Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
fbr - майстор
LazarGanev написа:
fbr, не прави глупости, купи си един 50л бойлер без серпентина и го вържи последователно след сегашния за да дозагряваш водята оата, ако не е достатъчно гореща от слънцето.
Е добре де, нали целта е да акумулираме повече топлина от слънцето. А така нагревателя ще работи почти на проточен режим.
LazarGanev - "Велик майстор"
Просто цялата ел.част не е предвидена за такъв монтаж и няма да работи коректно, нагревателят ще остане във въздушен балон и ще изгори. Ао направиш това, което ти казах, целият сегашен бойлер ще е на разположение на панелите(нагревателя го забравяш), а изхода на топлата вода го вкарваш като студена за новия бойлер. Ако водата в първия бойлер не е достатъчно загрята се дозагрява във втория, ако има доататъчна температура - нагревателет изобщо не включва. Правил съм го 2-3 пъти с тази разлика, че втория бойлер го дозагрявам със серпентина от газов бойлер, но това няма никакво значение.
fbr - майстор
На мен идеята ти ми е ясна. Обмислил съм и това като вариант. Но просто със серпентина, която е монтирана от средата нагоре, не може да разполагаш с целия обем на бойлера за работа със серпентина. А за опасенията ти, че нагревателя ще остане във въздушна тапа, съм го мислил, и затова смятам че входа на БГВ, за да стане изход, трябва да се отреже от основата си, там където е заварено към балона, или да се монтира муфа на фланеца.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не споделям идеята ти да развалиш един бойлер за да видиш дали ще стане :) . Казваш на проточен принцип, ама дали ще става за къпане вода загрята на проточен принцип от нагревател 3кВт?
fbr - майстор
Ама нали е загряла донякъде от слънцето, с нагревателя само дозагряваме при нужда. Аз тоя бойлер съм го прежалил вече. Следващия ще е със долна серпентина.
Последна промяна от fbr на пон фев 13, 2012 11:12 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Хора, разберете , че всеки бойлер е проектиран за нещо конкретно и не може с трици маймуни да се ловят! Да преправяш бойлер си е игра със съдбата! Установих го опитно , когато по някаква причина не можах да вкарам осезателя на терморегулатора докрай - да речем вместо на 30см. в тръбата съм го вкарал само 20см. Боллера загря и изключи , но се оказа че е загрял до степен в която в него имаше прегрята пара!!! А предпазния клапан дори не прокапа ако съдя по налягането като го пуснах ръчно - не беше много голямо, но все пак в бойлера имаше пара! Не ме питай как ми беше сърцето и корема докато не протече вода - поне 10-15 мин излизаше само пара. Ами ако не бях там???
Тази серпентина въобще не е проектирана да загрява целия бойлер , а по-скоро е предвидена за проточен принцип. За да се използват пълноценно серпентините , обема на бойлера трябва да е по-голям. Няма никаква логика в това да загряваш 80 литра нискотемпературно - да речем 30-40 градуса , при положение , че за къпане ще са ти необходими 50-60 литра с температура над 60 градуса! При нормално проектираните бойлери горните 60 литра се загряват с нагревател , а долните се загряват със серпентини . Така на най-долната серпентина диференциалния терморегулатор на слънчевия панел би включил и на 20 градуса на панела , защото водата в най-долната част на бойлера ще е с температура около 5 градуса в момента! На твоя бойлер просто не му достига обем за това!
fbr - майстор
Тани написа:
Тази серпентина въобще не е проектирана да загрява целия бойлер , а по-скоро е предвидена за проточен принцип.
Мога да те уверя че въобще не е проектиран, този бойлер с тази серпентина, а е правен както дойде. Хайде кажи ми с каква температура трябва да е топлоносителя, и с какъв дебит БГВ-то за да имаш на изхода вода за къпане. Уверявам те, че няма домашно локално отопление с такава температура на топлоносителя, нито с осигурения дебит можеш да се изкъпеш. А останалото си е един бързовар с терморегулатор.
lux_e_on - специалист
fbr написа:
На мен идеята ти ми е ясна. Обмислил съм и това като вариант. Но просто със серпентина, която е монтирана от средата нагоре, не може да разполагаш с целия обем на бойлера за работа със серпентина. А за опасенията ти, че нагревателя ще остане във въздушна тапа, съм го мислил, и затова смятам че входа на БГВ, за да стане изход, трябва да се отреже от основата си, там където е заварено към балона, или да се монтира муфа на фланеца.

Добре де,ще направиш цялата гимнастика с обръщане и преправяне и ще сменяваш гарнитура веднъж месечно-не ми звучи добре.Иначе съм съгласен с колегата,като ще е със серпентина да е поне 120л.Другия вариянт е да сложиш топлообменник на студената и да я затопляш до 30градуса,но пък нямаш постоянна консумация и рециркулация.
fbr - майстор
Обърнал съм бойлера, и вече работи месец на ток. Засега проблеми освен с количеството загрята вода нямам. Но имам друг въпрос. Какъв съд (отворен, затворен, под налягане, или без предварително напомпване) и каква помпа да използвам в случая, тъй като денивелацията ми е 8 метра. Ето една скица на системата. Причината да използвам такава система е че серпентината зимно време ще се ползва за работа с котел на твърдо гориво, като предварително са сложени кранове за превключване.

Прикачен файл

колектор.JPG
колектор.JPG (12.16 KиБ) Видяна 6734 пъти

Тема "Съвет за избор на Бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: