Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Niki72 - специалист
Дали пък навлизащите напоследък ленти с 5630 диоди не са по-добри от 5050
Изображение
Тани - модератор
hidrazin написа:
:prayer: Разгеле. Да сме на една и съща честота е рядкост последно време. :wink: Правилно решение си избрал. Аз за лятото ще ми трябват към 10-тина ролки с по 60 на метър. На каква цена ги взимаш?
:partyman:
Когато става въпрос за технически решения в практиката, няма как да не сме на едно мнение защото обичаме да четем и да смятаме. Лентата я взех преди около година за 3лв/м , но взех 100 метра заради отстъпката. Не знам какви са актуалните цени.
dokobg написа:
Тани написа:
........същата цена се покрива много по голяма дължина и осветаването става по, добро и равномерно.
Не съм съгласен с това. Виждал съм 3528 с 60 диода кък свети и не мисля, че може да се сравнява с 5050 с 30 диода на метър. За цена от 10$ за 5 метра, аз лично не мисля че си заслужава. Имам в къщи на 5 места 5050 и никъде не съм имал проблем с прегряване, концентрирана свитлина и голяма консумация.
Лично мое мнение е, че 5050 е по - добра.
Искаш да кажеш, че ако залепиш 5050 в единия ъгъл на стаята ще свети повече отколкото ако на същия и на отсрещния ъгъл се залепи 3528 ? Не знам дали са паднали цените и ако са на една цена си заслужава в някои случаи да се ползва и 5050 , когато няма място и се изисква ярка светлина! Загряването обаче си е минус, а и окабеляването се усложнява. Залепването на втора лента и захранване на двете ленти само в единия край е по-лесно отколкото захранване на една лента в двата края!
dokobg - специалист
Да, 5050 свети повече от 3528. Това е според мои лични наблюдения и това е причината в къщи навсякъде да съм с 5050. На секашетата в кухнята светът по 4-5 часа всеки ден и никога когато съм ги докосвал не са били топли, още повече пък да парят.
Решението с двете ленти залепени една до друга е добро, но:
1. 5M 3528 5050 LED 300leds waterproof - 10$ - 251215966429
2. 5050 Cool White 5m 300Leds IP65 Waterproof - 15.4 $ - 360563169842
все пак при 5050 диода е почти два пъти по -голям и при еднакъв брой диоди би трябвало да свети повече :) .
Въпреки всичко всеки има право на избор.
hidrazin - майстор
Ти май не обичаш много да четеш? По-нагоре съм написал че една лента 5050 се равнява на ТРИ ленти 3528 и че един светодиод от типа 5050 е съставен от три кристала като тези на 3528 само дето са в един корпус. Ей така изглежда вътре - три светодиода:

Изображение

Една LED лента със светодиоди тип 5050 - 60LED/m - Бяла ( WHITE ) има яркост 720 lm/m
http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... cts_id=111
Една LED лента със светодиоди тип 3528 - 60 LEDs/m, Бяла (WHITE) има яркост 240 lm/m
http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... ucts_id=30
Ами вземи и прочети какво пише в линковете към http://www.ebay.com дето си дал. За 3528 - 240-300lm/m, за 5050 - 780-900lm/m.

Разбира се има ленти и ленти. Цените които са дадени на този магазин са доста високи. Лента с 60 бр. 3528 вече се намира и за 2,20лв на метър без ДДС а лента 5050 пак с 60 бр на метър за 8лв. Говоря за у нас. Цените са еднакви но е по-добре с 3528.
$64EN - специалист
5050 много ми допада. С 60 диода свети супер.
Аз я взимам за 9 лв/м с ДДС влагозащитена и близо 8лв. за незащитената.
dokobg - специалист
Бях дал като сравнение от чисто практическо наблюдение, не от теоретично. Благодаря за инфото и славнението между двата вида диоди.
Niki72 - специалист
оспамихме темата на човека... аз да го питам в плафона му в центъра на стаята има ли LED лампи или обикновени са? В тези плафони мисля, че ще има място за лед драйвер и да се нареже лента на ивици която да се лепне на ламарина примерно и така диодите да светят надолу - ще стане един LED плафон. Иначе може и с Led лампи, но който има останало парче лента.
Сега 5630 чиповете са с по-голям светлинен добив дават по 40-50 лумена - от тях има и лампи има и ленти.
Лента с 300 бр. 5630 диоди от 5 метра дава поне 12000LM светлинен поток или на метър 2400 лумена. И по-малко да е, пак е много повече от 5050 чиповете. Имам 2 лампи на 230 волта с по 15бр 5630 диода всяка и светят доста ярко, всяка от тях свети поне като 40 ватова лампа с нажежаема жичка. Не са димиращи се и незнам дали може да се намали силата им наполовина примерно-както става като се сложи 1 диод на лампа с нажежаема жичка? На ЛЕД лампите по този начин няма ефект-не светят по-слабо. Ако някой има идея как лесно може да стане това-да мога на мястото на ед. ключ да сложа двоен който да прави 100% и 50%?
lov - майстор
Нищо не сте оспамили.
Давайте в същия дух защото както се оказва много хора са си направили ама малко са споделили каква са я свършили и какво се е получило като краен резултат. Както и какви диоди са ползвали. Диодите много бързо се развиват като технология и аз дори много от нещата съм ги пропуснал от нямане на време. Но едно е да четеш само по каталожни данни друго е да видиш практическо изпълнение и да разбереш най вече недостатъците на нещо.
Относно плафона. Боднах го защото си имах вече готова ел. инсталация за него. А исках и да даде някакъв акцент при осветяване от страни с диодите. Какъв ще е крайния визуален ефект с това ще разбера по късно защото още не съм сложил огледалата. Другото което ме накара да го бодна е неудобството и по точно навика само да натиснеш ключа, а не да връткаш димера когато влизаш на бързо. В плафона има достатъчно място модифициране. Той дори беше само с една лампа и аз добавих още една за временно ползване. Мислех дори да направя една спирала от ламарина да я разтегна леко така че да се разминават витките и да залепя върху нея лента. И вътре в кухината да сложа драйверите.
Така ми се струва че ще се получи по равномерно осветяване от колкото да ползвам единични мощни диоди.
Дори не ми се иска да слагам димер ами да карам на класиката двоен ключ и толкова.
Кой каквито идеи има да казва защото имам още 4 такива плафона. И тях също трябва да ги модифицирам. Пробвах да карам с енергоспестяващи и ефекта е пълен провал. Аман от боклуци и сега съм с най обикновенни крушки. А те са ми за основно осветление.
hidrazin - майстор
Не знам колко е диаметъра на плафоните ти ама може да помислиш за една кръгла луминесцентна пура в плафона ако има място или външно. В самия плафом може да сложиш допълнително примерно лед ленти с топло бяла светлина или няколко мощни светодиода пак топло бели или в краен случай обикновена лампа с малка мощност. Луминесцентната пура ако свети студено бяло и се комбинира с топло бялото от плафона ще се получи много приятно осветление заради по-равномерната характеристика на получения спектър. Ако пък към плафона ти отиват два кръга ще можеш да си избираш и кое да ти свети.
Все пак това е само идея, но според мен ще изглежда много добре.
http://www.elektrobaza.com/160611-VITO- ... -TUBE.html
Niki72 - специалист
И аз такава идея имам за плафоните - с лед лента, място има и за драйвера и по равномерно ще свети от няколко мощни диода които ще искат и охлаждане. Тия енергопсестяващите (компактните луминисцентни) не стават - изпичат се в плафоните като чушки в чушкопек :lol: овен това живота им е еди-си колко цъкания - който е слагал в коридор знае - цък-цък и язък. Виждал съм даже във вход на обществена сграда от тези луминисцентни за вграждане в окачените растерни тавани с датчик за движение - всичко беше Осрам и се осра за месец и нещо :shock: .
Пробвай с тези новите ленти с 5630 диоди или ако са ти останали 5050. Ако измислиш и как може да стане с двоен ключ при който на 1 положение да е на 100% яркост, а другото на 50 или по-добре на 30% . Чак от толкова плавно димиране мисля, че няма реална потребност.

Тема "И едно LED осветление от мен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: