• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hr.hristov57 - специалист
Здравейте съфорумци, независимо, че не се занимавам професионално с отоплителни инсталации следя редовно форума. Покрай строителството на моята къща, волю-неволю започнах да се интересувам от отопл.инсталации,понеже в проекта(правен преди 8г) нямаше част ОИВ. В случая, интересно е как определихте (дори и грубо) необходимата мощност без да е взето в предвид:
- населеното място-района на обекта – и от там базата в -*С( -8, -10, -15 ) за изчисляване на топлозагубите на зградата. Не е все едно дали обекта се намира на морето, в Пловдив или Самоков (около 1000м адморска височина) и средните температури за зимните месеци в този район;
- вида на строителството (тухла,панел),остъклената част на отделните части от зградата, изолация (Кнауф вътрешна)-колко 5, 8 см?
- има ли зградна инсталация- щрангове,тръби, радиатори (чогунени или алуминиеви), лири в баните, термоглави и термовентили, начин на свързване ,ефективност на инсталацията и на каква температура трябва да работи и т.н.?
По груби изчисления 115Квт- колко груби +/- 10%,15%,20%? и веднага, от там започва налучкване на мощността ( може и 60 Квт да са достатъчни, но може и да са много...) и спор за марката на котела, предимства,недостатъци, един или два котела и т.н
Инвеститора, в случая Димчо не е длъжен да знае всички тези неща,а и никой не ги е поискал. Вярно, обекта не е чак толкова голям, но си има специфични изисквания(особено за БГВ за хотели) и при преоразмеряване или недооразмеряване се опорочава един от съвременните начини на отопление. Не се постига възможната ефективност, която дава отоплението с пелети и от там разочарованието което получава потребителя и за съжаление не са рядкост тези случаи. Преоразмеряването на пелетния котел-горелка води до съществено повишаване на разхода и ако за една къща разхода за отоплителен сезон е 4-5 тона и преразхода е 15-20%, то за средни и големи обекти цифрата е значителна.
По същата причина (преразход на пелети) пелетни горелки- котли с принцип на работа „он – оф” управлявани от стаен термостат ( в коя от стаите ще се монтира) не са подходящи. Те задължително изискват, за такива обекти голям (2-3 т) буферен съд и съответна автоматика,което оскъпява инсталацията.
Според мен, първата и най-важна стъпка е да се направи обследване на зградата и изчислят топлинните загуби . На база на тях + мощността за БГВ да се оредели необходимата топлинна мощност и чак след това мощността и броя на котлите и боилери, в зависимост от посоченото от инвеститора и т.н.
Не ангаджирам никой с мнението си ,още по малко искам да засегна някой от форума.
syncho - майстор
hr.hristov точно това ми бяха и моите първи постове по темата.
kyxap - специалист
Сградата, колега, не зградата.
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
Истината е някъде там - при хотела , без оглед и запознаване с обстановката -грешките са верни. :)
Последните ми думи бяха това .Димчо14, ще ни каже какво е станало след консултация със специалист погледнал обекта на место -до тогава мненията ни няма да са адекватни ,а само риторични. :wink:
hr.hristov57 - специалист
kyxap написа:
Сградата, колега, не зградата.
Благодаря, но на времето учих много повече математика и физика отколкото български език и литература. И все пак благодаря!
filmatoplo - майстор
:? Димчо14 .Има ли някакво развитие , специалист дал ли е становище при оглед на обекта на место , темата ми е интересна , по точно от техническа гледна точка .Споделете моля, нещо от рода -направиха ми предложение да се направи това и това , с такива котли и мощности , такива тръби , радиатори,конвектори .благодаря. :)
Dimcho14 - специалист
Благодарен съм на всички, които са взели отношение по моя въпрос. Воден от непоколебимото си желание да ми бъде изработена отлична инсталация за отопление и БГВ (и по възможност успоредно с това - саниране на сградата) проучвам всичко необходимо. Тази информация, (която би трябвало да ми е известна, а за чието оформяне помагате и вие) трябва да бъде уточнена, за да бъде отговаряща точно на изискванията, произтичащи от проектната документация и извършения т.нар. енергиен одит, защото бих желал да участвам в програмата "Енергийна ефективност и зелена икономика". При успешно включване за европейско финансиране бих могъл да завърша проекта в цялост, без да се притеснявам, че ще имам да изплащам бъдещи сериозни суми по кредити към банките. (Винаги съм спазвал правилото на майка ми "Добре е човек да се храни с малка лъжичка, а не с черпак, за да не си повреди лакомата уста.")

Покрай всичко това ще ми бъде приятно да поднеса на участниците във форума данни с всички вложени компоненти заедно с техните характеристики, както и впечатленията си от работата на инсталациите. Няма да забравя да спомена и евентуалните неудачи, грешки, липси и др. негативи.

През следващата седмица ще бъда посетен от достатъчно добър проектант, който ще извърши обстоен оглед на всичко, което е необходимо. След като получа пълна и точна информация от него, веднага ще я споделя тук.

Досега от моите наблюдения във форума съм установил следното, което можете да коригирате или допълните:

- Установи се, че необходимата мощност на пелетния котел е около 115 kW, но тъй като през студените месеци ще ни е нужна около 45-55 % от мощността (през последните 4 години на кризата клиентите ни чувствително намаляха, но да се надяваме, че в бъдеще ще можем да използваме в определени моменти пълната мощност на котела), то трябва да реша дали да купя 2 котела - единият малко под 50% от номиналната мощност, а другият - малко над 50%, или на този етап да купя един котел с подходяща мощност, защото не зная дали европейската програма ще уважи чисто практичното ми намерение, или това мое решение ще бъде проява на мнителност от някой чиновник. Ако не греша, котлите е добре да бъдат стоманени, с вертикални топлообменници, самопочистващи се. Продаващите ги да имат надежден сервиз, отреагиращ навреме и т.н. Желая да ми бъдат монтирани отлични котли, защото не искам да имам проблеми с клиентите си.

- Горелките бих желал да са с автоматично променяне на мощността, т.е. модулиращи, самопочистващи. Тук питам: Належащ ли е буферният съд и (ако не е) защо?

- През летния сезон ще ми бъде необходима БГВ дневно около 1500-2500 литра вода. Нека се има предвид, че ще направя всичко необходимо да ми бъдат монтирани и слънчеви колектори на покрива на хотела.

Очаквам нови бъдещи отзиви с интерес и подобаваща благодарност.
Dimcho14 - специалист
Колеги, имах възможност да се запозная с работата на няколко отоплителни инсталации, работещи с различни котли (Marina, Defro). Собствениците използваха пелети от Румъния, произведени по австрийска технология и вероятно с упражнен австрийски контрол на качеството им. Инсталациите работят безпроблемно и собствениците им са изключително доволни от пелетите. За да се получи по-евтина доставка, те се кооперират по двама. Цената в момента е около 380-400 лв. на тон, а ДДС не се заплаща, понеже е извършен експорт от Румъния. Същите пелети се продават и в София.
filmatoplo - майстор
Димчо здравей , там където си гледал тези котли Марина и Дефро -сградите аналогични ли са по квадратура и разхвърляност (стаи,кухни,флоаета,разнонатовареност през сезона) близо ли са по мощност до твоята нужна , какъв им е разхода :? .Кой котел повече ти грабна очите :) .
syncho - майстор
Марината на кой производител е - Ctpasqualicchio или D'Alessandro Termomeccanica?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19

Тема "Отоплителна инсталация с котел на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: