
Последна промяна от eurogas на съб окт 26, 2013 10:46 am, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Чудесно. Ще чакам с нетърпение.

А в коя част се "допират" потоците - в хартиените пити или във филтъра?
eurogas - специалист
bulhomes2 написа:
Чудесно. Ще чакам с нетърпение.

А в коя част се "допират" потоците - в хартиените пити или във филтъра?
Всичко става във филтъра, филтрация и топлообмен, затова е много лесно и просто да се купи такъв филтър, и да се свърже към един или два тихи вентилатора, няма нищо сложно в тази система, скъпия и сложен алуминиев топлообменник е отпаднал, без да искат япончетата са ни развързали ръцете за самодейност, създавайки този филтър-чудо.

Първите впечатления от преспиването с рекуператор са отлични, въздуха в стаята беше чист през цялата нощ, много приятно се диша и спи в такава среда, на сутринта влажността беше 35%, усеща се приятна свежа влажност, не е както преди парното да изсушава всичко.

Отоплението ми е с парно на газ, автоматично следи температурата, включва се когато е нужно и спира като стигне зададената температура, почти не допуска разлика, през цялата зима в цялата къща е 21 градуса, няма друго такова удоволствие, много е приятно всички стаи да са с еднаква температура през цялата зима. :)
Последна промяна от eurogas на съб окт 26, 2013 6:37 pm, променено общо 1 път.
eurogas - специалист
Прикачен файл:
IMG_0768.JPG
IMG_0768.JPG (87.09 KиБ) Видяна 2453 пъти
Прикачен файл:
IMG_0771.JPG
IMG_0771.JPG (78.74 KиБ) Видяна 2453 пъти
Прикачен файл:
IMG_0772.JPG
Прикачен файл:
IMG_0773.JPG
Прикачен файл:
IMG_0774.JPG
eurogas - специалист
Прикачен файл:
IMG_0775.JPG
IMG_0775.JPG (87.62 KиБ) Видяна 2450 пъти
Прикачен файл:
IMG_0776.JPG
IMG_0776.JPG (97.74 KиБ) Видяна 2450 пъти
Прикачен файл:
IMG_0777.JPG
IMG_0777.JPG (98.15 KиБ) Видяна 2450 пъти
Прикачен файл:
IMG_0778.JPG
IMG_0778.JPG (97.61 KиБ) Видяна 2450 пъти
Така изглежда машинката отвътре, има само филтър и вентилатор, много е простичко, от задната страна има едни клапи, с една ръчка под машината мога да затворя клапите ръчно, и така да се изолирам от външната среда.

Като се позапуши филтъра и го подменя с нов, задължително ще го срежа, за да видя как е устроен, цялата гяволия е в него, как успява да направи топлообмена, подозирам че има много финни хартиени каналчета, и точно там двата срещуположни потока си предават температурата. :)
Тани - модератор
Това не е филтър, а топлообменник :wink:
eurogas - специалист
Прикачен файл:
IMG_0779.JPG
IMG_0779.JPG (79.83 KиБ) Видяна 2447 пъти
Прикачен файл:
IMG_0780.JPG
IMG_0780.JPG (68.24 KиБ) Видяна 2447 пъти
Прикачен файл:
IMG_0781.JPG
IMG_0781.JPG (61.92 KиБ) Видяна 2447 пъти
Това са дупките в стената, почти 100 мм. за повече разкош на операцията, или по-просто казано...толкова си може длетото, ако имахме бор-корона на 80 мм., щеше да е песен, реално тръбата която минава е 75 мм.

Дупките се правят под наклон срещу евентуален конденз, накрая межди тръбата и тухлите се уплътнява хубаво с пяна, за съжаление вчера не успяхме да го монтираме второто тяло в хола, защото стената се оказа по-дебела от предвиденото в стандартния комплект.

Монтажната фирма ще достави оригинални удължители, за да стане както трябва, и другата седмица ще свържеме и втория рекуператор, къртенето е сериозно, не си мислете че е шега да пробиеш стената по този начин, голяма мръсотия и прах. :)
Последна промяна от eurogas на съб окт 26, 2013 10:25 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: