здравейте и от мен, аз имам следният проблем: на село когато ни свърши водата във водопровода пускаме потопяема помпа във реката, за да имаме вода за миене и къпане, за тези ни нужди дебитът ни е достатъчен, но когато се наложи да поливаме градината не става. та въпросът ми е можели да се вържат 2 потопяеми успоредно и да пращат по голям дебит по един и същи маркуч до къщата? и ще се бъркат ли една друга и ако едната тормози или затапва другата можели някоя да изгори? или пък можели да им се сложат възвратни клапани? а другият ми въпрос е когато токът е слаб можели да се включват към тези старите за телевизори токо-стабилизатори и ще работят ли помпите или ще изгорят? иначе имаме вида5 ама е много тежка и е трудно носенето и пускането и. благодаря предварително.
Майстор Тричко написа: та въпросът ми е можели да се вържат 2 потопяеми успоредно и да пращат по голям дебит по един и същи маркуч до къщата? и ще се бъркат ли една друга и ако едната тормози или затапва другата можели някоя да изгори? или пък можели да им се сложат възвратни клапани? а другият ми въпрос е когато токът е слаб можели да се включват към тези старите за телевизори токо-стабилизатори и ще работят ли помпите или ще изгорят? иначе имаме вида5 ама е много тежка и е трудно носенето и пускането и. благодаря предварително.на първият въпрос сте си отговорили сам, за да работят две помпи заедно трябва да са с еднакъв дебит и напор иначе ще има проблеми, едната ще затапва другата, двигателя няма да изгори(зависи какви са помпите) но ще се получат други проблеми. клапани е хубаво да се сложат за момента във които работи само едната за да не връща водата през другата обратно в реката.
въпроса със стабилизаторите е интересен, до колкото си спомням те бяха стабилизатори на напрежение не на ток. имаха едни големи трафове и кондензатори по мой спомен, и май само кратковременни спадове покриваха от към напрежението, ще го обсъдя с колега въпроса, до сега не се е налагало да ползваме такива средства. но си мисля че не би имало проблем да работят помпите със него, ако пада е до 215-210 в. няма да има голям проблем за двигателя на помпа( или каквото и да било) да работи те са предвидени принципно на -5% +10% разлики в напрежението да работят. от там нататък се мисли за стабилизация според мен.