• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
докера - специалист
teon написа:
...докера, изсъхналото клонче от третата снимка на кайсията каква болест е?...миналата година имах пак подсъхнали клонки...по съвет от агроаптеката,пръсках на по-ранен етап с нещо и се оправи...ама нали помня и не си записах тогава :datz: :x
Именно това е ранното кафяво гниене при кайсията - в последствие и плодовете заболяват - вижда се на снимките.
vlax - майстор
Здравейте
Предстои ми да поставя мулчиращо фолио без дупки под доматите/още не съм ги засадил-подготвям мястото/.
Имам три въпроса:
1. Какво трябва да бъде фолиото (1) отгоре сребристо-отдолу черно или (2) черно от двете страни
2.Преди да поставя фолиото и тръбите да напръскам ли със стомп против трева при положение че фолиото не дава на тревата да расте
3.На какво разстояние от корена трябва да се поставят маркучите с капкообразуватели 10-15-20 см/корените мисля да ги поставя в двата края на фолиото така че разстоянието между редовете /два реда на едно фолио/ ще бъде 65-70 см.
alsted - майстор
hidrazin написа:
... Едновременно с тези насях и други, взети от друго място. На тях им няма нищо но бяха по-закалени. Листата им бяха по-тъмнозелени и самия разсад по-добре развит.
Според мен е това. Преди две (или три) години почти всичкия ми разсад загина точно така - листата побеляха като да са поляти с белина. Не бях ги закалил добре, знаех си, но ... Отделно хем духаше вятър, хем печеше и слънце, та не разбрах кое точно беше основния фактор. При теб - вятър, слънце в деня на засаждането и след това?
hidrazin - майстор
alsted написа:
... При теб - вятър, слънце в деня на засаждането и след това?
:? Помня ли? Времето беше хубаво. Вятър нямаше. След това не знам. Не съм там постоянно. Май валя дъжд на другия ден и после пак. Вчера имаше и силна буря. След нея още повече не ми харесват. Май ще ги сменям с други. Изкарах десетина кофички от под найлона със същия разсад за да се закалят поне седмица и ония ако не тръгнат да се оправят ще ги подменя. Иначе много ще закъснеят.
:partyman:
vrangelov - специалист
На мен ми прилича на изгорено от слънцето. Ако при изнасяне е била суха пръста, са увехнали листата и слънцето ги е довършило. В торф ли гледаш разсада?
hidrazin - майстор
Не в торф. Пресята пръст и много добре угнил оборски тор - смесени. Разсада е пикиран в кофички от кисело мляко и преди засаждане са полети. А и пръстта в двора си беше влажна. Преди 1-2 дена беше валяло. Естествено след засаждане пак беше сложена малко вода. Листата въобще не бяха увехнали, нито по време на сеенето, нито на следващия ден. И след седмица - бели. :?
Все повече се насочвам към не добре закален разсад. Няколко седмици ги държах на открито под найлон само отгоре и отворен от двете страни. Обаче мястото е доста сенчесто. Явно са прегорели от слънцето. Преди това почти не са виждали директни слънчеви лъчи.
vrangelov - специалист
Цветът им не е хубав, освен бялото. Слабички са, сякаш торенето е объркано(или поливането). Не трябва да са светлозелено-жълти, а тъмно зелени, може и с лилав оттенък по стеблото.
hidrazin - майстор
По-скоро е от липса на слънце. От същия разсад боднах един ред доста по-рано и го покрих с Агрил. Там нещата са О.К. Просто май е трябвало да ги изкарвам от време на врене на слънце. Обаче преди няколко години направо ги бях опекъл. :-D Лошото е че не съм там постоянно и нямам кога да ги изкарвам и прибирам.
Ами каквото стане. Явно ще се пресяват. Поне останалите 20-тина корена са добре (поне до вчера де, защото днес не съм ходил :cool: ).
kaishew - специалист
Привет колеги,моля за помощ!Миналата седмица пръсках доматите с радомил голд,и листен тор хумастил.Тази седмица се получава това на около30 процента от листата.Някаква идея къде съм сбъркал?

Прикачен файл

Picture 3333-1.jpg

Прикачен файл

Picture 3331-1.jpg
EDI - майстор
Аз пък на вилата с нищо не ги пръскам, поливам ги веднъж на седмица, като ида там и растат като луди всяка година.Може и от почвата да е, чернозем е, а наблизо има и рекичка, поливат се подпочвено сами. :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "помощ за домати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: